İlim Yayma Vakfı ödülü Prof. Akduman’a

İlim Yayma Vakfı'nın 2023 ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl Aziz Sancar'a özel ödül verildi. Sosyal bilimde Prof. Zekeriya Kurşun, doğa bilimlerinde Prof. Dr. İlhami Gülçün ödül kazandı. Büyük ödülün sahibi İTÜ'den Prof. Dr. İbrahim Akduman oldu.

Gündem 17 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Başkanlığını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yaptığı İlim Yayma Vakfı’nın her yıl çeşitli bilim alanlarında çalışan akademisyenlere verdiği ödülün bu yılki sahipleri belli oldu. Büyük ödülü kazanan İTÜ’den Prof. Dr. İbrahim Akduman’a İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen gecede ödülünü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan verdi.

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan törende yaptığı konuşmada medeniyetlerine ve insanlığa değer katmak için çıktıkları yolun ilk adımını 1951’de İlim Yayma Cemiyetinin kurulmasıyla attıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İlim Yayma Vakfı tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “İlim Yayma Ödülleri” törenine katıldı. İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye takdim etti (Arif Hüdaverdi Yaman – Anadolu Ajansı).

Bilal Erdoğan Türkiye’de üretilen akademik ve bilimsel çalışmaların ödüllendirilmesi gerektiğine karar verdiklerini ve Türkiye’nin saygın bir akademi ödülü olan “İlim Yayma Ödülleri”nin böyle başladığını dile getirerek şöyle devam etti:

“İlim insanlığa hizmet etmek, insanı yaşatmak, umudu yeşertmek, yarınları var etmek için vardır; yıkmak, yok etmek, tüketmek için değil. İlim oldurmak içindir, öldürmek için hiç değil. Hesap verecek karanlık bir geçmişimiz yok bizim. Geleceğimize de hesap vermek zorunda kalacakları bir geçmiş bırakmayacağız. İnsanlık olarak her geçen gün tarifsiz acılara tanık oluyoruz. Filistin’de insanlığın on yıllar boyunca inşa ettiği değerlerin yerle yeksan edildiğini görüyoruz. Bazıları dedelerine yapılan Nazi Soykırımı’nı bugün beraber yaşadıkları komşularına uygulayarak torunlarına tarih önünde hesap vermek zorunda kalacakları ‘İsrail Naziliği’ ifadesini miras olarak bırakıyor.”

Aziz Sancar’a özel ödül

Daha sonra ödüllerin açıklanmasına sıra geldi. Törende İlim Yayma Vakfı 50. Yıl Özel Ödülü Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’a verildi. Sancar törene bir video gönderdi ve şöyle konuştu:

‘İyi bir araştırmacı meraklı olmalıdır. Dünyada olup biten tüm gelişmeleri çalışmaları bilmelisiniz. Ne olup bittiğini bilmek lazım, okumak lazım, takip etmek lazım.  Nobel aldığım gün Sayın Cumhurbaşkanı Japonya’daydı. Özellikle Cumhurbaşkanımız ile olan iletişimimizi anlatmak isterim. Bir Türk’ün Nobel aldığı öğrenmiş. Öğrenir öğrenmez beni aradı ve tebrik etti. Tüm Türkiye çok sevindi. Ben doktorluk yaptım. İnsanların acılarını gördüm. Kanserli hastalara karşı çaresizliğimi gördüm. Anladım ki bunların çözümü temel bilim yapmak. İlim Yayma Vakfı’nın temel bilimlere önem vermesi beni mutlu etti, umarım böyle devam ederler.’

Sosyal bilimler ve doğa bilimleri

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Sosyal Bilim Ödülü’nün sahibini açıkladı. Sosyal Bilim Ödülü’nü Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zekeriya Kurşun kazandı.

Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimler Ödülü’nü kazananı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş açıkladı. Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimler Ödülü Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhami Gülçin’e verildi.

Büyük ödülü Erdoğan açıkladı

İlim Yayma Vakfı 2023 Büyük Ödülü’nün kime verildiğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Büyük Ödülü’nün sahibi İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Akduman oldu. Akduman’a ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan takdim etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.