Herkes gitti, o kaldı: Doğduğu köyde tek başına

Aksaray'daki bir köy su yetersizliğinden göç etti , ama Selami Salman bir adım atmadı. Eşi de ölünce tek kalan yaşlı adam çocukları çağırmasına rağmen gitmiyor, gününü dağ tepe gezerek geçiriyor.

Gündem 22 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
68 yaşındaki Selami Salman.

Aksaray’da yaşayan 68 yaşındaki Selami Salman Gözlükuyu köyünde doğdu. O dünyaya geldiğinde köy 180 haneliydi ve yıllarca da böyle kaldı. Ancak 32 yıl önce Hasan Dağı eteklerindeki köyde yeterli su olmadığı için göç başladı. Köy halkı sekiz kilometre uzaklıktaki düzlüğe taşındı. Selami Salman bunu reddetti ve eşiyle doğduğu köyde oturmaya devam etti. Çocuklarıysa kendi ailelerini kurup buradan gitti. 12 yıl önce çifti ölüm ayırdı, Selami Salman köyde tek başına kaldı, yine de gitmek istemedi.

Hasan Dağı eteklerindeki 180 haneli Gözlükuyu köyü.

Yaşlı adamın evi yıkılmak üzereyken önceki Vali Hamza Aydoğdu engel oldu, evini yaptırdı. Şimdi tek başına bu köyde yaşıyor. “Şu an gittikleri yerde yer altı suyu var, ama içme suları yine kısıtlı. 68 yıldır bu köydeyim. Yalnız yaşamak zor tabii, her işi kendin yapmak zorundasın. Bir de kış aylarında yollar kapanırsa ekmeksiz kalıyorum, ama onu da kendim pişiriyorum’ diyen Selami Salman gününü dağlık araziyi gezerek geçiriyor. Yalnızlığa alıştığını söyleyen yaşlı adam çocukları çağırmasına rağmen gitmiyor.

Selami Salman vefat eden eşinin fotoğrafını saklıyor.

Selami Salman’ın ziyaretçileri de yok değil. Çocukları pazar günleri onu ziyaret ediyor, beraber yemek yiyip evlerine dağılıyor. Ancak o köyünün temiz havasından başka yerde nefes alamıyor ve “Merkezde 10 saat uyusan yetmez. Burada dört saat uyusam yetiyor. Bende aşağı köye gitmiş olsaydım belki ölmüş olurdum ve bu yaşı da göremezdim. Eşimin mezarının dibinde yer ayırdım. Ölünce eşimin yanına gömsünler” diyor.

Aydın'da acele kamulaştırma kararı iptal edildi, köylüler kazandıAydın’da acele kamulaştırma kararı iptal edildi, köylüler kazandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.