Erdoğan 18 yıl sonra CHP Genel Merkezi’ndeydi: Özel’le görüşme 1.5 saat sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 yıl sonra CHP Genel Merkezi'ne gitti. Ana muhalefet lideri Özgür Özel ile gerçekleştirdiği görüşme 1 saat 30 dakika sürdü.

Siyaset 11 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

AK Parti’nin beş sene önceyle kıyaslandığında ülke genelinde yüzde 8.85 oranında oy kaybettiği, CHP’nin sürpriz yaparak Türkiye haritasını büyük ölçüde kırmızıya boyadığı 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonuçları nedeniyle yeni bir süreç başlattı.

İlk gelişme iktidar ve ana muhalefet partileri arasında kurulan diyalog zemini oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel 2 Mayıs’ta bir araya geldi. İki tarafın da ‘olumlu geçtiğini’ bildirdiği görüşmedeki ‘boş koltuk’ krizi sonrası Erdoğan iade-i ziyaret için harekete geçti. İki lider böylece yaklaşık bir buçuk ay sonra yeniden buluşmuş oldu.

CHP Genel Merkezi’nde saat 16.00’da başlayan görüşme, önceki gibi 1 saat 30 dakika sürdü.

Ziyaretten kısa notlar

Özel, bir önceki ziyarette de yanında olan Milletvekili Namık Tan’la birlikte Erdoğan’ı kapıda karşıladı.

Erdoğan’a eşlik eden isimse yine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş’tı.

İade-i ziyaretten ilk fotoğraflar.

Bu arada Cumhurbaşkanı’nın konvoyundaki araç sayısının her zamankinden az olması dikkati çekti.

İki lider önce gülümseyerek kapıda fotoğraf çektirdiler. Ardından Özel’in 12. kattaki makam odasına çıktılar.

Görüşme öncesi

Bahse konu buluşma nedeniyle ana muhalefetin bugünkü grup toplantısı da ertelendi. Özel, Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerini ayrı ayrı topladı.

Dün gün boyu süren toplantılarda ilk buluşmadan bugüne yaşanan gelişmelerle birlikte Erdoğan’a iletilecek konular değerlendirildi. CHP lideri yine kapsamlı bir dosyayla görüşmeye girdi.

Özel’in odasındaki Gezi tablosu detayı da dikkati çekti. Cumhurbaşkanlığı ve Anadolu Ajansı (AA) tarafından servis edilen fotoğraflarda bu detayın yer almadığı görüldü.

Sinan Ateş cinayetinin konuşulması bekleniyordu

Öte yandan eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Ankara’nın göbeğinde silahlı saldırıda öldürülmesinin yankıları sürüyor.

Aradan geçen zamana rağmen suikastın perde arkası hala aydınlatılabilmiş değil.

Bir buçuk yıl sonra hazırlanabilen iddianamede Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in ifadesinden sadece üç cümle alınması ve sanıkların MHP ile Ülkü Ocakları bağlantılarından bahsedilmemesi tepki çekiyor.

Sanık Tolgahan Demirbaş’ın dönemin MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde yakalandığı iddiasının soruşturulmadığı görülüyor.

Özel dün Ayşe Ateş’le bir araya geldi. Görüşmenin ardından kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında “Suikastın üzerindeki sis perdesi kalkana kadar ailenin yanında olmaya ve evlatlarının yanında olmaya devam edeceğiz” mesajını paylaştı.

Birkaç saat sonraysa Erdoğan’ın Ayşe Ateş’le görüşeceği açıklandı. Gazeteci Murat Yetkin, kendi internet sitesinde Özel’le konuşmasını paylaştı:

– Ayşe Ateş ile görüşmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a siz mi önerdiniz?

– Geçen görüşmede, evet.

İki liderin görüşmesinde de Sinan Ateş cinayetinin masada olması bekleniyordu.

Görüşme öncesi göndere CHP bayrağına ek olarak Cumhurbaşkanlığı forslu Türk bayrağı da çekildi.

Asgari ücret, emekli maaşı zammı, Gezi davası…

Bunun yanı sıra asgari ücret ve emekli maaşına temmuz zammı, öğretmen atamaları ve öğretmenlerin talepleri, Gezi davası, Can Atalay’ın tutukluluğu, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları, Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanması gibi birçok başlık gündemdeydi.

Osman Kavala dosyasıyla ilgili yeni gelişme

Bu arada tam da iki liderin bir araya gelmesi öncesinde önemli bir gelişme yaşandı.

AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Gezi davasından tutuklu bulunan Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin’in ‘kanun yararına bozma’ talebiyle yaptığı başvurunun Adalet Bakanlığı’nca inceleneceğini, çıkacak sonuca göre dosyanın Yargıtay’a gönderilmesinin gündeme geleceğini söyledi.

Kavala dosyasının kısa süre önce Erdoğan ile paylaşıldığını da belirten Selvi “Görüşmede FETÖ’cülerin Gezi olaylarını kışkırttığı, mahkûmiyete esas alınan 11 sayfalık gizli Kavala raporunun bunlar tarafından oluşturulduğunun ayrıntılı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktarıldığı söyleniyor” diye yazdı.

Erdoğan en son Baykal zamanında ziyaret etmişti

Erdoğan Ankara’nın Söğütözü Semtinde AK Parti Genel Merkezi’ne de komşu sayılabilecek mesafedeki CHP Genel Merkezi’ne en son 18 yıl önce, merhum Genel Başkan Deniz Baykal’a “hayırlı olsun” ziyareti için gitmişti.

Erdoğan ile Baykal arasında binanın mimarisiyle ilgili sohbet öne çıkmıştı. İki liderin 12. katındaki bir odanın dışarı doğru oval çıkıntısıyla dikkat çeken “oval ofis” sohbeti kendilerine eşlik eden kurmaylarını güldürmüştü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.