Zincirlikuyu’daki yaya kaosuna devasa bir üst geçitle çözüm arayışı

İstanbul Zincirlikuyu'dan geçen bilir, metrobüsten veya metrodan inip başka bir araca geçmek için inanılmaz karmaşık yaya yolları, tüneller, asansörleri kullanmak ustalık ister. Belediye, devasa bir üst geçitle konuyu basitleştirmeye çalışıyor.

Gündem 7 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İstanbul’un en yoğun ulaşım noktalarından biri olan Zincirlikuyu; metro, metrobüs, otobüs, dolmuş, taksi yolcularının tamamına ev sahipliği yapıyor. Tüm toplu taşıma araçlarının bir araya toplandığı Zincirlikuyu’da günde yaklaşık 100.000 kişi ulaşımda aktarma yapıyor.

Zincirlikuyu bir transfer noktası olmasının yanı sıra yayalar için kaotik bir alan haline geliyor.

Zincirlikuyu Transfer Merkezi’nin 17 adet çıkış-varış noktası var. Dolayısıyla Zincirlikuyu Transfer Merkezi içerisinde yüzlerce farklı rota bulunuyor. Belediyenin hazırladığı ve Bulut adını verdiği proje; Zincirlikuyu’daki altyapıyı düzelterek, transfer merkezini sadeleştirmeyi hedefliyor.

Trafikte elektrik çağına girdik nihayetTrafikte elektrik çağına girdik nihayet

Bulut projesi nedir

Bulut, Zincirlikuyu Transfer Merkezi’ne yayalar için tasarlanmış bir yollar üstü transfer parkı, yani aslında devasa bir üst geçit sistemi.  Büyükdere Caddesi’ne, kollarını Gayrettepe, Esentepe, Levazım ve Balmumcu mahallelerine uzatan bir dev üst geçit.

BULUT, otobüs, dolmuş ve taksiden inenlerle yaya olarak buraya ulaşan insanları metrobüs ve metro hattına kolayca bağlamak için uygulanacak. Belediyenin tanıtım broşürüne göre, tüneller, geçitler, asansörler ve köprülerin yarattığı kaosun yerine BULUT kendisini bir ulaşım aracı olarak ortaya koyacak.

Tabii belediyenin hayalleri de, tanıtım metnini yazanların hayal güçleri de geniş. Onlara göre BULUT, aynı zamanda ‘bir şehir üstü park’ olacak. Bakın metinde aynen şöyle yazılmış:

‘Metro tünellerinden, metrobüs egzozundan, araç gürültüsünden, dar kaldırımlardan kopararak bir süreliğine gökyüzüne çıkaracak, şehrin manzarasına ulaştıracak ve refüjlerdeki, etraftaki yeşili birbirine bağlayacak. BULUT ile D-100 ve Büyükdere üzerindeki 4 otobüs durağı yeniden düzenlenecek. Duraklar konforlu, akıcı ve diğer ulaşım sistemleriyle bağlantıları düzenlenmiş bir hale getirilecek.’

Peki bu devasa ve gösterişli isimli üst geçit sisteminin inşaatı ne kadar sürecek? Belediyeye göre 14 ayda tamamlanacak.

Belediyenin derdi keşke trafik olmasa…Belediyenin derdi keşke trafik olmasa…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.