Her masada varız: Brezilya’da yakalanan 117 kilogram kokainin rotasında Türkiye de vardı

Brezilya resmi makamları, 19 Nisan Çarşamba gecesi Sao Paulo eyaletinde bulunan Santos Limanı’nda rotasında Türkiye’nin de olduğu bir gemiye düzenlenen operasyonda 117 kilogram kokain ele geçirildiğini duyurdu. 

Gündem 23 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Güney ve Orta Amerika’dan Türkiye limanlarına yönelik kokain rotası epeydir çok tartışılıyor, bu rota üzerinde çok miktarda kokain de yakalanıyor. Son haber Brezilya’dan geldi.

Amerika’nın Sesi, VOA Türkçe’nin haberine göre Brezilya Federal Polisi, Brezilya Deniz Kuvvetleri ve Federal Gelir Servisi’nin uluslararası uyuşturucu kaçakçılığını önlemeye yönelik ortaklaşa yürüttüğü bir operasyon sonunda bir kez daha rotası Türkiye olan 117 kilogram kokain yakalandı. Ele geçirilen kokainler plastik ambalajlar için de muhafaza edilmiş biçimde bulundu. 

Brezilya Polisi, geminin su altında kalan kısmında bulunan ve geminin soğutma sistemlerini beslemek üzere deniz suyunun toplandığı deniz sandığı adı verilen bölme içine gizlenen kokaini tespit etmek ve çıkarmak için özel dalgıçların getirildiğini açıkladı. Yapılan açıklamada geminin rotasının İtalya, Türkiye ve Mısır olduğu belirtildi.

Brezilyalı narkotikle mücadele ekipleri bu yılın Ocak ayında da Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan Martaş Limanı’na gitmek için bekleyen selüloz yüklü bir gemide 290 kilogram kokain ele geçirmişti.

Geçen yıl toplamda 162,4 milyon ton yükleme yapılan Santos Limanı, Latin Amerika’nın en büyük gemi limanı olmasının yanısıra özellikle Afrika ve Avrupa’ya kokain sevkiyatındaki önemli merkezlerden biri olmasıyla dikkat çekiyor.

Ekvator Polisi’nin Türkiye’ye sevkiyat yapan gemilerin çıkış yaptığı Guayaquil’deki limanda yaptığı operasyonda ise 2 ton 400 kilogram kokain hidroklorür ele geçirdi. 

Guayaquil Limanı’nda, Haziran 2022’de yapılan operasyonda Türkiye’ye giden bir konteynerde 845 kilogram kokain, muz paketlerine saklanmış halde bulunmuştu. 

Geçtiğimiz ay Guatemala’nın Izabal eyaletindeki Puerto Barrios Demiryolu Terminali’nde polis ekipleri 480 varil fentanil adlı uyuşturucu madde yakalamıştı. 

Geminin, Türkiye’den denize açıldığını açıklayan Guatemala yetkilileri, ülkelerinin Meksikalı Sinaloa ve Jalisco Yeni Nesil Kartelleri gibi uyuşturucu çetelerinin uyuşturucu üretirken kullandıkları hammaddenin giriş kapısı haline geldiğini bildirmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.