Gözler AYM’deydi: Can Atalay kararı yine ertelendi

Gezi Davası'ndan 18 yıl hapis cezası alan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın AYM'ye yaptığı bireysel başvuru bugün görüşülecekti. Ancak AYM görüşmeyi ileri bir tarihe erteledi.

Gündem 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki 18 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. Can Atalay bu cezayı Gezi Parkı davasından aldı ve bu nedenle halen hapishanede. Atalay’ın hapishaneden çıkıp Meclis’te görevini yerine getirmesi talebiyle TİP lideri Erkan Baş, 12 gündür Ankara’ya yürüyor. Aynı zamanda muhalefet partileri de Can Atalay’ın tutuklu olmasını hukuksuzluk olarak değerlendirirken AK Parti ise topu yargıya atıyor.

AYM, görüşmeyi erteledi

Can Atalay da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yaptı ve hak ihlaline uğradığını belirtti. 5 Ekim’de yapılan toplantıda, Atalay’ın başvurusunun Genel Kurul’a sevkine ve 12 Ekim tarihinde görüşülmesine karar verilmişti. Bugün de AYM’nin bu konuyu görüşmesi bekleniyordu ama beklenen olmadı. AYM, Atalay’ın bireysel başvurusunu ilerleyen tarihlerde görüşme yönünde karar aldı. Gerekçenin ise, bir üyenin dosyaya hazırlanamaması olduğu belirtildi.

5 kişinin cezası onanmıştı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 25 Nisan 2022’de verdiği karara ilişkin temyiz incelemesini 28 Eylül’de tamamladı. Buna göre, Türk Ceza Kanunu’nun 312/1 maddesi gereğince, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan Osman Kavala hakkındaki mahkumiyet hükmü onandı. Yargıtay aynı zamanda “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18’er yıl hapis cezası verilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin de onanmasını kararlaştırdı. Öte yandan Hakan Altınay, Mücella Yapıcı ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkında verilen 18’er yıl hapis cezaları ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.

AB’den Yargıtay'ın 'Gezi' kararına tepki: Tam bir felaketAB’den Yargıtay’ın ‘Gezi’ kararına tepki: Tam bir felaket

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.