MOSSAD, Türkiye’de casusluk için dedektif tutmuş

İstanbul ve İzmir'de MOSSAD'a bilgi toplayıp satan yedi şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan ikisi daha önce yine aynı suçlamayla tutuklanmış. Şüphelilerin hepsi özel dedektif ve MOSSAD'ın istediği kişileri takip etmişler.

Gündem 2 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
(Temsili fotoğraf)

İşi casusluk olan bir istihbarat teşkilatı, kendi listesinde yer alan kişileri izlemeleri için dedektif tutar mı? İsrail’in gizli servisi MOSSAD tutmuş. Dün İstanbul ve İzmir’de düzenlenen bir operasyonda MOSSAD’a ‘bilgi sattıkları’ gerekçesiyle gözaltına alınan 7 kişi de özel dedektif. MOSSAD bu kişileri kiralamış ve onlara istedikleri insanları izletmiş.

İstanbul ve İzmir’de İsrail’in ulusal istihbarat teşkilatı MOSSAD’a edindikleri bilgileri özel dedektifler aracılığıyla satan kişilere operasyon düzenlendi. AA’nın aktardığına göre operasyon Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğünün ortak operasyonu olarak gerçekleştirildi ve yedi şüpheli gözaltına alındı.

Güvenlik kaynaklarının aktardığı bilgiye göre MİT, MOSSAD’ın Türkiye’deki hedeflerini özel dedektifler aracılığıyla takip ettiğini belirledi ve MOSSAD’ın biyografik bilgi toplama, keşif, tahkikat, fotoğraf-video çekim, canlı takip, takip cihazı yerleştirme gibi faaliyetler yürüttüğünü saptadı.

İki şüpheli daha önce aynı suçlamayla tutuklanmış

MİT’in bu saptaması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı ve sonunda dokuz şüphelinin edindiği bilgileri MOSSAD’a sattığı anlaşıldı. Şüphelilerin HTS kayıtları ve MASAK verilerinin incelenmesinde, belirlenen hedeflere yönelik, adres tespiti, uçuş bilgileri gibi veriler topladığı belirlendi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin sabah saatlerinde düzenlediği operasyonda dokuz şüpheliden yedisi yakalandı, bunlardan ikisinin daha önce de aynı soruşturma kapsamında tutuklandığı ortaya çıktı..

Şüphelilerin adreslerinde ve üst aramalarında, 3 ruhsatlı tabanca, 50 fişek ile çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. MİT, Aralık 2022’de MOSSAD’ın özel dedektif ve taktik elemanlarına yönelik operasyon düzenlemiş, yakalanan 68 kişi hakkında da işlem yapılmıştı. Operasyonun, MİT ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü tarafından İsrail istihbarat servisinin faaliyetlerinin deşifresine yönelik geçmişte yapılan çalışmalarda, özel dedektiflerle temas sağlayarak temin ettikleri bilgileri İsrail istihbarat servisine aktarılmasıyla ilgili yaklaşık 130 şüpheliye yönelik düzenlenen operasyonların devamı olduğu bilgisine ulaşıldı.

Öte yandan dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etmişti. Bu görüşmeden tam 12 saat sonra iki ilde MOSSAD operasyonu için düğmeye basıldı.

Mossad şüphelilerinden biri vaiz bir diğeri Filistinlilere bakan sağlıkçı çıktıMossad şüphelilerinden biri vaiz bir diğeri Filistinlilere bakan sağlıkçı çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.