Gemide 141 kg kokain yakalanmıştı: ‘Haberimiz yok’ denince hakim sordu, ‘Uyuşturucu ışınlandı mı?’

Zonguldak’ta 141,5 kg kokain ele geçirilen geminin Rus, Filipin ve Hırvat mürettebatının yargılanmasına devam edildi. Mürettebattan herkes ‘uyuşturucudan haberim yok’ deyince mahkeme başkanı ‘Uyuşturucu ışınlandı mı’ diye tepki gösterdi.

Gündem 12 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Zonguldak'ta polis ihbar üzerine gemide 141,5 kg kokain ele geçirmişti.

6 Ekim 2023’te Zonguldak’ta Ereğli Limanı’na gelen Panama bandıralı ‘PHOENICAN’ isimli gemide uyuşturucu taşındığı ihbarıyla polis harekete geçti. Kolombiya’dan gelen kömür taşıyan kuru yük gemisine Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ve Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri operasyon düzenledi. Kocaeli’nin İzmit ilçesinden sevk edilen dalgıç polislerin de katılımıyla gemi arandı. Ekipler aramada gemide 141,5 kilogram kokain ele geçirdi. Hırvatistan, Rusya ve Filipin uyruklu 10 kişiden oluşan mürettebat gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilip tutuklandılar.

10 kişiden oluşan yabancı uyruklu mürettebat hakkında ‘Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti’ iddiasıyla 20 seneden 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada polis geniş güvenlik önlemi alırken tutuklu sanıklar ve avukatları da duruşmada hazır bulundu. Sanıklar tercüman aracılığıyla ifade verdi.

Türkiye'ye 373 kilo kokain getiren Kolombiyalı kartel yakalandıTürkiye’ye 373 kilo kokain getiren Kolombiyalı kartel yakalandı

Suçlamaları reddeden gemi kaptanı M.D. “Kolombiya’da gemi personeliyle toplantı yaptık. Çift gözlem istedim. Mürettebat görevini yapmadı, yapsalardı uyuşturucu koyamayacaklardı. Beraatimi isterim” dedi.

Kolombiya’da ambar temizliği yaptıklarını ve geminin temiz olduğunu anlatan 2’nci kaptan A.A. “Gemiye kömür yüklendi ve ambar kapakları kapatıldı. Kolombiya’da uyuşturucu aramasını iki kez sahil güvenlik, iki kez de yerel polis yaptı. Yükleme işi Kolombiya’daki liman işçileri tarafından gözetim elemanlarıyla yapıldı. Bunların gemiye herhangi bir çantayla girmesi mümkün değildir. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi istiyorum” diye konuştu.

Bakım onarımdan sorumlu V.F.O. da “Uyuşturucuyla alakam yok. Ailem için çalışıyorum. Hiçbir şey yapmadım. Sekiz aydır cezaevindeyim, acı çekiyorum. Beraatimi istiyorum” dedi.

Gece ve gündüz dört saat gözetleme yaptığını anlatan C.K. ise kendisini “Şüpheli bir şey görmedim. Yükleme yapıldıktan sonra ambar kapakları kapatıldı. Buraya gelene kadar ambar kapakları asla açılmadı” diyerek savundu.

Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi başkanı bu savunmaları dinledikten sonra sordu: “Sekiz aydır cezaevindesiniz, düşünmüşsünüzdür. Peki bu uyuşturucu buraya ışınlandı mı?”

Sanıkların buna cevabı uyuşturucu yükleme yapanlar tarafından konmuş olabilir, oldu.

‘Gemi tamamen güvensizdi’

Kolombiya’da ambarın denetlendiğini, iki vinç kullanılarak işçiler tarafından yükleme yapıldığını anlatan üçüncü kaptan P.G. “İki ya da üç gözetmen liman tarafından görevlendirilmişti. Bizim gemi tamamen güvensizdi. 20 olası giriş var. Kapılar tamamen güvensiz, açmak için metal halkalar var. Bütün bunların kilitli olması gerekirdi. Her şey kaptan tarafından emrediliyordu. Şirketten güvenlik zafiyeti sebebiyle kaptana istekte bulunuldu ancak yerine getirilmedi. Güvenlik zafiyeti nedeniyle uyuşturucu maddenin gemiye yerleştirildiği kanaatindeyim. Suçsuzum” dedi.

Ekipman ve ilk yardımdan sorumlu olduğunu söyleyen dördüncü kaptan A.A. “Güvenlik ve yükleme sırasında görevler net değildi. Gemiye katıldığımdan beri ikinci kaptanın işlerine karışmadım. Gözetmenliğim sırasında bir tek usta denizcim vardı. Her zaman girişte yer alıyordu. Yöneltilen suçlamaları kabul etmiyorum. Bulunan uyuşturucuyla ilgili bir bilgim yok. Ben işimi yapıyorum. Ailemin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyorum. 12 yıldır denizdeyim. Dördüncü kaptan olmak sekiz yılımı aldı” diye konuştu.

30 yıldır çalıştığını anlatan başmühendis L.P. ise “Uyuşturucuya karşıyım. Türkiye uyuşturucu ile mücadele konusunda savaşta, ama bunlar da kanıta dayalı olmalı. Ben daha önce Kolombiya’da hiç bulunmadım. Kaptan Kolombiya’da bu tür olaylar olduğunu biliyordu. Dürüst olmak gerekirse gerekli önlem alınmadı. Kolombiya’da liman işçilerinin gemide kalmasına izin verildi. Özgürce gemide gezebiliyorlardı. Kolombiya’da gemiyi koruma işi, güvenlik toplantısı da yapılmadı. Yeterli önlemler alınmadı, benim sorumluluk alanım değil, niye tutukluyum bilmiyorum, beraatimi istiyorum” dedi.

Geminin ön kısmından sorumlu olduğunu ifade eden V.C.P. ise ağlayarak “Sekiz aydır tutukluyum. Çalışıp aileme katkı sağlıyorum. Evime gitmek istiyorum” dedi. Sanık avukatları savunmalarını yaparken geminin yükleme görüntülerini heyete sundu. Avukatlar uyuşturucunun gemiye kömür yüklenirken konmuş olabileceğini savundu. Müvekkillerinin sadece görevlerini ihmal etmiş olabileceklerini, ancak uyuşturucuyla bağlantılarının olmadığını, uyuşturucuda mürettebatın parmak izinin olmadığını söyleyip beraat istediler.

Mahkeme başkanı araştırdıklarını, Kolombiya’da yükleme yapılan limana baskın yapıldığını ve uyuşturucu ele geçirildiğini, ancak gözaltına alınan dört kişinin serbest bırakıldığını öğrendiklerini anlattı. Heyet 10 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı tanıkların dinlenmesi için erteledi.

Yer Mersin Limanı, bu kez kokain değil kaçak oyuncak yakalandıYer Mersin Limanı, bu kez kokain değil kaçak oyuncak yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.