Europol’den en kapsamlı suç şebekesi haritası: Suç örgütlerinde Türkler de kilit rolde

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) şimdiye kadarki en kapsamlı suç örgütü ağı haritasını oluşturdu. Bu haritada suç örgütlerinin hangi milliyetlerden oluştuğu, nerelerde aktif oldukları anlatıldı. Türk vatandaşları da bu ağda kilit rol oynuyor.

Dünya 7 Nisan 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun talebi doğrultusunda Europol ilk kez suç şebekeleri konusunda kapsamlı bir harita çıkardı. “AB’nin en tehlikeli suç şebekelerinin içyüzünü ortaya dökmek” başlıklı yeni rapor Belçika’nın Avrupa Birliği Konseyi dönem başkanlığının en önemli çıktılarından biri oldu.

Raporda suç şebekelerinin nasıl organize olduğu, hangi suç faaliyetlerine karıştıkları ve nerede nasıl faaliyet gösterdiklerini ayrıntılı şekilde anlatıyor. Rapor hangi özelliklerin bu şebekelerin yarattığı tehdidi artırdığını da değerlendiriyor. Avrupa ölçeğindeki 60 sayfalık rapor 27 AB üyesi ile aralarında Türkiye’nin de olduğu 17 ortak ülkenin emniyet birimlerinden elde edilen verilerle hazırlandı.

Rapordaki bulguların başında 112 ülkede 25 binden fazla kişinin yer aldığı 821 suç ağı olduğu belirtiliyor. Bu suç örgütlerinden yarısından çoğu uyuşturucu ticaretinde aktifken yüzde 71’i yolsuzlukla ilişkili, yüzde 68’i de şiddete başvuruyor. Kara para aklama, kaçakçılık, insan ticareti, dolandırıcılık, gasp, veri dolandırıcılığı ve hırsızlık gibi suçlar da Avrupa’nın güvenliğini etkileyen unsurlar arasında görülüyor.

En önemlisi de suç örgütlerinin yüzde 86’sının yasal ekonomiye sızmayı başarmış olması. Suç örgütlerinin kara para aklama yöntemleri arasında yiyecek içecek sektörü ve emlak sektörü de var. Şimdi gelelim raporun Türkiye’yi ilgilendiren kısımlarına…

Türkler de suç şebekelerinde etkin rol oynuyor

Raporda suç şebekelerinin milliyet açısından çeşitliliği vurgulanıyor. Suç örgütlerinin yüzde 68’i iki ila 10 arasında, hatta bazen daha da çok farklı uyruktan üye barındırıyor. Bunların başını Arnavut, Belçikalı, Fransız, Alman, İtalyan, Hollandalı, Polonyalı, İspanyol, Türk ve Ukraynalılar çekiyor.

Özellikle Belçika ve Hollanda’daki suç örgütlerinde bu ülkelerin vatandaşlığına da sahip bazı kilit üyelerin Fas ve Türkiye’den olduğu belirtiliyor. Genel olarak suç şebekelerinde Arnavut, İngiliz, İtalyan, Faslı ve Türklerin kilit üyeler olduğu belirtiliyor. Bu şebekelerin esasen kokain ve esrar kaçakçılığı ile kara para aklama alanında faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Rapora göre bu örgütler 40’tan fazla ülkede faaliyette.

Türklerin kilit rollerde olduğu suç şebekelerinin faal olduğu başlıca ülkelerin Belçika, Kolombiya, Ekvador, Fransa, Almanya, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre ve Türkiye olduğu vurgulanıyor. Avrupa’nın en tehlikeli 50 suç şebekesi dolandırıcılığın yatırım ve ilişki dolandırıcılığı alanında uzmanlaşmış ve faaliyette olduğu ülkeler arasında Belçika, Almanya, Hollanda, Polonya ve Portekiz var. Genelde suç şebekeleri yaşlılar gibi belli başlı grupları kandırmak için çağrı merkezinden aranıyorsunuz tuzağı kuruyor. Türkiye’yi ilgilendiren kısım ise operatörlerin genelde Hindistan, İsrail, Türkiye ve Birleşik Krallık gibi AB dışından olması.

Silahlar Türkiye’de üretiliyor, diğer ülkelere dağıtılıyor

Öte yandan göçmen kaçakçılığına karışmış 48 suç şebekesi var ve bu işe en çok karışanlar ise Irak, Moldova, Romanya, Suriye, Türkiye ve Ukrayna vatandaşları. En çok faaliyet gösterdikleri ülkeler ise Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Türkiye ve Ukrayna.

Raporda silah ve patlayıcı kaçakçılığının da son birkaç yıldır ön plana çıktığı belirtiliyor. Soruşturmalarda AB’deki şiddet olaylarında da kaçakçılığı yapılan bu silahların kullanıldığı vurgulanıyor. Bu silahların AB dışında genelde Türkiye’de üretildiği ve daha sonra Türk suç şebekeleri tarafından AB ülkelerine getirildiği düşünülüyor.

En tehlikeli suç şebekelerinin yüzde 18’inin lider kadrosunun AB içinde ya da dışında olduğu belirtiliyor. Yaklaşık yüzde altısının lider kadrosunun Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye ile Birleşik Krallık gibi ülkelerde olduğu belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu’nun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders “Bu bulguların AB genelindeki adalet sistemleri ve hukukun üstünlüğü üzerinde büyük etkileri olacaktır. Hakim ve savcıların organize suçlarla mücadele edebilmeleri ancak gözdağı, tehdit ve mesleki dürüstlüklerini etkileyebilecek girişimlerden uzak olurlarsa mümkündür. En tehlikeli suç şebekeleri sınır tanımayan faaliyetler yürüttüklerinden ülkeler arasında işbirliği hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle komisyonumuz organize suçlara odaklanacak, Eurojust bünyesinde yeni AB yargı ağına ilişkin önerileri destekleyeceğiz” dedi.

Europol'den 'Manş rotası' şebekesini çökerten operasyon: Tedarik ağında Türkiye varEuropol’den ‘Manş rotası’ şebekesini çökerten operasyon: Tedarik ağında Türkiye var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.