Hiranur Vakfı’nın kaçak bölümlerinin yıkımı durduruldu… İBB bir önceki mahkeme kararını hatırlattı

İBB’nin 6 yaşındaki çocuğun istismarıyla gündeme gelen Hiranur Vakfı’nın kaçak olduğu tespit edilen Sancaktepe'deki merkez binasını yıkım işlemine mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. İBB’den “Bir önceki karar doğrultusunda yürütmeyi durdurma olmamalıydı” açıklaması geldi.

Gündem 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’deki binasının yaklaşık 4 bin 400 metrekarelik kaçak bölümü, hukuki sürecin tamamlanmasının ardından 30 Mart 2023 günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkılmaya başlanmıştı. İmar planında yer almayan önden tek katlı gibi görünen, ancak arka taraftan 3 katlı olduğu anlaşılan kaçak yapı tamamen yıkılarak kot farkı ortadan kaldırılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yıkımın geri kalan kısmını vakfın gerçekleştirmesi için 3 gün süre vererek bölgeden ayrılmıştı.

Vakıf bu sırada tahliye ve yıkım kararına karşı mahkemeye başvurdu. Sancaktepe Belediyesi ile İBB tarafından düzenlenen yapı tadilat tutanaklarının birbiriyle çeliştiği, yapının ilk mescit katının, ruhsatının bulunduğu ve projesine uygun olarak yapıldığı, devam eden bir inşaatın ise bulunmadığı belirtilerek yıkım işlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.

6 yaşındaki çocuğa cinsel istismar davası ağır aksak6 yaşındaki çocuğa cinsel istismar davası ağır aksak

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin yıkıma ilişkin olması, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle savunma ve ara karar cevabı gelinceye kadar ya da verilen süre geçinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına 6 Nisan 2023 tarihinde oybirliği ile karar verdi. İBB’ye savunma ve arar kararı yerine getirmesi için 30 gün süre verildi. Mahkeme kararının tebliğinin ardından yıkım işlemleri durdu. İBB, mahkemeye istenen belgeleri göndererek savunmasını verecek.

‘Bir önceki karar doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı çıkmamalıydı’

Kararla ilgili 10 Haber’e konuşan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, mahkemenin bir önceki karar doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı vermemesi gerektiğini söyledi. Akgün “Vakıf daha önceki kararı mahkemeye taşıdı. Daha önce mahkemeye sunduğumuz belgelerde eksiklik olduğunu iddia ettiler. Mahkemede bir bilgi belge istedi, yapı tatil tutanaklarıyla ilgili. O bilgi belgeyi toplayana kadar da yıkım faaliyetini durdurdu. Belgeleri mahkemeye hızlıca ileteceğiz, sonra yıkımın devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü oradaki yapıların yasallaştırılması ile ilgili bir durum söz konusu değil. Aslında bir önceki mahkeme kararı doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi gerekirdi benim kaanatimce. Yürütmeyi durdurma kararı çıkmasaydı bir iki gün içerisinde yıkım tamamlanacaktı” dedi.

Utanç davasına yayın yasağı geldi, Gümüşel'in müritleri eylem yaptıUtanç davasına yayın yasağı geldi, Gümüşel’in müritleri eylem yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.