Askeri uzman görüşü: Hastaneyi kim vurdu? İsrail BM’yi neden çağırmadı

Gazze'de insanların sığındıkları Ehli Arap Hastanesi'nin vurulması sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybetti. İsrail tarafından yapılan açıklamada saldırıdan kendilerinin sorumlu olmadığı söylenildi. 10Haber'e konuşan üst düzey bir emekli general “İsrail vurmamış olsaydı BM'yi çağırır, aklanırdı” dedi.

Dünya 18 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Gazze’de insanların güvenli olduğunu düşündüğü için sığındıkları Ehli Arap Hastanesi vuruldu. Büyük bir patlama sonucu hastanede en az 500 insan öldü. Hamas İsrail’i sorumlu tuttu, İsrail ise İslami Cihad’ı suçladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü (IDF) Daniel Hagari, yaptığı yeni açıklamayla Gazze’deki hastanenin vurulmasından kendilerinin sorumlu olduğunu bir kez daha reddederek, “yaptıkları incelemeler sonucunda” İslami Cihad’ın patlamaya sebep olduğu sonucuna vardıklarını belirtti.

Hagari’ye göre, salı yerel saatle 18.15 sularında Hamas, İsrail’e bir dizi roket gönderdi.

Hagari, daha sonra 18.59’da İslami Cihad’ın yakınlardaki bir mezarlıktan 10 roket fırlattığını, aynı zamanda hastanede bir patlamanın meydana geldiğini söyledi.

IDF Sözcüsü, Hamas’ın patlamaya İslami Cihad roketinin sebep olduğunu anladığını, bu sebeple de İsrail’i suçlamak için, “küresel bir medya kampanyası başlattığını” öne sürdü. İsrail’den yapılan açıklamada bombalama kendileri tarafından yapılsaydı kraterlerin oluşağı ileri sürülüyordu.

Dünya kamuoyunda hastaneyi kimin vurduğu tartışmaları sürerken üst düzey emekli bir Türk general 10Haber’e yaptığı değerlendirmede olayın nasıl aydınlatılacağını anlattı.

‘Bağımsız ekip rapor yayınlar, olay çözülür’

Emekli general kısa süreli bir ateşkesle durumun netleşeceğini belirterek, “Savaş suçu işlendiği durumlarda karşılıklı ateşkes ilan edilir. Birleşmiş Milletler’den (BM) bir ekip gelerek yaptığı incelemelerle birkaç günde olayı çözer” dedi.

Emekli general sözlerine şöyle devam etti:

“Saldırıyı İsrail yapmamışsa yapacağı şey çok basittir. Bütün devletler bunu bilir. Karşılıklı ateşkes talep edilir. Beyaz bayraklar çekilir. BM’den bağımsız bir grup gelerek numuneler alır. Cenevre ve New York’taki merkezlerde bu numuneler incelenir. Fotoğraflar, videolar, şahitlerle yazılacak rapor genişletilir. Birkaç gün içinde rapor yayınlanır ve kimin yaptığı ortaya çıkar. İsrail bunu yapmadığına göre saldırıyı kendileri yapmıştır.”

‘500 metre yakına atış savaş suçu’

Savaş suçuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan emekli general hava harekatlarının normalde sivillerden iki kilometreye öteye yapıldığı savaş durumlarında ise menzilin 500 metreye kadar düştüğünü vurgulayarak, “Hava harekatlarından yanılma payı gözetilir. Sivil varsa harekat düzenlenmez. Benim gördüğüm hastanenin bahçesine atılmış Büyük ihtimalle fotoğrafını koydukları roketatarla gönderdiler. 2 bin librelik güdümlü bomba kullanılmış gibi görünüyor. Eğer bu bomba hastanenin çatısına isabet etmişse krater oluşturmaz. Hastanenin 500 metre yakınına piyade tüfeğiyle bile ateş edilmez. Harp hukuku çiğnenmiştir” dedi.

Gazze'de görülmemiş katliam... Hastane vuruldu, en az 500 ölü var... Dünya ayaktaGazze’de görülmemiş katliam… Hastane vuruldu, en az 500 ölü var… Dünya ayakta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.