İki yılda 597 ganyan bayisi kapandı: TJK primi arttırmazsa haftada bir iş bırakacaklar

Türkiye’nin çeşitli illerinden Veliefendi Hipodromu önünde buluşan ganyan bayi işletmecileri, enflasyonla beraber artan masraflarına rağmen prim oranlarının aynı kalmasına tepki gösterdi. 

Gündem 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen ganyan bayileri işletmecileri Türkiye Jokey Kulübü önünde eylem yaptı. İş yerlerinde maliyetlerinin iki yıl içinde yüzde 400 arttığını ifade eden ganyan bayi işletmecileri, maliyet artışına rağmen TJK’nin prim oranlarının yüzde 5 kaldığını söyledi. 

İstanbul Spor Toto ve Ganyan Bayileri Esnaf Odası Başkanı Fevzi Kuvvet, Veliefendi Hipodromu önünde yaptığı açıklamada, son iki yılda 600 işletmenin kapandığını belirtirken, ayakta kalan işletmelerin de borç içinde kaldığını belirtti. 

İstanbul Spor Toto ve Ganyan Bayileri Esnaf Odası Başkanı Fevzi Kuvvet.

Veliefendi Hipodromu önünde toplanan esnaf, prim oranlarının arttırılmasını talep etti. Basın açıklamasının ardından esnaf, TJK yetkilileri ile görüşmek için yönetim binasına gitti. Fakat hiçbir yetkili olmadığı için görüşme gerçekleştiremedi.

Kuvvet, ganyan bayilerinin kira giderlerinin yüzde 500; vergiler, elektrik, su, doğalgaz, internet, PTT giderlerinin yüzde 300 artış gösterdiğini söylerken birçok bayinin işletmeyi sürdüremediğine dikkat çekti.

TJK’nin 2 yıl önce bayi sayısı bin 400’den, 803’e düştüğüne dikkat çeken Kuvvet, “Görüldüğü gibi 2 yılda 597 bayimiz iflas etmiş, bankalara olan kredi borcunu dahi ödeyememiş, bazı bayi esnafımız intihar etmiştir. Kalan 803 bayimiz ise bu şartlarda bir bir iflas edecekleri muhakkaktır. Primlerimiz ya yüzde 8’e yükseltilir ya da biz haftada bir gün iş bırakıp TJK önünde eylem yapmaya devam edeceğiz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.