‘Hanedan’ düğününde yeni Atatürk skandalı: Toplu beddua

İlber Ortaylı’nın nikah şahidi olduğu, II. Abdülhamid’in torunun kızının düğününe ait olduğu iddia edilen bir videoda eski Refah’lı Şevki Yılmaz’ın Atatürk’e hakaret ve beddua ettiği, Diyanet görevlisinin ‘amin’ dediği görüldü.

Gündem 20 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İlber Ortaylı’nın nikah şahidi olduğu, ‘hanedan’ düğününe ilişkin bir skandal daha patlak verdi. 2. Abdülhamid’in torunu Orhan Osmanoğlu’nun kızı Berna Sultan Osmanoğlu’nun düğününde çekildiği iddia edilen bir video dün sosyal medyada paylaşıma girdi.

Görüntülerde eski Refah Partili vekil Şevki Yılmaz’ın Atatürk’e “Selanik’ten gelen dönme” dedikten sonra beddua ettiği duyuldu.

Gazete Pencere’nin aktardığına göre; Diyanet’e bağlı bir kamu görevlisi olan İmam Halil Konakcı’nın ise gülerek “Amin” dediği görüldü.

Ortaylı ‘rahatsızlığımı ilettim’ demişti

Söz konusu düğün, daha bir gün önce benzer bir skandalla gündeme gelmiş ve yine sosyal medyada yoğun biçimde eleştirilere hedef olmuştu.

Ortaylı’nın yanı sıra çiftin diğer nikah şahidi olan Yeni Akit yazarı Şevki Yılmaz’ın eline mikrofon alarak “Osmanlı’yı süren soysuzları lanetliyorum” dediği öğrenilmiş ve konu, İlber Ortaylı’ya sorulmuştu.

İlber Ortaylı kendisine yönelik gelen tepkilerin ardından sosyal medya hesabından açıklama yapmıştı:

“Eski bir milletvekilinin yersiz konuşmalarını tasvip etmem mümkün değildir. Rahatsızlığımı da sıra bana gelince belirttim. Bunlar tarih bilmeyen insanların kahvehane köşelerine yakışan sözleridir. Açık bir Atatürk düşmanlığıdır.”

Şevki Yılmaz, milletvekilliği yaptığı dönemde kendisinin de içinde bulunduğu TBMM için “Pezevenkler parlamentosu” demesiyle ve sonra tepki görünce TBMM’yi kastetmediğini söyleyip çark etmesiyle hafızalara kazınmıştı.

Ortaylı’dan bir açıklama daha

Yeni video ve yeni tepkiler üzerine tarihçi İlber Ortaylı sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yaparak şu notları düştü:

“Bugün basına yansıyan haberlerde geçen davete bir düğün vesilesiyle katıldım. Ne kimin davet edileceğine karışırım ne de masada oturanları tanırım. Düğün merasimi sırasında eski bir milletvekilinin yersiz konuşmalarını tasvip etmem mümkün değildir. Rahatsızlığımı da sıra bana gelince belirttim. Bunlar tarih bilmeyen insanların kahvehane köşelerine yakışan sözleridir. Açık bir Atatürk düşmanlığıdır, hazımsızlığıdır. Atatürk’le, Cumhuriyet’le, İstiklal Savaşı komutanlarıyla didişmeye kalkan sivri zekâIıların bu faaliyetlerinin arkasında tarihçilik merakının hatta ideolojinin ağırlık kazandığına inananlardan değilim, saikler başkadır. Türk tarihinin kurumları ve büyükleriyle didişmek, yani tahripkâr bir milliyetçilikle ortaya çıkmak bize ve bazı toplumlara has olaydır. Bugün eğer birileri bu ülkede rahatlıkla fikirlerini söyleyebiliyorsa Atatürk ve silah arkadaşları sayesindedir. Türkiye’yi etrafındaki devletlerle mukayese ettiğiniz zaman bize bu vatanı Atatürk önderliğinde emanet edenlerin ne kadar büyük iş başardığını görürsünüz. Cumhuriyet’i ayakta tutmak ve korumak bizim vazifemiz. Eğer ayakta tutmazsak, tahrip edersek gidecek bir yerimiz olmadığını da birilerinin artık anlaması gerekir.”

Erdoğan, Osmanlı Hanedan üyelerini Çankaya'da kabul ettiErdoğan, Osmanlı Hanedan üyelerini Çankaya’da kabul etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.