Hiranur Vakfı’nda altı yaşındaki çocuğa cinsel istismar davası yine ertelendi

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in altı yaşındaki kızı H.K.G.'yi Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirerek cinsel istismara maruz bıraktığı olaya ilişkin davada karar çıkmadı.

Gündem 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
H.K.G ve Kadir İstekli

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada İstinaf Mahkemesi cezaları az bularak kararı bozdu.

İstinafın dosyayı Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesinin ardından yeniden yargılama başladı. Davanın üçüncü duruşması İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık avukatlarının bir kısmı mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı, mahkeme duruşmayı 23 Eylül tarihine erteledi. Mahkemenin son kez süre verdiği belirtildi.

Duruşmada gizlilik kararı dolayısıyla izleyici ve basın mensupları alınmadı. Duruşma sonrası konuşan İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç “Yargılama uzatılmaya çalışılmaktadır. Ancak biz bu davanın takipçisi olmakla kararlıyız. Yargılama 23 Eylül’e bırakıldı” dedi.

Hiranur davasında sanıklar ceza aldı ama savunan müdür görev başındaHiranur davasında sanıklar ceza aldı ama savunan müdür görev başında

Şimdiye kadar yaşananlar

Gümüşel’in kızı H.K.G’yi 6 yaşındayken Kadir İstekli’yle evlendirdiğine dair haber ilk olarak 3 Aralık’ta BirGün gazetesinde Timur Soykan’un imzasıyla yayımlanmıştı.

Haberde, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’nin, 6 yaşından itibaren bir cemaat mensubu ve aynı zamanda komşuları olan bir yetişkin erkek tarafından cinsel istismara uğradığı; 13 yaşında bu kişiyle nişanlanıp 14 yaşında evlendirildiği; 17 yaşında anne olduğu; 18 yaşında ise resmi nikahının kıyıldığı anlatılıyordu.

H.K.G’nin 2021 yılında boşandıktan sonra mahkemeye giderek cinsel istismar davası açması ve hem cinsel istismara göz yummakla suçlanan ailesinin, hem de iddia edilen suçun failinin iddiaları yalanlaması üzerine H.K.G, mahkemeye 6 ve 13 yaşlarında bu kişilerle çekilen nişan fotoğraflarını delil olarak sundu. Soykan’ın konuyla ilgili yaptığı devam niteliğindeki haberde, bu kez bu fotoğraflar yayımlandı.

Haberin ardından olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan ve Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanık Kadir İstekli’nin “nitelikli cinsel saldırı” ve “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından 30 yıldan az olmamak üzere, diğer sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel’in de “çocuğun nitelikli cinsel istismara iştirak” suçundan 18 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması istenmişti.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 23 Ekim 2023’te görülen karar duruşmasında, tutuklu sanık Kadir İstekli 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezanın arttırılması gerektiğini belirterek kararı bozmuştu. Mahkeme, sanık Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arası için ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ 2020 yılı için ise ‘Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığı değerlendirilmişti. Sanık anne ve baba Gümüşel için ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiğini kaydetmişti.

H.K.G davasında ceza artırımı yolda: Savcı 'Bozma ilamına uyulsun' dediH.K.G davasında ceza artırımı yolda: Savcı ‘Bozma ilamına uyulsun’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.