Bilal Erdoğan’dan İmamoğlu çıkışı: İstanbul’u seven adamın gözü dışarıda olmaz
Erdoğan depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta 9 bin 289 evi hak sahiplerine teslim etti. Daha önce Hatay'la ilgili sözlerine de açıklık getiren Erdoğan "Ayrımcılık yapmadık, yapmayız" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kahramanmaraş’ta Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’nde deprem konutlarını hak sahiplerine teslim etti. Depremlerin merkez üssünde düzenlenen törende gündeme ilişkin de konuşan Erdoğan Çağlayan Adliyesi’ndeki terör saldırısı nedeniyle hukukçulara ve halka geçmiş olsun dileklerini iletti.
“Zamanında müdahaleleriyle hain saldırıyı başarıyla bertaraf eden güvenlik güçlerimizi tebrik ediyorum. Biri kadın diğeri erkek iki terörist alçak emellerine ulaşamadan görevli polislerimiz tarafından etkisiz hale getirilmiştir” diyen Erdoğan Türkiye’nin hiçbir ayrım yapmadan tüm terör örgütleriyle ve destekçileriyle mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini söyledi. Yaralılara şifa be ölen bir vatandaş için de başsağlığı dileyen Erdoğan “Kahraman polislerimizin tek tek alınlarından öpüyorum” dedi.
Bir yıl önce Türkiye’yi yasa boğan depremi hatırlatan Erdoğan iki depremle birlikte dünyanın başlarına yıkıldığını söyledi. Deprem bölgesinde yıkılan binaların yüzde 90’dan fazlasının 1999 öncesi inşaat standartlarında yapıldığını belirten Erdoğan bunun felaketin boyutunu artırdığını söyledi. “Milletleri millet yapan özelliklerinden biri sevinçleri paylaşarak çoğalttıkları gibi zorluklar karşısında tek yürek, tek bilek olup acıları paylaşarak dayanılır kılmalarıdır. Sabır, umut, metanet, dayanışma, yardımlaşma, fedakarlık… Bu hasletler hem birey hem toplum olarak bizlere en çok böyle zamanlarda lazım” diyen Erdoğan halkın bu imtihanı 6 Şubat depremlerinde başarıyla verdiğini anlattı.
“Asrın felaketinin altından asrın dayanışmasıyla kalkmayı başardık. Yaklaşık 14 milyon insanı etkileyen, 11 şehrimizin 124 ilçesindeki 7 bin mahalle ve köyünde ağır yıkıma yol açan böyle bir felaket karşısında bizim kadar güçlü durabilecek pek az ülke ve toplum vardır” diyen Erdoğan dünyanın en gelişmiş ülkelerinin dahi benzer felaketler karşısında yıllarca çaresiz kaldığını savundu. Depremin birinci yıldönümünde enkazların kaldırıldığını, şehirlerin yeniden inşasında önemli mesafe kat edildiğini, insanların hayata yeniden tutunduğunu söyleyen Erdoğan “Bu elim tarihi Afet ve Milli Dayanışma Günü haline getirerek geçmişten aldığımız derslerle geleceğimizi daha güvenli, daha güçlü, daha müreffeh şekilde inşa etmenin yollarını arayacağız” diye konuştu.
Gönüllülere de teşekkür eden Erdoğan “Devlet olarak afetin ilk anından itibaren personelimizle, aracımızla, gerecimizle, milli ve uluslararası tüm imkanları seferber ederek afet bölgesindeydik” dedi. Depremin etkilediği şehirlerde 39 bini yıkılan ve 60 bini acil yıkılacak, 200 bini de ağır hasarlı bina olduğunu söyleyen Erdoğan bu binaların 26 bininde çok acil arama kurtarma çalışması yapılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Ülke içinden ve dışından 35 bini aşkın profesyonel personelin katılımıyla tarihin en büyük arama-kurtarma operasyonu yürütüldüğünü anlattı.
“Deprem bölgesinde 650 bin personel görevlendirerek güvenlikten iaşe ve ibadeye kadar tüm hizmetlerin sistemli ve sürekli şekilde verilebilmesini temin ettik. Bölgeye naklettiğimiz 20 bin araç ve iş makinesi, 141 helikopter, 182 uçak ve 23 gemiyle çalışmaların kesintisiz yürütülmesini sağladık” diyen Erdoğan bir milyon çadırla yaklaşık üç milyon kişinin acil barınma ihtiyacını çözdüklerini söyledi.
Diğer şehirlerdeki yakınlarının yanına gitmek isteyen 3,5 milyon depremzedenin tahliyesinin gerçekleştiğini, kamu kurumlarına ait tesislerde 1,2 milyon vatandaşın misafir edildiğini belirtti. “Mayıs seçimlerinde bir milyona yakın vatandaşımızın, üniversite sınavında 120 bin öğrencimizin bölgeye gidiş dönüşünü sağladık. THY’nin öncülüğünde kurduğumuz havayolu köprüsü sayesinde 712 bin kargo seferiyle 33 bin tona yakın yardım malzemesini bölgeye ulaştırdık” diyen Erdoğan Kahramanmaraş’ta 9 bin 289 konutun kurasını çektiklerini, ilave olarak Kahramanmaraş’ta 20 bin konutun yapımının devam ettiğini anlattı. Bu sayıların 390 bine tamamlanacağını söyleyen Erdoğan “30 yıllık birikimimiz olmasa bu yaralar bu kadar hızlı sarılamazdı. O dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un insan üstü gayretlerini kim inkar edebilir. Hayatımızın hiçbir döneminde ayrımcılık yapmadık, yapmayız” dedi.
Yarın Şanlıurfa’da, perşembe günü Adıyaman’da kura çekimi ve anahtar teslim törenleriyle inşası biten konutları hak sahiplerine teslim edeceklerini söyleyen Erdoğan “Amacımız yıl sonuna kadar 200 bin konutu ve köy evini hak sahiplerine teslim etmektir. Ardından bu sayıyı süratle 390 bine tamamlayacağız” diyen Erdoğan muhalefeti eleştirdi ve bir yıldır ortada bir şey olmamasıyla suçlandıklarını hatırlatana 30 yıllık tecrübeleri olmasa şehirlerin bu hızda toplanamayacağını savundu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya depremden sonra 38 bin 901 binanın yıkıldığını söylemişti. Ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Erdoğan “Şu andaki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız, o dönemdeki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’un, aynı dönemdeki İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun, diğer tüm bakanlarımızın, kurum yöneticilerimizin, kamu personelimizin tamamının, madencilerimizin, STK’ların, gönüllülerimizin bölgedeki insan üstü gayretlerini kim inkar edebilir” diye konuştu.
Erdoğan Hatay’daki sözlerini tekrarlamadı ama 6 Şubat’tan hemen önce yaptığı tepki çeken açıklamaya da atıfla “Hayatımızın hiçbir döneminde insanımıza hizmet ederken ayrımcılık yapmadık, yapmayız ve Cumhur İttifakı olarak ülkemizin dört bir yanını taradık, tarıyoruz, tarayacağız ve bütün inşa ve ihya hareketini sona erdireceğiz” dedi. Erdoğan Antakya Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Hatay İlçe Belediye Başkan Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı” demişti.