Yargıtay Kozağaçlı’nın cezasını düşürüp onadı: ‘Hukuken tahliye edilmeli’
Gazeteci Hrant Dink'i katleden Ogün Samast'ın 10 yıla kadar hapis talebiyle yargılandığı dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Ogün Samast'ın savunması için ek süre verilirken Samast'a yurtdışı yasağı getirildi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın ‘FETÖ adına suç işleme’ davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Ogün Samast, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün saat 10.00’da başlayan duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılmak üzere Trabzon’un Akçaabat Adliyesi’ne gitti.
Adliye çevresinde alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, Ogün Samast’ın yaya olarak geldiği gözlendi.
Duruşmaya, tutuksuz olan Ogün Samast ile başka dosyadan tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Erhan Tuncel’in arasında bulunduğu sanıklar SEGBİS ile katıldı. Duruşmada Dink ailesinin avukatları ve sanık avukatları da hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı, bugünkü duruşmada sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ogün Samast ve Ersin Yolcu’nun savunmalarının alınacağını belirtti. Savunmasını yapmak üzere ilk olarak Ali Fuat Yılmazer’e söz verildi.
Ogün Samast’ın avukatı Raşit Hodo, hazırlanan iddianamenin yeni tebliğ olduğunu belirtt; Samast’ın savunmasının bugün alınmamasını talep ederek ek süre istedi.
Talebi kabul eden mahkeme başkanı, Samast’ın savunmasının bir sonraki duruşmada alınmasına karar verdi. Duruşmanın ardından Ogün Samast Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki adliyeden ayrıldı.
Adliyeden eşi Selma ile çıkan Ogün Samast, gazetecilerin sorularına yanıt vermedi. Samast, adliye çıkışında kendisini bekleyen camları siyah kaplı otomobile binerek hızla bölgeden ayrıldı.
Mahkeme Ogün Samast’a yurdışı çıkış yasağı getirdi.
Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce bir kısım kamu görevlilerinin cinayetin işleneceğinden önceden haberdar oldukları ve cinayeti önlemek adına görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle dava açılmıştı.
Yargılamalar sonucu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bir kısım şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yeni hazırlanan iddianamede İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 12 Nisan 2021’de suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.
İddianamede Dink ailesi ’müşteki’ sıfatıyla, Ogün Samast ise ’suça sürüklenen çocuk’ sıfatıyla yer almıştı. Hazırlanan iddianamede, Ogün Samast’ın ’silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava dosyası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 11 sanıklı örgüt davasıyla birleştirilmişti.
Öte yandan, Samast’ın dosyasının birleştirildiği örgüt davasına ilişkin hazırlanan iddianamede ise şüpheliler Yahya Öztürk ve Adem Sağlam’ın ‘anayasayı ihlal’, ‘belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl 6’şar aydan 35’er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edilmişti.
İddianamede şüpheliler Ramazan Akyürek, Faruk Sarı ve Ali Fuat Yılmazer’in ‘anayasayı ihlal’ suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep edilirken, diğer şüpheliler Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Ahmet İskender’in ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’ suçundan 5’er yıldan 10’ar yıla kadar hapis cezaları talep edilmişti.