Hiranur davasında anneye babaya ve tecavüzcüye üst sınırdan ceza

H.K. G'nin 6 yaşındayken zorla evlendirildiği cinsel istismar davasında karar verildi. H.K.G'nin zorla evlendirildiği Kadir İstekli 30 yıl, Hiranur Vakfı'nın kurucusu ve baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gündem 23 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada karar çıktı.
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi altı yaşında ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalına yönelik davanın 7. duruşması Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gizlilik kararı nedeniyle basına kapalı yapılan duruşmada sanık savunmalarının ardından verilen arayla gizlilik kararı kaldırıldı.

Anne hakkında yakalama kararı

Aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel, H.K.G.’nin evlendirildiği Kadir İstekli ve anne Fatıma Gümüşel’e hapis cezası verildi. 4 saat süren duruşmanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Kadir İstekli’ye 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Tutuksuz yargılanan anne Gümüşel hakkında tutuklama ve yakalama kararı çıkarıldı. Sanıkların tahliye talebi reddedildi, tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi. Anne dışındaki sanıklara ceza indirimi uygulanmadı, ceza üst sınırdan verildi.

‘Bu karar cesaret verecek’

Kararın ardından Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Barosu adliye önünde basın açıklaması yaptı. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) yürütme kurulu üyesi avukat Birsen Baş Topaloğlu “Dava bugün karara bağlandı. Sonuç olarak sanıklara ceza çıktı. Ceza kararının verilmesini oldukça önemsiyoruz. Çünkü bu davayı başından beri takip ettik, bu cezalar H.K.G. gibi birtakım kıskaçlar altında kalan bir takım tarikatların karanlık yönünde kalan kız çocuklarının ve kadınların seslerini çıkartması için cesaret olacak. Yine çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddet uygulayan erkekler için de caydırıcı olacak” dedi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim da açıklamalarda bulundu. Ataselim “Bugünkü kararda şu algı yıkılmıştır, başımıza bir şey gelmez diyemeyecekler. Çocukları evlendiririz diyemeyecekler. Herkes ayağını denk alacak. Toplumdan gizlemeye çalıştılar bu mahkemeyi. Neler yaşandığını biz biliyoruz. Korkmayın çocuklar, kadınlar. Sizin hayatınızı 4 duvar arasına tıksalar da o kapıların ardında biz varız” diye konuştu.

Soykan’ın haberiyle gündem oldu

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin, ailesinin izniyle 6 yaşından itibaren cinsel istismara maruz bırakıldığı iddiasıyla açtığı dava BirGün gazetesi yazarı Timur Soykan’ın 3 Aralık 2022’de yayımladığı haberle Türkiye’nin gündemine girdi. H.K.G. 6 yaşındayken, babasının talebesi olan 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirildi. Çocuğa 13 yaşındayken nişan, 14 yaşına geldiğinde ise düğün yapıldı. Düğünden sonra Kadir ile H.K.G. aynı evde yaşamaya başladı. 18 yaşına geldiğinde ise resmi nikah kıyıldı. H.K.G., yıllar içerisinde 6 yaşından itibaren cinsel istismara uğradığını anladı, evi terk etti, boşandı ve şikayetçi oldu. Fakat iki yıl boyunca şikayeti ile ilgili dava açılmadı.

H.K.G cinsel istismarı ispatlamak için şüpheli Kadir İstekli ile konuşmalarını kayıt altına aldı. Kayıtlar bilirkişi raporu ve Kadir istekli ile çocukluğu boyunca çekilmiş fotoğraflarla birlikte dosyaya sunuldu. Sonunda 30 Ekim 2022 tarihinde iddianame kabul edildi.

Kemik testine başkası girdi

H.K.G şikayetinde Kadir İstekli’nin kendisine cinsel ilişkiyi oyun olarak gösterdiğini, yıllarca tecavüzde bulunduğunu belirtti. Bu istismarın babasının onayı ile gerçekleştiği ve yaşı tuttuktan sonra resmi nikah kıyıldığını da dilekçeye ekledi. Dilekçede yer alan ifadelere göre, 17 Ağustos 2012 tarihinde H.K.G. 14 yaşındayken adet düzensizliği şikayeti ile hastaneye müracaat etti. Doktor, yaşının küçük olmasından dolayı durumu polis ekiplerine bildirdi.

Takipsizlik kararı

H.K.G. o tarihlerde alının ifadesinde 7 Nisan 2012’de şüpheli Kadir İstekli ile kendi isteği ile evlendiğini, yaşının 17 olduğunu ve şikayetçi olmadığını söyledi. Soruşturma esnasında H.K.G. kemik yaşının tespiti için hastaneye sevk edildi. 10 Aralık 2012 tarihinde alınan raporda H.K.G’nin 21 yaşında olduğu tespit edildi. Soruşturma yaşının 21 olmasından dolayı takipsizlik kararı ile sonuçlandı.

Kendisine yapılanı anlayan H.K.G. 21 Ocak 2022 yılında İzmir’de alınan ifadesinde olay tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne babasının başkanı olduğu vakıfta çalışan Mehmet Emin M. ile birlikte gittiğini, film çekilmesi için sıra beklediği esnada kendisi yerine başka birisinin filminin çekildiğini ve kendisine herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.

Süreci uzatma taktiği

Davanın ilk duruşması 30 Ocak 2023’te görüldü. Yayın yasağı getirilen davanın, 6’ncı duruşmasında dosyadan çekilen Kadir İstekli’nin avukatının yerine gelen yeni avukat savcılık mütalaasına ve dosya esasına dair savunma için ek süre talep etmiş, duruşma iki hafta ertelenmişti. Davada, Kadir İstekli “cinsel istismar ve cinsel saldırı” suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis istemiyle yargılanmıştı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 aya kadar ceza istenmişti.

Hiranur davasında kadınlara bağırdı, sanıkları savundu: Bu kadar cesur olmamalılarHiranur davasında kadınlara bağırdı, sanıkları savundu: Bu kadar cesur olmamalılar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.