‘Ya evim çürük çıkar da yıkarlarsa’ korkusu deprem taramasını engelliyor: 79 bin binada yapılamadı
İtfaiyeye elaman alımlarında yaşadıkları zorluklara değinen İmamoğlu "Dört yıl önce gelecek ihtiyaç tespitini yaptığımız ve ne yazık ki hala 2300 itfaiye erinin alınmasıyla ilgili iznimizin verilmemiş olmasını hayretle izliyorum" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul İtfaiyesi Temiz Hava Solunum Cihazı ve Bakım Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada Çevre ve Şehircilik Bakanı’na tepki gösterdi. İmamoğlu itfaiye teşkilatının personel alımına izin verilmediğini, bu durumun büyük bir hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Bakanlığın imza geciktirmelerini ve bürokratik engelleri eleştiren İmamoğlu bu sürecin vatandaşların ve İstanbul’un hizmet alımını aksattığını vurguladı. Kamu hizmetlerinin aksamasının ekonomik ve sosyal etkilerini dile getirerek ilgili bakanlıklara bu konuda daha hızlı ve etkili çözümler üretmeleri çağrısında bulundu.
İmamoğlu konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bir başka husus yaklaşık dört yıl önce gelecek ihtiyaç tespitini yaptığımız ve ne yazık ki hala 2300 itfaiye erinin alınmasıyla ilgili iznimizin verilmemiş olmasını hayretle izliyorum. Ve şunu söyleyeyim, bakın kocaman itfaiye teşkilatımızın her yıl belli bir sayıda kişisi emekli olmakta ya da farklı vesilelerle bu kocaman teşkilatın bireyleri ayrılabilmekte, farklı statülere geçebilmekte. Bu bakımdan bizim teşkilatımıza ve özellikle depremle mücadele edilen bu şehrimizde afet öncesi ve afet sonrası yapılması gereken iş ve işlemlerde çok mühim olduğunu bildiğimiz bu teşkilatımızın personel alım izniyle ilgili süreçlerinde hala bir imzanın esirgenmesini büyük bir gariplik, büyük bir zavallılık olarak tarif ediyorum. Çok üzüntüyle hatırlatıyorum. Sevgili dostlar, çok az sayıda olan iznimiz üzerinden aldığımız itfaiye eri alımlarının ne denli şeffaf, ne denli liyakatlı bir biçimde yapıldığını en iyi buradaki itfaiye teşkilatımızın mensupları biliyor. Bir itfaiye erini, buraya ya da itfaiye çalışanını bu kuruma kazandırmanın süresi en az 7-8 ay. Bir seneyi buluyor. Yani içeriye bir senede girebiliyor. Tam hazır, müdahaleci hale bir sene daha uzun bir çalışma süresiyle gelebiliyor. Yani biz bugün alıma karar versek bile 2-2,5 sene sonra o arkadaşlarımızı tam randımanlı bu kurumun ve bu teşkilatın bir parçası yapabiliyoruz. Yazıktır, günahtır. Bu memleketin her kurumu millete aittir. Tekrar ifade ediyorum, Çevre ve Şehircilik İçin Değişikliği Bakanlığının bu imzayı geciktirmesini buradan kınıyorum, milletimize şikayet ediyorum.”
Devamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mali düzen ve finansal sistem açısından en şeffaf döneminde olduğunu söyleyen İmamoğlu “Baştan hesabını vereceğimizi her hukukun insanlara anlatılacağını söylemiştik. O anlayışla bugün bunları sizlerle paylaşıyorum. Yazıktır, günahtır. Bu anlayıştan bir an önce kurtulmamız gerekir” dedi.