Macron: IŞİD bize de saldırmaya çalıştı

Moskova'daki saldırının yankıları sürerken Fransa lideri Macron IŞİD'in son birkaç ay içinde Fransa topraklarına da saldırı girişiminde bulunduğunu savundu. Başbakan Attal de yılbaşından beri iki saldırı girişimi atlattıklarını söyledi.

Dünya 26 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron / Fotoğraf: Shutterstock

22 Mart’ta Rusya’yı sarsan Moskova saldırısının ardından, aynı gün sağlık durumu hakkında video paylaşan Galler Prensesi Kate Middleton‘a geçmiş olsun dileklerini ileten Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan günler sonra bir itiraf geldi.

Macron, Moskova’da Crocus adlı eğlence merkezine saldırarak 130’dan fazla kişiyi öldüren silahlı saldırganların son birkaç ay içinde Fransa’ya saldırı girişiminde bulunduğunu, bu girişimlerin Fransız güvenlik güçleri tarafından engellendiğini söyledi. Fransız lider açıklamasında radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’i işaret ediyordu.

Macron ve Başbakan Gabriel Attal, Fransız hükümetinin pazar günü ülkenin güvenlik alarmını neden en yüksek seviyeye çıkardığını açıkladı. Okullar da dahil olmak üzere hassas bölgelerde devriye gezmek üzere daha fazla asker hazır konuşlandırılacak.

‘Rusya’nın yaklaşımı alaycı’

IŞİD cuma günkü Moskova saldırısının sorumluluğunu üstlendi. Ancak ABD’nin Moskova’daki toplu katliamı IŞİD militanlarının düzenlediğine dair iddialarına karşı çıkan Rusya bugün de Ukrayna’yı suçlamaya devam etti. Macron ise bunun “alaycı ve ters etki yaratan” bir yaklaşım olduğunu savundu.

“Bu saldırı İslam Devleti (IŞİD) tarafından üstlenildi” diyen Macron sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize, istihbarat servislerimize ve ana ortaklarımıza ulaşan bilgiler, bu saldırıyı İslam Devleti’nin bir oluşumunun azmettirdiğini ve gerçekleştirdiğini gösteriyor. Bu örgüt geçtiğimiz aylarda topraklarımıza da birkaç saldırı girişiminde bulundu.”

Fransız Guyanası’na yaptığı bir ziyaret sırasında konuşan Macron Fransa’nın konser salonu saldırısı konusunda Rus istihbarat servisleriyle işbirliğini arttırmayı teklif ettiğini ve böylece “birçok ülkeyi hedef alan bu gruplara karşı etkin bir şekilde mücadele etmeyi sürdürebileceklerini” söyledi.

Başbakan Attal: Vigipirate en üst seviyede

Paris’teki bir tren istasyonundan konuşan Başbakan Attal de “(Moskova’daki) saldırıyı Fransa dahil Avrupa ülkelerinde saldırılar planlayan İslam Devleti’nin bir kolunun üstlenmesi, bizi Vigipirate’i (Fransa’nın terörle mücadele eylem planı) en üst düzeye çıkarmaya sevk etti” dedi.

Attal “Fransız topraklarının her yerine olağanüstü savunma araçları konuşlandıracağız” diye ekledi.

Şu anda yaklaşık üç bin Fransız asker tren istasyonları, ibadet yerleri, okullar ve tiyatrolar dahil kamusal alanlarda devriye geziyor. Fransa Cumhurbaşkanlığı, asker görevlendirmesinin Ocak 2015’teki Paris saldırılarının ardından ülkenin hassas kabul edilen bölgelerini terörizmden korumak üzere başlatılan “Sentinelle” askeri operasyonu kapsamında yapıldığını duyurdu. Attal de dört binden askerin daha hazır bekletileceğini söyledi.

Fransa Başbakanı ülkesinin yılbaşından bu yana iki saldırı girişimini engellediğini söyleyerek Macron’u doğruladı.

Fransa son on yılda bir dizi radikal İslamcı terör saldırısına maruz kaldı. Bunlardan en kötüsü 2015 yılında Bataclan konser salonunu ve Paris’teki kafe ve barları hedef alan saldırılardı ki bazı Parisliler bu saldırıların güvenliğin neden arttırıldığını anlamalarına yardımcı olduğunu söyledi.

Fransız bilişim çalışanı Raffele Alegretti Reuters’a yaptığı açıklamada “(Moskova’daki konser salonu saldırısı) Bataclan yıllarını akla getiriyor. Yani evet, bu saldırı bizde sonsuza kadar iz bırakan bir şey oldu” dedi.

2022’nin Şubat ayından bu yana Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya’nın lideri Vladimir Putin bugün kurmaylarıyla yaptığı toplantıya kadar Ukrayna’ya kaçmaya çalıştıklarını öne sürdüğü saldırganlarla ilgili olarak IŞİD’den kamuoyu önünde hiç bahsetmedi.

Hatta Putin “Ukrayna tarafında” bazı kişilerin silahlı saldırganları sınırı geçmeleri için teşvik etmeye hazırlandığını savundu. Ukrayna saldırıda herhangi bir rolü olduğunu reddetti ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Putin’i Ukrayna’dan söz ederek Rusya’yı böyle bir saldırıya karşı güvence altına almadığı için suçu başka yöne çekmeye çalışmakla suçladı.

Moskova saldırganı İstanbul'dan fotoğraf paylaşmış: Türk yetkiliden açıklama geldiMoskova saldırganı İstanbul’dan fotoğraf paylaşmış: Türk yetkiliden açıklama geldi

Moskova’daki IŞİD saldırısının ucu dönüp İdlib’de bedele dönüşür mü?Moskova’daki IŞİD saldırısının ucu dönüp İdlib’de bedele dönüşür mü?

Moskova'daki katliamın 15 yaşındaki kahramanı İslam: 100 kişinin canını kurtarmışMoskova’daki katliamın 15 yaşındaki kahramanı İslam: 100 kişinin canını kurtarmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.