Gizemli uygulamanın ismini de logosu da Soylu belirlemiş

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Fotoğrafını çektiğimiz kişinin bilgileri hızlıca çıkıyor” diyerek anlattığı uygulamanın ‘asıl yaratıcısıymış’. 10Haber’in ulaştığı bilgilere göre uygulamanın ismini de logosunu da Soylu belirledi. 

Gündem 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir Youtube yayınında, bakanlığın yazdırdığı bir programı tanıtmış, fotoğrafı çekilen kişinin bilgilerine kısa sürede ulaşabildiklerini söylemişti.

Soylu'nun tanıttığı uygulamanın detayları ortalığa saçıldıSoylu’nun tanıttığı uygulamanın detayları ortalığa saçıldı

10Haber’in edindiği bilgilere göre Yıldız adlı uygulamanın içinde bulunan KİM adlı pencereden görüntülü sorgulama yapılabiliyor. Bu veriler ve fotoğraflar, ÖSYM, kimlik, okul ve ehliyet gibi veritabanlarından çekiliyor. 

Ayrıca bahsi geçen uygulamanın ilk versiyonunda kullanan polis memurlarının fotoğraflarına ve arama kayıtlarına da ulaşılabiliyordu. Birçok polis memuru bu duruma itiraz etti. Kaynaklara göre uygulamanın ilk yazılma amacı da emniyet ve jandarma personellerinin cihazlarına ‘güvenlik gerekçesiyle’ erişebilmekti.

Yine uygulama hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre ‘Yıldız’ uygulamasının ismini ve logosunu eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu belirledi. Esinlenme noktası ise son Osmanlı Padişahı Abdülhamit’in kurduğu Yıldız İstihbarat Teşkilatı. 

Soylu’nun kullandığı ‘fotoğraf üzerinden kimlik sorgulama’ da Yıldız uygulamasının içinde bulunan KİM adlı bir alt uygulama. Bu alt uygulamaya sadece KOM Daire Başkanlığı çatısı altındaki birimlerdeki memurlar erişilebiliyor.

Sicil numarası ve telefon onayıyla girilen uygulamaya bir sızma olması ise mümkün. Kullanıcı memurların telefonlarına sızılması ya da çalınması durumunda bilgiler ‘dışarıya’ açık hale gelebilir.

Soylu övüneyim derken çok vahim bir özel hayat ihlalini ifşa etti: Polis fotoğrafınızı çekip bütün kimlik bilginizi bulabiliyorSoylu övüneyim derken çok vahim bir özel hayat ihlalini ifşa etti: Polis fotoğrafınızı çekip bütün kimlik bilginizi bulabiliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.