Gri pasaportun Kilit’i DEM Parti’de siyasete girdi

Kamu kurumlarının tahsis ettiği gri pasaportlarla altı ilden yüzlerce kişinin Almanya'ya kaçmasıyla adını duyuran Ersin Kilit DEM Parti'den belediye başkan aday adaylığı başvurusu yaptı.

Gündem 4 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin Almanya’ya gri pasaportla düzenlediği geziden onlarca kişinin dönmemesiyle başlayan ‘gri pasaport skandalı’na sonra altı belediye daha eklenmişti. Skandalın Almanya ayağını yürüten ve sonra tutuklanan kişi Ersin Kilit’ti. 

Tam sayı bilinmese de 17 Şubat 2020’de ve 17 Eylül 2020’de toplam 90 kişinin Almanya’da düzenlenen ‘sahte etkinliklere’ Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından temin edilen gri pasaportlarla gittiği öğrenildi. 

Yurt dışına kaçanlar Yeşilyurt Belediyesi tarafından Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ne üye yapıldığında hiçbiri Malatya ve Yeşilyurt sınırları içinde yaşamıyordu. Çoğu Bingöl ve Diyarbakırlıydı. 

Bu etkinliklerin ve gezinin organizatörü Almanya’da yaşayan iş insanı Ersin Kilit’ti. Sonradan ortaya çıkan detaylarda Kilit’in bu iş için  kişi başı 6 bin ila 8 bin Euro arasında para aldığı öğrenildi.

Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin meclis toplantısında ortaya çıkan skandalın ardından başlatılan soruşturmada iki belediye başkanı tutuklandı. Ersin kilit de Haziran 2022’de tutuklanarak cezaevine gönderildi. Fakat çok kalmadı. 14 Eylül’de tahliye oldu. 

Kilit 5 Kasım 2021’de Hannover’de mahkemede “Asıl suçlular Süleyman Soylu’ya bağlı birimler ve AKP’li belediyeler” demişti.

Türkiye’nin tarihine ‘Gri pasaport skandalının aktörü’ olarak giren Kilit şimdi yerel seçimlerde siyasete girmeye hazırlanıyor. 

Sosyal medyadan paylaştığı görsele göre Kilit DEM Parti Bingöl Karlıova Belediye Başkan Aday Adayı oldu. 

DEM Parti'den Bahçeli'ye yanıt: Cürmünüz kadar yer yakarsınızDEM Parti’den Bahçeli’ye yanıt: Cürmünüz kadar yer yakarsınız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.