Gazetecilerin karşı karşıya geldiği ‘başçavuşun eşeği’ davasında karar: Hakaret değil

Gazeteciler Veyis Ateş ve Turgay Güler'in katıldığı televizyon programlarında çıkan garip sesler sosyal medyada gündem olmuştu. Bu videoyu “başçavuşun eşşeği” mesajıyla paylaşan gazeteci Mehmet Can Akyıldız’a Güler dava açtı. Mahkeme “hakaret yok” dedi.  

Gündem 7 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Gazeteciler Veyis Ateş ve Turgay Güler’in katıldığı televizyon programlarında çıkan garip sesler sosyal medyada gündem olmuştu.  Gazeteci Mehmet Can Akyıldız Twitter’da gündem olan bu olayla ilgili 2022 yılında sosyal medya hesabından “Turgay Güler ve Veyis Ateş birlikte program yapsa ne güzel olurdu. A Haber’e öneriyorum. İsmi de buldum ‘Osur osur ipe diz’ veya başçavuşun eşşeği” diye paylaşım yaptı.

Bu paylaşım üzerine Turgay Güler, Mehmet Can Akyıldız hakkında şikayetçi oldu.

Bu şikayet üzerine  İstanbul 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada Mehmet Can Akyıldız “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırmak” suçlamasıyla yargılandı.

Mahkeme Mehmet Can Akyıldız’ın hakaret etmediğinden beraatına hükmetti.

Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı:

“’Osur osur ipe diz ve Başçavuşun eşeği’ şeklindeki sözlerin sanığın onur şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp rahatsız edici kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu dolayısıyla hakaret suçunun unsurları bakımından oluşmadığı anlaşıldığından sanığın müsnet suçtan beraatine karar verilmesi gerekmiş aşağıdaki hüküm oluşturulmuştur.”

Beraat kararı sonrası 10Haber’e konuşan Mehmet Can Akyıldız, “Geçtiğimiz yıl, Veyis Ateş’in programında stüdyoda birinin yellenmesi sonucu kamuoyunda yapılan mizaha kendimce katıldım. Bu paylaşımım nedeniyle hakkımda dava açıldı. Tek söylemek istediğim halkımız bu tarz baskılara boyun eğmemeli. Bu olaydan bağımsız şunu da söylemek istiyorum; sosyal medya yasasını gelir kapısı olarak görenlere göz açtırılmamalı” dedi.

Bomba iddia: SBK'nın dağıttığı ses kaydına göre Veyis Ateş 10 milyon Euro'yu Süleyman Soylu için istemişBomba iddia: SBK’nın dağıttığı ses kaydına göre Veyis Ateş 10 milyon Euro’yu Süleyman Soylu için istemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.