Faciadan yıllar önce soruşturma başlatmıştı: Cihaner’den İliç iddialarına belgelerle yanıt

İliç'teki maden faciasının ardından 2008 yılında soruşturma başlatan dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner yeniden gündemde. Ancak bazı sosyal medya hesapları Cihaner'in soruşturma başlatmadığını savundu. Cihaner'den dört maddelik yanıt geldi.

Gündem 24 Şubat 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İlhan Cihaner CHP'den 24., 25. ve 26 dönem milletvekili seçildi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde çevrecilerin yıllardır yaptığı uyarıya rağmen korkulan 13 Şubat’ta oldu. Burada Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortaklığında altın çıkarılıyordu. Bu işlem sırasında da siyanür kullanıyordu ki çevrecilerin en büyük tepkisi de bunaydı. 13 Şubat Salı günüyse siyanürlü bir toprak tepesinde heyelan oldu, kirli topraklar dokuz işçinin üzerine yığıldı. Şimdi o işçiler toprak altında ve arama çalışmaları durduruldu, acılı aileler giriş yasağı olan madenin önünde evlatlarını almayı bekliyor.

Türkiye’nin gündemine ara ara giren madendeki bu toprak kaymasından sonra gözaltına alınanlardan Başmühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiya Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Kanada uyruklu Iain Ronald Guille tutuklandı. Maden alanında titreşim kaydı tutan A.R.K ve Saha Görevlisi M.T ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Madeni ocağını işleten şirketin “Türkiye Ülke Müdürü” Cengiz Yalçın Demirci de bilirkişi raporu tamamlanmadığı gerekçesiyle 18 Şubat’ta serbest bırakılanlar arasında yer aldı. İfadesinde özetle kendisinin talimat verme sorumluluğunun olmadığını belirten Demirci, mailine gönderilen çatlak fotoğraflarınıysa üç gün sonra gördüğünü anlattı. Ayrıntılı haberimize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İşçilerin toprak altında kaldığı olayla ilgili tartışmalar sürüyor ve bu konuda söyledikleri gündem olan isimlerden biri de İlhan Cihaner. Türkiye’nin 2010 yılında konuştuğu başsavcı olarak bilinen İlhan Cihaner daha sonra CHP’den milletvekili de olacaktı ama onu Erzincan’daki maden faciasıyla birleştiren nokta; kendisinin Erzincan Başsavcısı olduğu sırada makamından gözaltına alınıp tutuklanması. Cumhuriyet tarihinde ilk kez görevi başında tutuklanan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner Erzincan’daki görevine 2007 yılında atanmıştı ve aynı yıl hem İsmailağa Cemaati hem de daha sonra FETÖ olarak adlandırılacak olan Fethullah Gülen cemaati hakkında soruşturma başlatmıştı. 2010 yılında tutuklanmadan önce İlhan Cihaner, 2008 yılında faaliyetine başlayan Çöpler Altın Madeni’yle ilgili de soruşturma sürdürüyordu.

Madendeki toprak kayması sonrası İlhan Cihaner’in de soruşturması gündeme geldi ve Cihaner bir açıklama yaptı. Cihaner’in aktarımına göre; bazı sosyal medya hesapları ki bunların bir kısmı kendi anlatımına göre FETÖ destekçisiydi, birtakım iddialarda bulundu. Cihaner okuduğu iddiaları şöyle sıraladı:

“1- Söz konusu çevre suçu soruşturmasının ben tutuklandıktan sonra başladığını iddia ettiler.
2- madenin ilk altın dökümünü 2010 yılında yaptığı için benim bu soruşturmayı başlatmamın mümkün olmadığını iddia ettiler.
3-Ayrıca bazı hesaplar da altın “aranmasında” siyanür kullanılmadığını ileri sürdüler.”

Bu iddialara cevap veren Cihaner soruşturma talimatına ve takipsizlik kararına dair belgelerin fotoğraflarını paylaştı.

Belgelerin ardından soruşturma talimatının kendisi tarafından verildiğini, dosya kapsamınad dönemin İliç savcısının soruşturmayı savsatması nedeniyle de yürüttüğü başka bir soruşturmanın anlamadığı şekilde bakanlık müfettişlerine devredildiğini anlatan Cihaner şunları söyledi:

  1. İliç madeni ile ilgili soruşturma benim talimatımla 05.02. 2008 tarihinde başlatılmıştır.
  2. Maden tam kapasite faaliyete geçmeden zaten siyanür kullanılacağı bellidir ve daha kolon testi aşamasında en az 60 kg siyanür kullanılmıştır.
  3. İliç savcısı tarafından soruşturmanın savsatılması ve rüşvet iddiaları üzerine ilgili savcı hakkında soruşturmayı ben yürütmekte iken “anlaşılmaz” bir şekilde dosya bakanlık tarafından müfettişlere verilmiştir.
  4. Benim tutuklanma sürecimde hem çevre suçu hem de rüşvet suçu soruşturmasının adeta üstü örtülmüştür. (Çevre suçundan verilen takipsizliği cezaevinde öğrenmiştim.)

Anagold’un Türkiye Müdürü gönderilen çatlak fotoğraflarını üç gün sonra görmüş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.