Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a montaj davası ve hodri meydan
Eski Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun büyükelçilik kariyeri, Resmi Gazete'de yayınlanan kararla birlikte Çek Cumhuriyeti'ne taşındı. Yerine atandığı Egemen Bağış'ın Prag'daki son günleri dikkati çekti.
Bir dönem muhalefete yakınlığıyla bilinen kimi çevrelerde ‘Erdoğan’ı yenebilecek cumhurbaşkanı adayı’ olarak anılan eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun ‘büyükelçilik’ kariyeri devam ediyor.
İlk olarak CHP Parti Meclisi (PM) üyeliğinden 2019 yılında istifa ettikten üç yıl sonra, 30 Ekim 2022’de Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi olarak atanan Feyzioğlu, son olarak Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenen törende ana muhalefet lideri Özgür Özel’i karşılamamasıyla gündeme gelmişti.
Üstelik o dönem, AK Parti’yle CHP arasındaki ‘normalleşme’ sürecinin en zirve noktasıydı. İki lider birbirlerini genel merkez binalarında ağırlamış, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çıkışlarına rağmen Kıbrıs’ta bir araya gelmişlerdi. Özel, töreni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yan yana takip etmişti.
Dolayısıyla Feyzioğlu’nun bir büyükelçi olarak attığı, daha doğrusu atmadığı adım tartışmalara neden oldu.
CHP lideri tepkisini sert sözlerle dile getirdi: “Dünyanın neresine gidersek gidelim, büyükelçilerimiz bizleri karşılıyorlar. Gelemezlerse mutlaka bir görevli orada oluyor. Ama biz ne büyükelçi, ne büyükelçilikten kimseyi havaalanında da görmedik. Herhangi bir yerde hatırımızı dahi sormadılar. Bu tabii meslekten gelmemenin ve geldiği makamı hazmedememenin sonucudur.”
Ardından “Dışişleri Bakanlığı gelenekleri olan bir kurumdur. Böyle vasatların elinde vasatlaştırılamayacak bir kurumdur” diyerek durumu yetkililere bildireceklerini söyledi.
Feyzioğlu’nun yaşananlardan bir hafta sonra görev yeri değiştirilerek Prag’a atandığı konuşulur oldu. Kararın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından tebliğ edildiği haberleştirildi. Ancak Resmi Gazete’de yayınlanmış herhangi bir duyuru yoktu.
O karar, 25 Ekim itibariyle Resmi Gazete’de yayınlandı. Feyzioğlu resmen Egemen Bağış’tan boşalan Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği koltuğuna oturdu.
Bağış ise merkeze çekildi. Yakın zamana kadar bu görevde epey aktif olduğu görülüyordu.
Son bir haftada önce dünyanın dört bir yanından dijital sanatçıların eserlerinin sergilendiği geleneksel Sinyal Festivali’ne katıldı. Birkaç gün sonra Çek Buz Hokeyi liginin iddiaları takımlarından Dynamo Pardubice’nin Pilsen’le maçını izlemeye gitti.
İki gün önceyse kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında Çekya Ticaret Odaları Birliği’nin ona ‘altın merkür madalyası’ takdim ettiğini duyuruyordu.
Bağış’ın ilerleyen günlerde nerede, ne yapacağı merak konusu.
Peki Feyzioğlu, aradan geçen zamana rağmen özellikle kendisini ‘muhalif’ olarak tanımlayan cenahta neden hala gündem oluyor? Öyle ya adı, Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından kısa sürede Trend Topic (TT) listesine girdi.
Bilmeyenler için bunu iki fotoğrafla anlatmaya çalışalım.
Tarih, 10 Mayıs 2014.
Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü törenleri düzenleniyordu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeniden aday olma ihtimali henüz ortadan kalkmamış, Başbakan Erdoğan da onun partiye dönüp genel başkan olma ihtimaline karşı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu öne sürmemişti.
Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün 25 dakika süren konuşmasından Feyzioğlu kürsüye çıkmış, televizyonlarda naklen yayınlanan konuşması bir saati geçtiğinde Erdoğan’ın yüzü iyice asılmıştı.
Feyzioğlu “Aranızda cumhurbaşkanı adayları var” dediğinde Erdoğan “Yanlış konuşuyorsun” diye çıkışarak sözünü kesti. “Böyle edepsizlik olmaz ki” tepkisiyle ayağa kalktı. Gül onu kolundan tutarak sakinleştirmeye çalışıyordu. İki isim arasında geçen diyalog şöyleydi:
– Erdoğan: Neyi güzel konuşuyorsun canım! (Bu sırada Gül, Erdoğan’ı sakinleştirmeye çalışıyor ‘Otur otur, zaten bitti’)
– Feyzioğlu: Neyi yanlış söyledim sayın başbakanım?
– Erdoğan: Baştan aşağı yanlış konuşuyorsun.
– Feyzioğlu: Burada çok yapıcı bir konuşma…
– Erdoğan: Böyle bir edepsizlik olmaz ki!
– Feyzioğlu: Efendim, edepsizlik yapan ben değilim sayın başbakanım.
– Erdoğan: Sen kendin yapıyorsun ya! Yalan konuşuyorsun hep, ne anlatıyorsun? Van’da neler yapıldığından haberin var mı?
– Feyzioğlu: 76 milyonun cumhurbaşkanını seçiyoruz. Bu cumhurbaşkanımızın huzur içinde 76 milyonu kucaklamasını öneriyorum. Seçim sürecinin bu sürece uygun yürümesini arzu ediyorum ve bir kısmı da belki burada olan adayların, birbirini kucaklayarak güzel bir seçim dönemi yaşamasını diliyorum.
Ben edepsizlik yapmadım, kimseye de “Edepsizlik yapıyorsun” demeyi kendime yakıştırmam sayın başbakan. (Salondan alkışlar) Lütfen, lütfen. Çok yapıcı bir konuşmaydı.
– Recep Tayyip Erdoğan: (Ayağa kalkarak) 25 dakika başkan (Danıştay Başkanı) konuşuyor, sen bir saat konuşuyorsun. Siyasi konuşuyorsun. Bu saygısızlıktır.
– Metin Feyzioğlu: Çok yapıcı bir konuşmaydı sayın başbakan…
Şimdi beş sene sonraya, 30 Mayıs 2019’a gidiyoruz. Aradan geçen beş yıllık süreçte Feyzioğlu’nun odağında bulunduğu pek çok tartışma yaşanmıştı.
Bu sefer kürsüde Cumhurbaşkanı Erdoğan vardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ‘yargı reformu’ birkaç noktada alkışlarla kesildi.
Bu reformlar arasında avukatlara, devlet görevlilerine özgü ‘yeşil pasaport’ verilmesine imkan tanıyan madde de vardı.
Alkışı başlatansa Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’ydu.
İlerleyen yıllarda başta avukatların tepkisini çeken çoklu baro uygulaması olmak üzere pek çok konuda AK Parti’yle yan yana durdu. Aralık 2021’de Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı koltuğunu kaybetti.
25 Ekim itibariyle Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi olarak atanmasıyla başlayan büyükelçilik kariyeri, üç yıl sonra Çekya’ya taşınmış oldu.
Diğer atama kararları şöyle:
– İkili İlişkiler Genel Müdürü Hayriye Kumaşcıoğlu -Slovenya Büyükelçiliği.
– Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Ayşe Hilal Sayan Koytak – Bahreyn Krallığı Büyükelçiliği.
– Kuzey Afrika Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Barbaros Dicle – Zambiya Büyükelçiliği.
– İkili İlişkiler Genel Müdürü Şebnem İncesu – İsviçre Büyükelçiliği.