Ersin Tatar, Denktaş’ın heykelinin açılışı için Bolu’da: ‘Ortak tarihe bir saygı duruşu’

Bolu’da bir bulvara Kıbrıs’ın kurucusu Rauf Denktaş’ın ismi verildi ve Denktaş’ın heykeli yapıldı. Bugün yapılacak açılış için KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Serdar Denktaş kente geldi. Projenin sahibi Kıbrıs Gazisi Ahmet Şerafettin Yamaner, projenin hikayesini 10Haber’e anlattı.

Gündem 15 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ın mücadele ruhunu temsil eden KKTC’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın heykelinin açılışı için Bolu’ya geldi. Denktaş’ın heykelinin yapılması için öncülük eden Bolu Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner, heykelin yapılma sürecini ve hikayesini 10Haber’e anlattı.

4 metre 5 cm boyundaki heykelin yapımını Yamaner üstlendi.

Kıbrıs’la geçen 50 yıl

Emekli Kıdemli Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner, 1973-75 yılları arasında Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayına Üsteğmen olarak tayin oldu. O dönemde Ağır Silah Bölümü Tanksavar Takım Komutanı olan Yamaner, Kıbrıs Harekatı’nda yer aldı ve gazi oldu. 1985-87 yılları arasında ikinci kez tayini çıkan Yamaner, Tümen Denetleme Üyesi ve Tabur Harekat Eğitim Subayı olarak görev yaptı, aynı zamanda Güzelyurt Lisesi’nde askerlik derslerine girdi. Kıbrıs’ta geçirdiği dört yıl için “Bizde çok önemli anılar bıraktı” diyen Yamaner’in Kıbrıs’la ilgili bir kitabı da var. Kıbrıs’ın öneminin okullarda anlatılması için proje hazırlayan Yamaner, Valilik onayıyla bu projeyi memleketi Bolu’daki tüm okullarda hayata geçirdi.

Rauf Denktaş karşı vefa borcu hissettiğini söyleyen Yamaner, Denktaş’ın adının bir bulvara verilmesi ve heykelinin yapılması için bir proje hazırladı ve Bolu Belediyesi’ne sundu. Bu öneri Belediye Meclis toplantısında oy birliği ile kabul edildi.

Heykelin bronz döküm atölyesindeki yapım sürecinden bir kare.

Ortak tarihe bir saygı duruşu

Heykelin konacağı anıt sahanın alt yapı çalışmalarını belediye üstlendi, Yamaner ise heykeli yaptırdı. Çalışmalar nihayet sona erdi. Bugün yapılacak açılışa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Denktaş’ın oğlu ve eski Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da katılacak. Tatar’ı Bolu’ya davet eden de Yamaner oldu. Projesinin kabul edilmesinin ardından bizzat tanıdığı Tatar’ı Bolu’ya davet eden Yamaner, duygularını “Hem Bolu için, hem de benim için çok özel bir gün. Çok heyecanlıyım” diye anlattı ve süreci “Türkiye ve Kıbrıs’ın ortak tarihine bir saygı duruşu” olarak nitelendirdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.