Hiç gitmediği Almanya’nın kara listesindeki mühendisin ‘sınır dışı’ mücadelesi

Almanya'daki bir şirkette işe başlamak üzereyken vize başvurusu yapan mühendis Mustafa Aydın aldığı cevap karşısında neye uğradığını şaşırdı. Aslında mühendis aynı cevabı 2006 yılında Fransa'dan da almıştı ama sorunun sürdüğünü bilmiyordu.

Gündem 28 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Mühendis Mustafa Aydın, hiç gitmediği Almanya'nın kara listesinde.

Mustafa Aydın 2005 yılında mekatronik mühendisliğinden mezun oldu. Daha sonra savunma sanayi şirketinde çalışmaya başladı ve geçen yıl ağustos ayında da Almanya’daki dünyanın önde gelen savunma ve havacılık şirketlerinden birine yaptığı iş başvurusu kabul edildi. Şirketle kontrat yapan Mustafa Aydın Almanya’ya vize başvurusu yaptı ama bir süre sonra aldığı yanıtla beraber -kendi deyimiyle- başından aşağı kaynar sular döküldü. Çünkü Mustafa Aydın vize başvurusundan sonra Almanya’daki Federal Dışişleri Dairesi’ne de başvurmuştu ve daire ona “Sizi 2001 yılında sınır dışı ettiğimizi tespit ettik. 5 gün içerisinde bize savunmanızı yazın” dedi. Burada bir sorun vardı: Mustafa Aydın daha önce Almanya’ya hiç gitmemişti.

İlk pasaportunu 2006 yılında alan 41 yaşındaki mühendis sınırdan giriş çıkış yapmadığına dair Türkiye’den aldığı belgeyle birlikte savunmasını Alman makamlarına gönderdi. Aradan yaklaşık 6 ay geçti ama rağmen sonuç alamadı. 2001 yılında henüz 18 yaşındayken üniversite öğrencisiydi Mustafa Aydın ve burslu olarak da Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Hudut Kapıları Genel Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Aldığı yanıtla beraber aklına bu başvuru geldi önce. Çünkü kendisi giriş-çıkış yapmasa da bilgisi dışında bir işlem yapılmış olabileceğinden şüphelenmişti. Kayıtları sordurdu, oradan da tahmin ettiği yanıtı aldı. Mustafa Aydın’ın hiç giriş-çıkış kaydı yoktu.

“Bu belgeyi, sınır dışı edildiğim iddialarına konu olan 2001 yılındaki hayatımı gösteren belgeleri, sicil kaydımın olmadığını, nasıl bir insan olduğumu ve iş hayatımı anlatan bir maille Alman makamlarına cevap verdim. İddialara göre benim sınır dışı edilmem 2001 yılında gerçekleşiyor. Kendilerine, ‘Biz Türkiye’de kimlik numarası kullanıyoruz. Kimlik numarasının eşleştiğine emin misiniz? Başka şeyler karışabilir; ama kimlik numarası karışmaz’ dedim” diyen Mustafa Aydın fotoğraf ve parmak izi de vermişti ama Almanya’dan bilgi verilmedi.

İşe kabul edildiği için valizi hazır şekilde gitmeyi beklediğini söyleyen Mustafa Aydın, bekleme süresinde şirketi mağdur etmemek için de yeni bir işe başlamadı. Ancak Almanya’dan sonuç bir türlü çıkmayınca hem maddi hem manevi zarara uğradı. Aslında Mustafa Aydın 2006 yılında da bir şok yaşamıştı ama üzerine düşmemişti. O dönem de Fransa’da bir şirketle anlaşan Mustafa Aydın’ın vize başvurusu yine Almanya tarafından kara listeye alındığı gerekçesiyle kabul edilmemişti. Almanya’ya neden kara listede olduğunu öğrenmek için başvurmuştu ancak yine bu dönem olduğu gibi soruları yanıtsız kalmıştı. Mustafa Aydın “O süreçten sonra Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Hollanda gibi ülkelere iş için gittim ve herhangi bir vize sorunu ile karşılaşmadım. Şimdi yıllar sonra hiç gitmediğim Almanya’dan sınır dışı edildiğimi öğreniyorum” diyerek Almanya’dan gelecek cevabı bekliyor.

Dövdüler, öldürdüler, evini yaktılar... 18 yıllık 'Taçsız Kral' cinayeti çözüldüDövdüler, öldürdüler, evini yaktılar… 18 yıllık ‘Taçsız Kral’ cinayeti çözüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.