İBB davasına alınmayan milletvekili tepki gösterdi: ‘Kırıldım’

Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında olduğu 414 ismin yargılandığı İBB davasında ikinci celsenin 15. gününde Yeni Parti İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş hakkında verilen "duruşmaya katılmama" kararı nedeniyle salondan çıkarıldı. 

Gündem 10 Eylül 2026

Yaklaşık bir buçuk yıldır tutuklu bulunan İBB Başkanı ‘nun da aralarında olduğu 51’i tutuklu 414 kişinin yargılandığı davanın 79. duruşması yapıldı.

İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesince Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonda yapılan duruşmaya görevlerinden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun ve avukat Mehmet Pehlivan’ın da aralarında bulunduğu bir kısım tutuklu sanık katıldı.

Bazı tutuksuz sanıklarla avukatlarının bulunduğu duruşmada sanıkların yakınları da izleyici olarak yer aldı.

Mahkeme başkanı, YENİ Parti İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş hakkında daha önce verdiği duruşmaya katılmama kararı nedeniyle duruşmayı başlatmadı. Özçağdaş, “Yazılı karar getirsin. Talimatını yasallaştırsın. Kan davası mı yönetiyor?” diyerek duruma tepki gösterdi.

Suat Özçağdaş, duruşma salonundan ayrılması için yanına gelen jandarma personeline “Hiçbir jandarma bana dokunamaz. Ben milletvekiliyim. Buraya hır çıkartmaya gelmedim. Mahkeme başkanı kararını yazılı olarak iletsin. Bana, ‘Seni İBB davalarından yasakladım’ desin” ifadelerini kullandı.

Suat Özçağdaş, “Aylardır yakınlarınızı bekliyorsunuz. Bugün yaşanan şey hukuksuzluktur. Bir milletvekili bir davadan yasaklanıyorsa bu hukuksuzluktur. Kırıldığımı söylemek isterim. Adalet umarım tecelli eder. Bu yapılan doğru bir uygulama değil. Bu salondan çıkıyorum” diyerek duruşma salonunda ayrıldı. Sanık yakınları, Suat Özçağdaş’a alkışlarla destek verdi.

Özçağdaş duruşma salonundan ayrılırken, “Ailelere olan sevgim ve saygım nedeniyle buradan ayrılıyorum” dedi. Daha sonra tutuklu sanıklar, avukatları, gazeteciler, izleyiciler ve heyeti yerini aldı, duruşma bundan sonra başladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.