Meğer Prenses Kate kansermiş ve kemoterapi görüyormuş

Hakkında birçok komplo teorisi ortaya atılan Galler Prensesi Kate Middleton, videolu mesaj yayınlayarak kendisine kanser teşhisi konduğunu, tedavisinin ilk aşamalarında olduğunu ve kemoterapi gördüğünü açıkladı.

Popüler 22 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Galler Prensesi Kate Middleton sağlık durumu hakkında açıklama yaptı. / Fotoğraf: Kraliyet Ailesi / BBC

Dünya medyasını haftalardır meşgul eden, ortaya bir sürü komplo teorisinin atılmasına neden olan Prenses Kate bilmecesi çözüldü. Birleşik Krallık’ın veliaht prensi William’ın eşi, Galler Prensesi Kate dün bir video yayınlayarak kendisine kanser teşhisi konduğunu, bu nedenle kemoterapi gördüğünü açıkladı.

Son olarak geçen Noel’de halkın karşısına çıkan, Ocak ayında ‘Mide bölgesinden ameliyat olduğu’ açıklanan Prenses Kate, o zamandan beri ortada gözükmüyordu. Bu da türlü çeşitli spekülasyonlara sebep olmuştu.

Prensesin öldüğünü ve bunun saklandığını bile iddia edenler ortaya çıkınca Kate, çocuklarıyla birlikte görüldüğü bir fotoğrafını paylaşıp hayatta olduğunu duyurmak istemişti ama bu fotoğrafta da amatörce fotoşop yapıldığı ortaya çıkınca haber ajansları ve gazeteler bunu yayınlamayı reddetmişti.

Üzerinde oynanmış bu fotoğraf Kate ile ilgili spekülasyonları ve komplo teorilerini daha da büyütmüş, geçen hafta bir sivil kişi Kate ile eşi Prens William’ı alışveriş yaparken gösteren bir video çekmiş, İngiliz The Sun gazetesi bunu yayınlamış, ama bulanık görüntülü videoya da inanmayanlar çıkmıştı.

Biraz da çaresiz kalan, ortadan kayıp olduğu dönemde defalarca ‘Özel hayatına saygı gösterilmesi’ çağrıları yapan Kate dün sessizliğini kısa bir video mesajla bozdu. İngiliz kamusal yayın kuruluşu BBC tarafından çekildiği açıklanan videoda prenses kendisine kanser teşhisi konduğunu, bunun için de kemoterapi gördüğünü açıkladı, “inanılmaz derecede zorlu geçen birkaç ayın ardından büyük bir şok yaşadığını” söyledi.

Kanserin türünü açıklamayan prenses sevenlerine olumlu bir mesaj verdi:

“İyiyim ve her geçen gün daha da güçleniyorum. William’ın (Prens) yanımda olması da büyük bir rahatlık ve güvence kaynağı. Birçoğunuz tarafından gösterilen sevgi, destek ve nezaket de öyle. Bu ikimiz için de çok şey ifade ediyor.”

Kensington Sarayı da yaptığı açıklamada prensesin tamamen iyileşeceğinden emin olduğunu bildirdi. Saray ayrıca prensesin videosunun çarşamba günü BBC’nin prodüksiyon kolu olan BBC Studios tarafından çekildiğini aktardı.

Prenses açıklamasında Ocak ayında geçirdiği alt karın ameliyatı sırasında kanser olduğunun bilinmediğini belirtti: “Ancak ameliyattan sonra yapılan testlerde kanser olduğu tespit edildi. Bu nedenle sağlık ekibim önleyici bir kemoterapi sürecinden geçmemi tavsiye etti ve şu anda bu tedavinin ilk aşamalarındayım.”

Kate’in açıklamasına göre kemoterapi tedavisi şubat ayı sonlarında başladı. Saray, kanser türü de dahil olmak üzere başka herhangi bir özel tıbbi bilgiyi paylaşmayacağını açıkladı.

42 yaşındaki prenses, kanserden etkilenen herkesi düşündüğünü ifade etti ve ekledi: “Her ne şekilde olursa olsun bu hastalıkla karşı karşıya olan herkes için söylüyorum; lütfen inancınızı ya da umudunuzu kaybetmeyin, yalnız değilsiniz.”

Kate Ocak ayında geçirdiği ameliyattan sonra iyileşmenin zaman aldığını ve şu anda önceliğin ailesini rahatlatmak olduğunu belirtti:

“William ve ben ailemizin iyiliği için bunu özel olarak ele almak ve yönetmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. George, Charlotte ve Louis’e (çocukları) her şeyi uygun bir şekilde açıklamak ve iyi olacağıma dair güvence vermek zamanımızı aldı.”

Prenses ayrıca ailenin şimdi “biraz zamana, özel alana ve mahremiyete” ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

Kraliyet ailesini saran kanser musibeti

Kral Charles ve Kraliçe Camilla da dünkü açıklamasından önce prensesin sağlık durumuyla ilgili durumdan haberdar edilmişti. Ayrıca Kral Charles’ın kendisi de kanser tedavisi görüyor.

Charles ve Kate kısa bir süre “London Clinic” adlı özel hastanede aynı anda tedavi görmüşlerdi. Kate burada karın ameliyatı geçirmiş, Kral ise prostat büyümesi tedavisi için hastaneye yatırılmıştı.

Buckingham Sarayı’ndan bir sözcü, Kral’ın “Kate’in konuşma cesaretinden dolayı kendisiyle gurur duyduğunu” söyledi. Sözcü açıklamasında şöyle dedi: “Hastanede birlikte geçirdikleri zamanın ardından geçtiğimiz haftalar boyunca sevgili geliniyle yakın teması sürdürdü.”

Başbakan Rishi Sunak da Kate’in bu açıklamasıyla “muazzam bir cesaret” gösterdiğini söyledi ve prensese “acil şifalar” diledi. Sunak açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Son haftalarda yoğun bir incelemeye tabi tutuldu ve dünya çapında ve sosyal medyada medyanın bazı kesimleri tarafından haksız muameleye maruz kaldı. Sağlık söz konusu olduğunda herkes gibi onun da tedavisine odaklanabilmesi ve sevgi dolu ailesiyle birlikte olabilmesi için kendisine mahremiyet tanınmalıdır.”

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer da iyi dileklerinin Kraliyet Ailesi ile birlikte olduğunu söyledi ve Kate’in “iyimser ses tonu ile verdiği inançlı mesajın” kendisini “yüreklendirdiğini” sözlerine ekleyerek şöyle konuştu:

“Herhangi bir kanser teşhisi elbette şok edicidir. Ancak son haftalarda gördüğümüz korkunç spekülasyonların ortasında bu haberi almanın yarattığı ek stresi tahmin edebiliyorum. William ve Kate mahremiyet hakkına sahiptir ve her ebeveyn gibi çocuklarına bu durumu söylemek için doğru anı seçmeyi beklemişlerdir.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Kate’in “dönüşüne” ilişkin mesajını X hesabı üzerinden paylaştı. Macron paylaşımında şöyle dedi:

“Ekselansları, yaşadığınız bu zor dönemde Brigitte (eşi) ve ben tamamen iyileşmenizi diliyoruz. Gücünüz ve dayanıklılığınız hepimize ilham veriyor.”

Öte yandan Prenses Kate ve Prens William’ın Paskalya Pazarında Kraliyet Ailesi ile birlikte boy göstermesi beklenmiyor ve ayrıca prenses için resmi görevlere erken bir dönüş de olmayacak gibi görünüyor.

Kensington Sarayı ayrıca Prens William’ın 27 Şubat’taki bir törene katılmaktan aniden vazgeçmesinin nedeninin Kate’e konulan kanser teşhisi olduğunu açıkladı.

Prensesin aniden kayboluşu ve komplo teorileri

Noel’den bu yana hiçbir resmi etkinliğe katılmayan çift, Kate’in ocak ayında geçirdiği ameliyattan bu yana kamuoyunda yoğun bir spekülasyon ve sağlık durumuyla ilgili çılgınca bir komplo teorisi üretimiyle karşı karşıya kalmıştı.

Kraliyet çiftiyle ilgili haftalardır süren spekülasyon ve komplo teorilerinin ardından saraydan gizlilik çağrıları yapılmıştı.

Bu çağrılar prensesin İngiltere’de 10 Mart’ta kutlanan Anneler Günü için çektirdiği bir fotoğrafın, daha sonra prensesin özür dilediği montaj nedeniyle fotoğrafın ajanslar tarafından geri çekilmesinin ardından yoğunlaşmıştı.

Ayrıca Prens William ve Kate’i bu hafta başında Windsor’da alışveriş yaparken gösteren video görüntüleri üzerine de sosyal medyada birçok komplo teorisi ortaya atılmış, William’ın yanındaki kişinin Kate olmadığı öne sürülmüştü.

İngiliz gazetesi The Sun, Prens William ve Prenses Kate'i Windsor'da görüntülemişti.

İngiliz gazetesi The Sun, Prens William ve Prenses Kate’i Windsor’da görüntülemişti.

Kate Winslet, Zoe Saldana ve Sigourney Weaver okyanusları korumak için sualtındaKate Winslet, Zoe Saldana ve Sigourney Weaver okyanusları korumak için sualtında

Hastane personeli Prenses Kate'in gizli kayıtlarına ulaşmaya çalıştı: Soruşturma başlatıldıHastane personeli Prenses Kate’in gizli kayıtlarına ulaşmaya çalıştı: Soruşturma başlatıldı

Kate görüntülendi: Dostlar alışverişte görsünKate görüntülendi: Dostlar alışverişte görsün

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.