Beş gün önce tahliye edilen Samast hakkında 17 yıl sonra ‘örgüt’ iddianamesi

Beş gün önce tahliye olan Hrant Dink suikasti tetikçisi Ogün Samast hakkında yeni dava açıldı. Samast'ın “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi istendi.

Gündem 20 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i katleden Ogün Samast hakkında tahliyesinin ardından yeni iddianame hazırlandı. Hrant Dink suikastının üzerinden geçen 17 yılın ardından hazırlanan iddianamede Samast’ın “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi istendi.

Ogün Samast dört gün önce cezaevinden çıktığında erken tahliye nedeninin mahkemenin örgüt bulamaması olduğunu gündeme taşımıştık. Tahliyenin ardından ilk günden bugüne davayı takip eden 10Haber Şef Editörü Caner Taşpınar “Ogün Samast’ın 16 yılda çözülemeyen sırları”  başlıklı haberinde itirafların üzerine gidilmediğini ayrıntılarıyla kaleme almıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Arat, Delal, Hosrof, Rahil Dink ve Sera Dink Nazarian müşteki olarak yer alırken İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin suç duyurusunda bulunduğu kaydedildi.

Yasin Hayal’in “suç örgütü yöneticisi olmak,” Erhan Tuncel ve Ogün Samast’ın ise “suç örgütü üyesi olmak” suçundan ceza aldığı ifade edilen iddianamede Samast’ın 5 Aralık 2014’te savcılıkta verdiği ifade de şöyle aktarıldı:

“Mektupta yazdığım gibi Yasin önce beni Erhan Tuncel’in evine götürdü. Ben evde bilgisayarda oyun oynuyordum. O sırada bulunduğum yerin üç metre arkasında mutfak bölümü vardı, mutfağın kapısı açıktı. Erhan’la Yasin konuşuyordu. Ben de kulak misafiri oldum. Erhan’ın ‘Ramazan Akyürek ve Fuat müdür’ diye konuştuğunu duyunca dönüp dinledim. Yasin dedi ki ‘O zaman sırtımız sağlam’ dedi. Evden çıkınca Yasin’e sordum. Yasin’e dedim ki ‘Ben Ramazan Akyürek’i tanıyorum. İsmen de tanıyorum, Trabzon’da müdürlük yaptı biliyorum ama Fuat müdür kim?’ dedim. Yasin de bana ‘Erhan’ın tanıdıkları, biz bu işi öteki çocuğa yaptıracaktık. Çocuk vazgeçti, Erhan onlardan referans almış, Ramazan müdür hatta İstanbul emniyet amiri bile biliyor ama arkanızda hepsi, düşün, büyük kahraman olacaksın, cayarsan fena olur yakarım seni’ dedi. Ben de önce dediğim gibi tekrar ‘peki’ dedim. Ben Yasin’e ‘Olay nasıl olacak?’ dedim, Yasin de bana ‘Direkt olarak vuracaksın, bu şekilde imzanız olacak.’ Ayrıca bana bayrak verdi otobüsle Trabzon’a dönerken, ‘Samsun’dan seni alacaklar, eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar’ dedi.”

Ogün Samast’ın 16 yılda çözülemeyen sırlarıOgün Samast’ın 16 yılda çözülemeyen sırları

‘Suça sürüklenen çocuk’ olarak yer aldı

Ogün Samast hakkında ‘FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilemediği’ belirtilen iddianamede bir kısım delillerin ‘FETÖ’nün yönetici ve üyeleriyle belli bir irtibatının olduğunu, bu irtibatla şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’le birlikte Samast’ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında FETÖ’nün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu’ anlatıldı.

Ogün Samast’ın ‘Suça sürüklenen çocuk’ olarak yer aldığı iddianamede Samast’ın “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek” suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi istendi.

İddianame incelenmek üzere İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Ne olmuştu?

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Dink’in katili Samast’ın olay tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle dosyasını ayırmış, dosyanın İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.

Mahkeme 6008 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 8. maddesiyle CMK’nın 250. maddesinin 4. bendine eklenen fıkradaki hüküm gereği Samast hakkındaki dava dosyasını çocuk mahkemesine göndermişti.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Temmuz 2011’de Samast’ı, “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Olay tarihinde Ogün Samast’ın 16 yaşını bitirmiş, 17 yaşını tamamlamamış olduğunu belirten mahkeme heyeti Samast’ın cezasını üçte bir oranında indirim uygulayarak 21 yıl 6 aya indirmişti.

Samast’ı “ruhsatsız silah taşımak” suçundan da 2 yıl hapis ve 900 TL adli para cezasına mahkum eden mahkeme olay tarihindeki yaşını göz önüne alarak bu cezayı da 1 yıl 4 ay hapis ve 600 TL adli para cezasına çevirmişti.

Ogün Samast 6 Ağustos’ta 2020’de ‘koşullu salıverilme’ hakkına kavuşuyordu. Ancak 6 Ağustos’tan bir hafta önce cezaevinde koğuşuna giren gardiyanlara saldırdı, birinin boğazına bıçak dayayıp bazılarını da hafif yaraladığı için bu hakkını kaybetti.

Saldırıdan sonra Ogün Samast hakkında açılan davada toplam 5 yıl 1 ay 13 gün daha hapis cezasına çarptırıldı ve tekrar tutuklandı. Samast o cezayı almasa bir hafta sonra tahliye edilecekti.

Samast şubat ayında nakledildiği Bolu F Tipi cezaevinden koşullu salıverilme kapsamında 15 Kasım akşam  saatlerinde tahliye edildi.  Tahliyenin ardından 10Haber muhabiri Hazar Dost’un ulaştığı Ahmet Samast “Nasıl gittiyse öyle gelsin” dedi.

Ogün Samast’ın babası 10Haber’e konuştu: Nasıl gittiyse öyle gelsinOgün Samast’ın babası 10Haber’e konuştu: Nasıl gittiyse öyle gelsin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.