Enkaz altındaki kente dönüş: Anılar da yağmalandı

Depremde sağ kurtulduğu Hatay'a dönen Mesut öğretmen, günler sonra ağır hasarlı evine girdi. Ancak öğretmeni kapıda çalınmak üzereyken bırakılmış buzdolabı karşıladı.

Gündem 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

6 Şubat depremleri geride enkaz altında kentler ve parçalanmış hayatlar bıraktı. Felaketin üzerinden geçen 71 günde depremzedelerin yaraları ise hala açık ve bu şekilde yeni bir yaşamı kurmaya çalışıyorlar. Deprem günü yıkıntıların arasından sağ çıkıp başka şehirlere gidenler de artık kentlerine dönmeye başladı ancak şimdi de hırsızlıkla karşı karşıyalar. Bu durumun içinde yağmalanan anılarını toplamaya çalışanlardan biri de Hatay’daki Mesut öğretmen.

Defne ilçesi Turunçlu Mahallesi’nde yaşayan sınıf öğretmeni 40 yaşındaki Mesut Ağlamış, depreme tek başına yaşadığı evindeki duvarın üzerine yıkılmasıyla uyandı. Ağır hasar alan evinden kurtulan Mesut öğretmen, soluğu ayrıldığı eşi Neriman Kalkan ile oğlu Deniz Ağlamış’ın yanında aldı. Arabayla eski eşi ve çocuğunu Adana’ya götüren Mesut öğretmen, daha sonra Hatay’a döndü ve yardım faaliyetlerine katıldı. Oğlunu yeni okuluna kaydetmek için Adana’ya yeniden giden Ağlamış, 9 Nisan’da tekrar Hatay’a geldi ama bu kez de içini yakan başka bir manzarayla karşılaştı.

Ağır hasarlı olduğu için giremediği evinin kapısına gelen Mesut Öğretmen, girişte kendisine ait buzdolabını gördü ve şaşırdı. Çünkü evini bıraktığında eşyaları içerideydi. Bunun ardından hemen kendi dairesine çıkan öğretmen dış kapıyı dahi bıraktığı yerde bulamadı, çalınmıştı. Ancak yağmalamanın esas boyutunu eve girince fark etti öğretmen çünkü dairesindeki çamaşır makinesi, kombi, ankastre fırın ve ocak, koltuklar ve fotokopi makinesi gibi tüm eşyaları götürülmüştü.

Eşyaların maddi değerinden çok anıları için üzülen öğretmen, “Öğrencilerimin bana hediye ettiği eşyalar, oğlumla birlikte yaptığım resimler vardı. Onların hepsini, geçmişimle olan bağımı kaybettim” diyor. Bu hırsızlık için suç duyurusunda da bulunan Mesut öğretmen, çirkin insanlarla karşılaşmanın umudunu söndürdüğünü söylüyor ve sitem ediyor: Madem böyle bir enkazın içinden eşya çalmayı başarabiliyorsunuz, keşke enkazda kalan canlarımızı da kurtarmak için çabalasaydınız.

Bina girişindeki buzdolabını bir yardım kuruluşuna bağışlayan öğretmen, çalınan eşyalarını da bağışlamak için geri istiyor.

Depremzedeler bir de bununla uğraşıyor: Ağır hasarlı evi soydularDepremzedeler bir de bununla uğraşıyor: Ağır hasarlı evi soydular

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.