Gaziantep’te bir kişiyi ısıran köpek kuduz çıktı, mahalle karantinada

Gaziantep'te bir kişiyi ısıran köpeğin kuduz olduğu tespit edildi. Isırılan vatandaş tedavi altında ve İslahiye ilçesinde olayın olduğu Yolbaşı Mahallesi karantinaya alındı.

Gündem 28 Mayıs 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Yolbaşı Mahallesi 6 ay süreyle karantinaya alındı.

Gaziantep’in İslahiye ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Yolbaşı Mahallesi’nde bir köpek birini ısırdı. Köpek vatandaşı bacağından ısırdıktan sonra öldü, Tarım ve Orman Müdürlüğüne ekipleri hayvandan numune aldı. Isırılan vatandaş da tedavi altında, ancak ısırma olayından ne kadar sonra tedavi gördüğü henüz bilinmiyor.

Köpekten alınan numunenin sonuçları çıkınca mahalle karantinaya alındı. Çünkü köpek kuduzdu. İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararıyla altı ay süreyle mahalleye hayvan-giriş çıkışı yasaklandı ve mahalle girişine uyarı tabelası asıldı. Ayrıca zabıta ekipleri vatandaşları bilgilendirip dikkat edilmesi gereken konularda uyarılarda bulundu.

Yine İslahiye’nin Kazıklı Mahallesi’nde 20 Mart’ta bir kişiyi ısırdıktan sonra ölen sokak köpeğinin de kuduz olduğu ortaya çıkmıştı. Mahallede 22 Mart’ta başlatılan karantina sürüyor.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaşayan 28 yaşındaki mimar Lütfü Seray 12 Haziran’da bir köpek tarafından ısırılmış, genç mimar aşı yaptırmamıştı. Daha sonra rahatsızlanınca hastaneye kaldırılmış ama yaşama tutunamamıştı. Yine 2022’nin Ağustos ayında Bitlis’te yaşayan bir çocuğu köpek ısırmış, çocuk bunu ailesinden saklamış ve belirtilerden sonra kaldırıldığı hastanede ölmüştü. Ayrıntılı haberimizi okumak için bu linke tıklayabilirsiniz.

24 Ağustos 2023’te de Suriye’nin Tel Abyad kentinde köpeğin ısırdığı Hasan Halil Faras yaralanmış ve ilk tedavisi ülkesinde yapılan Faras’a kuduz teşhisi konmuştu. 19 Ağustos’ta Tel Abyad’ın sınır komşusu Akçakale Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Faras odanın kapısını açıp bir hasta yakınının cep telefonunu alarak kaçmış, ama yakalanmıştı. Yeniden hastaneye götürülen 30 yaşındaki adam ölmüştü. Ayrıntılı haberimizi okumak için bu linke tıklayabilirsiniz.

‘Yaban hayatla ilgili politika şart’

Isırılan kişinin yaralanan bölgesinin neresi olduğunun da kritik olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Nasır Nesanır daha önce 10Haber’e “Eğer beyne yakın bir bölgeden ısırıldıysa etkileme olasılığı daha yüksek” demişti. Uzm. Dr. Nesanır “Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyeler, meslek örgütleri, hayvan hakları savunucularının hep birlikte bir politika ortaya koymalı. Bunu tartışmak gerekir” uyarısı yapmıştı.

Hızlı tedavi hayat kurtarıyor

Peki kuduz nasıl yayılır, nasıl önlenir? 10Haber’in 15 Temmuz 2023’teki haberinde Prof. Dr. Esin Şenol şöyle anlatmıştı:

“Normalde aşının etkinliği yüzde 100’dür ama aşının bağışıklık geliştirmesi bazen iki haftayı bulur. El ve yüz gibi tehlikeli ısırıklarda bazen kuduz virüsünün kuluçka süresi iki haftadan daha kısadır, hatta dört-altı güne kadar düşebilir. İşte aşının etki etmesine kadar geçen sürede kuduzla karşı karşıya kalma riski yüksek olan kişilere korunmaları için mutlaka pasif antikor da veririz. Bu vakada yapılmamış olabilir. Kuduz aşısının riskli temastan sonra ilk 48 saat içinde yapılmasını çok önemsiyoruz. Çünkü az önce de söylediğim gibi kuduzun kuluçka süresi baş-boyun, yüz ve üst ekstremite (omuz, kol, ön kol, el bileği, el) ısırıklarında dört-altı gün kadar kısa olabiliyor ve aşı cevabının gelişmesi de doz yapıldıktan sonra iki haftayı bulabiliyor. Dolayısıyla yüksek risklilerde aşı ilk 48 saat içinde uygulanmalı. Ama hasta ne zaman geldiyse temas süresine bakılmadan da aşı yapılmalı.”

Kuduzla karşılaşıldığında yapılması gerekenleri ve aşıların önemini bu haberimizde anlatmıştı. Okumak için linke tıklayın.

Kuduz Artvin’e sıçradı: 3 köye 6 ay karantina

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.