İlk günün acemi kasap bilançosu: 16 bin kişi kendini kesti!

Bayramın ilk gününde kasaplara para vermemek için kurbanlıkları kendileri kesmeye çalışanlar hem kanlı manzaralara yol açtı, hem de çoğu kendini yaraladı. Yaralı sayısında birinci Ankara oldu.

Gündem 16 Haziran 2024
Kurban bayramında birçok kişi yaralandı.

Kurban Bayramının birinci gününde sabah namazının ardından kurban satış ve kesim alanlarında yoğunluk yaşandı. Kurban kesmek veya satın aldığı kurbanlarını teslim almak isteyen vatandaşlar merkezler önünde uzun araç kuyrukları oluşturdu.

İstanbul Sultangazi’deki kurban kesim alanı

Güçlükle alanlara girebilen İstanbullulardan bazıları alanlarda ayrılmış yerlerde kurbanlarını keserken bazıları da satın aldıkları hayvanları kamyonetlere yükleyerek kurban keseceklere yerlere götürdü. Sultangazi’de bulunan kurban satış ve kesim alanı da yoğunluktan nasibini aldı. Bölgedeki hareketlilik havadan görüntülendi.

Öte yandan her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi bu yıl da hastanelerin acil servisleri kurban keserken kendini yaralayan acemi kasaplarla dolup taştı.

Kayseri’de bayram namazının kılınmasının ardından vatandaşlar kurbanlarını kesmeye başladı. Kurban keserken kazara kendilerini yaralayan vatandaşlar da hastaneye akın etti. Kendi araçları ve ambulanslar ile hastaneye gelen kasaplar tedavi altına alındı.

Kayseri’de hastanelerdeki hareketlilik erken saatlerde başladı.

Yaralanan bazı vatandaşlar başlarına gelen olayı gülerek anlatırken bazıları da kurban yerine kendilerini kestiklerini söyledi.

Erzincan’da acemi kasaplar hastanenin yolunu tuttu

Erzincan’da da kurbanlıklarını kesmeye çalışan acemi kasaplar kendilerini kesti. Kent merkezi, ilçe, belde ve köylerde satın aldıkları kurbanlıkları kendileri kesmeye çalışan, kesime yardımcı olan vatandaşlar kesici aletlerle veya hayvanın darbesiyle yaralandı.

Bayramın 'acemi kasap' bilançosu: 30 bin kişi hastanelik olduBayramın ‘acemi kasap’ bilançosu: 30 bin kişi hastanelik oldu

Özellikle el, ayak ve bacak bölgelerinden bıçakla yaralandıkları görülen acemi kasaplar Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile özel hastaneye akın etti. Acil servislerde müdahaleleri yapılan acemi kasaplar taburcu olduktan sonra yeniden kurbanlıklarını pay etmeye gitti. Hastaneye gelenler arasında durumu ağır olan yaralının bulunmadığı öğrenildi.

Üstüne hayvan devrilen de oldu

Samsun’da bayram namazının ardından kurban kesmek için kolları sıvayan vatandaşlar, çok geçmeden soluğu acil servislerde aldı. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisine gelen acemi kasaplardan kimisi üzerine hayvan devrilmesi sonucu bacağı kırarken kimisi ise iple veya bıçakla kendini yaraladı.

Samsun’da bir vatandaş üztüne hayvan devrilmesi sonucu yaralandı.

Vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan onlarca vatandaş hastanedeki tedavilerinin ardından tekrar kurban kesim yerlerine giderek, yarım bıraktıkları işe yetişmeye çalıştı. Acemi kasaplardan kimisi hayvanı tutarken yara aldığını belirtirken kimisi ise kesim aşamasında kendini yaraladığını ifade etti.

Kaçak boğa binanın çatısına çıktı

Konya’nın Kadınhanı ilçesinde sahiplerinin elinden kaçan kurbanlık boğa önce ahırın damına, ardından bitişikteki evin çatısına çıktı.

Daha sonra ahırın damından atlayıp kaçmaya devam eden boğa sahiplerinin takibi sonucu güçlükle yakalanırken yaşanan o anlar cep telefonu kamerasına kaydedildi.

Ateşehir’de kovalamaca

İstanbul Ataşehir’de sahiplerinden kaçan kurbanlık dana ortalığı birbirine kattı. Sahiplerinin uzun uğraşları sayesinde dana sakinleştirilerek götürüldü.

Olayla ilgili konuşan Ahmet Kaan “Hayvanı sabah bahçeye almaya çalışıyorlardı. Hayvan birdenbire kaçtı. Arabalara vurdu. Motoru devirdi. En son burada direğe bağladılar. Bir ara hayvanı elektrik çarptı. Durum böyle. Ne diyeyim Allah kolaylık versin” dedi.

Ayak bileğini kırdı

Sultangazi’da bir kişi kesmeye çalıştığı 750 kiloluk kurbanın boynuz darbesiyle ayağından yaralandı.

Acemi kasap 750 kiloluk boğanın boynuz darbesiyle yaralandı.

Yaralanan vatandaş “Ben böyle acı görmedim” dedi. Bir başkası ise kaçan kurbanlığı iple yakalamak isterken düşüp ayak bileğini kırdı.

Dalga geçiyordum, benim başıma da geldi

Elini kesen Mustafa Akbaş

Aksaray’da kurban keserken elini kesip hastanelik olan 60 yaşındaki Mustafa Akbaş “Elini kestirenlerle dalga geçiyordum. Benim başıma da geldi” dedi.

İstanbul’da ilk gün 513 acemi kasap hastanelik oldu

İstanbul’daki ilk günün acemi kasap bilançosu belli oldu. Şu ana kadar kurban kesimi sırasında kendini yaralayan 513 kişi hastaneye başvurdu.

Öte yandan, İstanbul’da Arnavutköy’e bağlı Hacımaşlı Mahallesi’nde özel bir kurban kesim alanında kasaplık yaptığı öğrenilen 56 yaşındaki adam, kalp krizi geçirerek elindeki bıçağın üzerine düştü.

Hastaneye kaldırılan şahıs, yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Zonguldak’ta kurbanlık boğa denize kaçtı

Zonguldak’ta kesim için sıra bekletilen boğa, denize kaçtı. 200 metre kadar yüzen boğa, dalgalarla beraber karaya geri çıktı.

Zonguldak’ta denize kaçan kurbanlık

İtfaiye ekiplerinin kesim yerine getirdiği boğa, kurban edildi.

Kaçan boğaya uyuşturucu iğne atıp kementle yakaladılar

Erzurum’da Kurban Bayramı’nın ilk gününde kaçan kurbanlıklar sahiplerine zor anlar yaşattı.

Uzunahmet Mahallesi’nden Pasinler Ovası’na kaçan, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kurban Yakalama Timi’ görevlisinin tüfekle 3 uyuşturucu iğne attığı boğa, kementle yakalandı. İğnelere rağmen sakinleşmeyen boğanın saldırdığı sahibi, boynuz darbelerinden son anda kurtuldu.

Bu Kurban Bayramı’nın ilk gününe de yine ‘acemi kasaplar’ damga vurdu.

Türkiye genelinde binlerce kişi sabah saatlerinden bu yana kurban kesimi sırasında çeşitli yaralanmalar sonucu hastanelere başvurdu. Acil servisler doldu taştı.

Konuya dair resmi açıklama son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi. Koca’nın paylaştığı verilere göre; ülke genelinde yaklaşık 16 bin kişi kurban kesimi sırasında yaralandı.

Bakandan ‘profesyonellik’ uyarısı

X hesabından bir paylaşımda bulunan Koca, şu ifadeleri kullandı:

“Bayramın ilk gününde Ankara’da 1.274, İstanbul’da 840, İzmir’de 416 olmak üzere, ülke genelinde yaklaşık 16.000 kişi kurban kesimi sırasında yaşadığı yaralanmalar sonucu sağlık kuruluşlarımıza başvurdu. Kesimlerin profesyonel kişilerce yapılmaması bu gibi durumlara yol açıyor. Kurbanlarını henüz kesmeyenlerin buna dikkat etmelerini öneriyoruz. Daha ilk günden yaklaşık 16.000 kişi bayramı gönlünce geçiremeyecek.”

Bayram göçü sürüyor: Otoyollar kilit, iskele ve havalimanlarında uzun kuyruklarBayram göçü sürüyor: Otoyollar kilit, iskele ve havalimanlarında uzun kuyruklar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.