İliç faciasından bir saat önce şirkete bu e-posta atıldı: Operasyonlar durmalı

Erzincan İliç’te dokuz işçinin liç kayması sonucu hayatını kaybetmesinden bir saat önce maden şirketinin jeoteknik mühendisi tarafından operasyonların durması için uyarıldığı ortaya çıktı.

Gündem 12 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde 13 Şubat’ta 10 milyon metreküpten fazla siyanürlü toprak kaymış, dokuz işçi o toprağın altında kalmıştı. Toprak altında kalan son işçinin cesedine 116 gün sonra ulaşılmıştı.

ABD merkezli Anagold’la yerli ortağı Çalık Holding’in işlettiği altın madeni Erzincan’da aktif fay hattı üstünde ve Fırat Nehri’ne kuş uçuşu 300 metre mesafedeydi. Bu sebeple uzmanlar madende çevre felaketi olabileceği konusunda senelerdir uyarı yapıyordu. Ancak başvurular sonuçsuz kalmıştı.

Hatta faciadan bir saat önce jeoteknik mühendisinin şirket yönetimini e-posta atarak uyardığı da söylenmişti.

Sorumlulukları nedeniyle 13 kişinin tutuklandığı facia TBMM’de de araştırma komisyonunda tartışılmaya devam ediyor.

Dün komisyon toplantısında İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz da faciadan bir saat önce gönderilen e-postaya dikkat çekti.

Uz şirketin bu gelişmeyi gizlediğini söyledi: “Şirketin tüm yetkililerine gitmiş bu mail ama saklıyorlar, gizliyorlar. ‘Sahada konuştuğumuz üzere yığın liçi güney batı kademe 32 ve kademe 25 arasında, özellikle son iki kademede aşırı ve ani malzeme yüklenmesi nedeni ile bir ivme gözlenmiştir. An itibari ile radar ölçümleri ile alanda 90 mm’lik bir yer değiştirme tespit edilmiştir. Hareketin ivme hızını azaltabilmek için yığma operasyonlarının durdurulması ve birincil olarak çekme çatlaklarının kapatılması ve çimento ile düzeltilmesi gerekir’ diye rapor verilmesine rağmen şirket bunu bizden gizliyor. Durdurun, diyor işleri, ama bir durdurma yok. Net olarak kaza geliyor diyor. Ama bu arkadaşımız tutuklu ve mail ortada yok.”

İYİ Partili vekil daha sonra şirkete gönderilen e-postayı sosyal medyadan paylaştı.

E-postada şirketin jeoteknik mühendisi Ali Rıza Kalender’in madendeki gelişmelerle ilgili teknik bilgileri verip operasyonların acilen durdurulmasını önerdiği görülüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.