Gümrükte yakalanan uyuşturucu oranı yüzde 88 düştü

Resmi kurumların ‘rekor’ açıklamalarıyla duyurulan üst üste uyuşturucu operasyonları Türkiye’nin uyuşturucu rotası haline geldiğini gösteriyordu. Ancak 2023'te gümrükte yakalanan uyuşturucu miktarı geçen yıla göre yüzde 88 azaldı.

Gündem 6 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Türkiye’nin sınır ve limanlarında yakalanan ürün, malzeme ve uyuşturucu maddelerin istatistiklerini yayımladı. İstatistiklere göre 2023’ün Ekim ayına kadar gümrüklerde değeri 3 milyar 642 milyon TL olan 8 bin 170 kilogram uyuşturucu yakalandı. 

Resmi istatistiklere göre limanlarda yakalanan uyuşturucu miktarı geçen yıla göre yüzde 88 düşmüş gözüküyor. 

Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Geçen yıl değeri 6 milyar 492 milyon TL olan 69 bin 221 kilogram uyuşturucu ele geçirilmişti. 

Ayrıca gümrüklerde geçen yıl bin 93 kilo eroin, bin 411 kilo kokain, 4 bin 542 kilo metamfetamin yakalanırken bu yıl rakamlarda düşüş olduğu görülüyor. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ekim 2023’e kadar 261 kilo 89 gram eroin, 814 kilo 25 gram kokain, 2 bin 172 kilo metamfetamin yakalandığını duyurdu.

İstatistiklere göre geçen yıl 17 milyon 326 bin adet yakalanan captagon isimli uyuşturucu haplarından bu yıl 2 milyon 777 bin adet yakalandı. 

İstatistiklerde geçen yıla göre daha çok yakalanan uyuşturucularla ilgili bilgiler de var. Verilerde esrar, kenevir ve amfetaminin geçen yıla göre daha çok yakalandığı anlaşılıyor. 

Geçen yıla göre esrar kaçakçılığıyla ilgili yakalamaların arttığı  ve 308 operasyonda değeri 512 milyon TL olan 4 bin 398 kilogram esrar yakalandığı anlaşılırken eroin yakalama oranının geçen yıla göre azaldığı görünüyor. 

2023’te bakanlığın istatistiklerine göre gümrük ve sınırlarda yakaladığı ürünlerden TL değeri en yüksek olanı esrar. Bunu cep telefonu, eroin, sigara, çay, motorin ve şeker izliyor.  

“Operasyonların etkisi iki üç yıl içinde gözükür”

Uyuşturucu yakalama istatistiklerindeki düşüş hakkında görüştüğümüz emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı emniyet personelinin yakaladığı uyuşturucunun kaçanının yüzde 10 olduğu düşünerek hareket ettiğini belirterek “Operasyonların ciddi bir etkisi olmuştur elbette ama kısa vadede kendini göstermesi beklenemez. Uyuşturucu talebin sürekli arttığı bir alan. İki üç yıl içinde uyuşturucuyla mücadelenin etkilerini daha net görebiliriz” dedi. 

İpsala'da İngiliz yolcuya asılan gümrük memuru kızağa çekildiİpsala’da İngiliz yolcuya asılan gümrük memuru kızağa çekildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.