Haber Beştepe’den: Şehir hastanelerinin işletmesi Körfez sermayesine satılıyor

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu bir şehir hastanesinin satışı için Körfez'den bir Arap yatırımcıyla görüşmelerin sürdüğünü, diğer kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerinin bu satışı takip edebileceğini söyledi.

Ekonomi 17 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Başakşehir Çam ve Sakura şehir hastanesinin işletme hakkı Danimarkalı ISIS'e devredilmişti.

Hükümet bütçenin kara deliklerinden olan ve kira ödemeleri Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 25’ini oluşturan şehir hastaneleri, bunlara verilen gelir garantileri nedeniyle yabancı sermaye için hayli çekici. Bu hastaneleri genellikle hastaneyi inşa da eden müteahhit gruplar işletiyor, çünkü hükümetle sözleşmeleri onlar imzaladı. Ama bu müteahhitlerden bazıları, kendilerine özgü sebeplerle bu işletme haklarını yabancı sermayeye devretmek isteyebiliyor.

Bloomberg News’e konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu kamu özel işbirliği yöntemiyle yapılan otoyollardan sağlığa kadar çeşitli alanlardaki altyapı projelerinde işletme devri satışının masada olduğunu, 22 şehir hastanesinden biri için Körfez’den bir Arap yatırımcıyla görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Bu satışın gerçekleşmesi halinde bile devlet bütçesine fazla bir faydası olmayacak ama ülkeye yabancı sermaye girmiş kabul edilecek.

Toplam kira bedeli 27,5 milyar euro

Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine şehir hastaneleri için kira ve hizmet alımı kapsamında 83,7 milyar TL’lik ödeme öngörülmüştü.

Şehir hastanelerinin işletmesi Danimarkalı şirkete satılıyorŞehir hastanelerinin işletmesi Danimarkalı şirkete satılıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bakanlık bütçesinin 29 Kasım 2023’te TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde şehir hastanelerinin 25 yıllık işletme sürelerinin hepsinde kesintiye gittiklerini söylemiş, “Yeni dönemde geçmişe dönük olanlar dahil olmak üzere hepsi için tavan ücret belirledik. Toplam kullanım bedeli, en üst noktada verilecek rakam bütün şehir hastaneleri için 27,5 milyar eurodur” demişti.

Daha önce de satılanlar oldu

Dağlıoğlu’nun yapılacağını ifade ettiği satışın benzeri 2021’de de gerçekleşmişti. Kamu-özel işbirliği (KÖİ) modeliyle inşa edilen Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa ile İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura şehir hastanelerini işleten Rönesans Holding’in alt şirketi Rönesans Sağlık Yatırım bünyesindeki Rönesans İşletme Hizmetleri Danimarkalı ISS Tesis Yönetim Hizmetleri AŞ tarafından satın alınmıştı. Tesislerin mülkiyeti yine devlette kalırken sözleşmede belirtilen süre boyunca işletme hakkı Danimarkalı şirketin olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu’nun satılacağını söylediği, ancak adını gizli tuttuğu şehir hastanesiyle ilgili sürecin de böyle işleyeceği öğrenildi.

Elon Musk, Türkiye’de Tesla fabrikası açar mı?Elon Musk, Türkiye’de Tesla fabrikası açar mı?

15 milyar dolar yabancı yatırım

Dağlıoğlu 2024’te 13 ile 15 milyar dolar arasında doğrudan yabancı yatırım beklediğini, bunlardan en az birinin otomobil üreticisi olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Elon Musk ile eylül ayında görüştüğünde Türkiye’ye yatırım daveti yapmıştı. Çinli Chery firmasının da Türkiye’de yatırım yapmayı değerlendirdiği iddiası basına yansımıştı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye arasında Temmuz 2023’te 51 milyar dolarlık yatırım öngören anlaşma yapılmış, ancak bugüne kadar kayda değer bir yatırım gerçekleşmemişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.