Erbakan: Kasım Gülpınar’la ilgili duyumlar var, ‘büyükelçilik veya bakanlık istiyor’ deniyor
Meclis’in gündemine geleceği iddia edilen sahiplendirilmeyen köpeklerin öldürüleceğine dair yasa tasarısına YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan da tepki gösterdi.
Son günlerde sokak köpeklerinin toplatılıp belediye barınaklarında internet üzerinden sahiplendirilmeye çalışılacağı, sahiplendirilen köpeklerin çip takılarak takip edileceği ve 30 gün içinde sahiplendirilemeyen köpeklerin ise enjeksiyon ile öldürüleceğine dair yasa tasarısının Meclis’in gündemine geleceği ileri sürüldü.
Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, sokak köpeklerinin toplatılıp öldürülmesi ile ilgili Meclis’e sunulması beklenen kanun teklifi ile ilgili konuştu.
Köpeklerin toplatılıp öldürülmesine karşı olduğunu belirten Erbakan, “Cenabıallah’ın verdiği bir canı ancak Cenabıallah alabilir. O bir insan da olsa, hayvan da olsa böyledir. Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına kesinlikle Yeniden Refah Partisi olarak karşıyız. Bu inancımıza da uygun olmayan bir davranıştır. İnsani bir davranış da değil” dedi.
Öte yandan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, söz konusu yasa tasarısının henüz resmiyet kazanmadığını belirtti.
Köse, hayvanları yaşatmayı amaç edinmiş bir mesleğin mensubu olarak veteriner hekimlerin “köpeklerin uyutulmasını” kabul edemeyeceğini söyledi.
Köse, “Tabii bu iddia önemli. Sahiplendirilemeyen köpeklerin uyutulacağı söyleniyor. Bu bir çözüm değil. Veteriner hekimler olarak hayvanların uyutulmasını kabul etmemiz mümkün değil. Çözüm için defalarca dile getirdiğimiz şey ise etkin bir kısırlaştırma çalışmasıdır. Diyelim ki, bir kentte belediye barınaklarına getirilip sahiplendirilemeyen 300 köpek, toplamda bir yılın sonunda ise 3 binden fazla köpek uyutuldu. Bu sayı sokak köpeği sorununu çözmez. Bir an önce tüm belediyelerin barınak kurması ve toplanan sokak köpeklerinin kısırlaştırılmasının yapılması gerek. Sokak hayvanının popülasyonunu ancak bu şekilde azaltabiliriz. Ayrıca bu konuyla ilgili bir yasa tasarısı hazırlanıyorsa sürece mutlaka Türk Veteriner Hekimleri Birliği de dahil edilmelidir” dedi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) ise yaptığı açıklamada, teklife karşı olduklarını belirtti.
Sahipsiz hayvan popülasyonundaki artışın, yerel yönetimlerin Hayvanları Koruma Kanunu’nun gerekliliklerini yerine getirmemesi olduğunu söyleyen veteriner hekimler, sokak hayvanlarının enjeksiyonla öldürülmesini de içeren yasa teklifi kabul edilirse uygulamayacaklarını duyurdu.
Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili fikirlerinin alınmadığını açıklayan veteriner hekimler, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısı hazırlandığını, teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM’ye geleceğini basından öğrenmiş bulunuyoruz” dedi.
Açıklama şöyle:
“Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız. Önerilen bu yöntem sanıldığının aksine maliyet açısından da avantajlı değildir. Basındaki haberlerden edindiğimiz bilgilere göre bu taslakla getirilenlerin daha önceki değişiklikler gibi sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan, toplum vicdanını rahatsız eden değişiklikleri içerdiği ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettireceği kaygısı taşımaktayız. 2004 yılında çıkan 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu öncesinde, sahipsiz hayvanlar maalesef insani olmayan yöntemlerle yok edilmekteydi. Ancak gelişen toplumsal bilinç ve itirazlar sonrası 5199 sayılı kanun çıkarılmış ve her türlü itlaf yasaklanmıştı.”
Veteriner hekimler, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na rağmen denetim yapılmadığını, bütçe ayrılmadığını, kanunun gereğini yapmayanlara ise yaptırım uygulanmadığını dile getirdi. Sahipsiz hayvanların uygun olmayan barınak koşullarında toplatıldığını kaydeden veteriner hekimler, kısırlaştırma işlemlerinin ise maliyetli olduğu gerekçesiyle yapılmadığını söyledi ve tasarıyı şu sözlerle eleştirdi:
“Tasarıda olduğu söylenen ötanazi işlemi, hayvanların tıbbi yöntemler yoluyla, hızlı, ağrısız ve acısız bir şekilde yaşamının sonlandırılması anlamına gelmektedir. Ötanazi, ölümle karşı karşıya kalınması halinde, acının ve ağrının kalıcı olduğu veya hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçeler ile uygulanan bir yöntemdir.”