6 Şubat’ın vurduğu 11 il, bir yılda 57 bin kez sallandı
Depremzedelerin 8 Şubat'ta Türkiye'ye seslerini duyurması, iktidarın bant daraltma kararıyla kesildi. Bakan Karaismailoğlu ise bu uygulamayı sadece "gerekliydi" diyerek savundu.
6 Şubat Pazartesi günü saat 04.17’de 7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli ilk deprem 10 ili enkaz altında bıraktı. Bu andan itibaren deprem bölgesinde telefonlar büyük ölçüde çekmedi ve elektrikler de kesildi. Enkaz altında kalanlar ise depremin büyüklüğünden habersizdi ve aynı kentte yaşayan tanıdıklarının hayatta kalıp kalmadığını öğrenemedi, kendilerini kurtaracak birilerini bekledi. Bu sırada attıkları mesaj gönderdikleri kişilere iletilmedi ancak internetin çektiği sırada sosyal medya hesaplarından konumlarını bildirebildiler. Bazı vatandaşlar ise enkaz altındaki görüntülerini sosyal medyada paylaşıp yardım istedi.
Zaten tanıdıklarının büyük bölümü enkaz altında kalan depremzedelerin çığlıkları ise aynı acıyı daha önce de yaşayan Türkiye’nin dört bir yanında karşılık buldu, vatandaşlar seferber oldu. Ancak bu sırada iktidar, herkesin tepkisini çeken bir karara imza atarak bant daralttı. 8 Şubat’ta sosyal medyada bant daraltılmasıyla birlikte enkaz altından kendileri hakkında bilgi veren vatandaşların da sesi kesildi.
Saatler süren bu uygulama vatandaşların tepkisini çekti ve iktidar kararından vazgeçti. HaberTürk’te Mehmet Akif Ersoy’un konuğu olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise bant daraltmaya ilişkin soruya “gerekliydi” demekle yetindi.
Konunun mahkemeye intikal ettiğini söyleyen Karaismailoğlu’nun açıklaması şöyle:
“Arkadaşlarımız savunma yapıyor. Gerekli bir durum vardı ki, yapıldı. Sonuçta yapılması gereken konuydu. Teknik olarak izahı vardı. Olağanüstü bir afet durumu var. Orada böyle bir şey yapılması gerekiyordu demek ki. Tabii ki güvenlikte olur. Sosyal medya üzerinden bir sürü olumsuzluklar yaşamıştık. Zaten yargıya intikal etti, orada gerekli açıklamalar yapıldı. Biz tamamen afetin içindeydik. Bant daraldığı daha sonra haber verildi. Enkazların içinde olduğumuz için o süreci hızlı takip edemedik zaten.”
Karaismailoğlu’nun bu cümlelerine ise tepkiler yükseldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın “Sayın Bakana sesleniyorum; bu gerekli durumun teknik olarak izahı olduğunu da söylüyorsunuz. Depremde hayatını kaybeden 10 binlerce vatandaşımızın yakınlarına, depremzede vatandaşlarımıza açıklayın gerekli durumu. Henüz enkaz altında 10 binlerce insanımız hayata tutunmaya çalışırken iletişimi niye kestiğinizi açıklayın?” dedi.