Irak’la ‘güvenli bölge’ye doğru: ‘Terörden arınmış bir ticaret yolu yaratılacak’

Milli Savunma Bakanlığı kaynakIarı Irak sınırında 'güvenli bölge' kurulacağını söyledi. Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'e göre burada nihai amaç Basra'dan Ovaköy Sınır Kapısı'na uzanan bir ticaret yolu açmak.

Gündem 22 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları Irak’ın kuzeyinde PKK’ya yönelik operasyonların devam ettiğini söyledi, Türkiye sınırında ‘güvenli bölge’ kurulacağı bilgisi verdi.

Bakanlık kaynakları şöyle konuştu: “Biz Irak ile çok daha kapsamlı bir çalışmadan bahsetmekteyiz. Hem bölgede refahın hem de güvenliğin eş zamanlı artırılması konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Güvenli bölge oluşturarak ülkemize yönelik tehdidi uzaktan karşılamak, ulaştırma ve enerji projeleri ile de bölgede ekonominin ve refahın geliştirilmesine katkı sağlamak hedeflenmektedir.”

Milli Savunma Bakanlığı’nın ‘güvenli bölge’ açıklamasında bir hafta önce de Irak yönetimi PKK’yı “yasaklı örgüt” olarak tanımlamıştı.

‘Nihai amaç ticaret yolu açmak’

Türkiye ile Irak arasında yapılan son dönem görüşmeleri ve Kuzey Irak’a yapılan operasyonları 10Haber’e değerlendiren emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin de ‘güvenli bölge’ oluşturmanın esas amacının Basra Körfezi’nden Ovaköy Sınır Kapısı’na uzanması planlanan Kalkınma Yolu’nun inşası olduğunu söyledi.

İsmail Hakkı Pekin “Güvenli bölge oluşturmayı ve operasyonları iki aşamalı düşünmek gerek. Birincisi güvenliği sağlamak, diğeri ve esas olanı ticaret yolu açmak. Basra Körfezi’nden Ovaköy Sınır Kapısı’na yol açılacak. Doğalgaz, petrol başta olmak üzere birçok şeyin taşınabileceği bir yol. Basra’dan başlayıp Kerkük, Musul üstünden Ovaköy’e girecek. Türkiye’den de Avrupa’ya uzanacak. Türkiye bölgedeki bütün güçlerle görüşüp PKK’yı buradan temizlemeyi planlıyor. Talabani, Barzani ve Irak yönetimiyle görüşmelerin temelinde PKK’yı temizleyerek bu yolu açmak var. Yolun açılmasıyla Süveyş Kanalı baypas edilecek. Türkiye’nin bölgede olması ABD açısından da bir denge sağlıyor. Rusya ve İran’a karşı bir denge kurulmuş oluyor.”

Basra Körfezi’nden Ovaköy Sınır Kapısı’na açılması planlanan yol

‘Suriye ve Irak farklı’

Suriye ve Irak’taki güvenli bölgenin farklı olduğunu, ikisini karıştırmamak gerektiğini belirten Pekin şöyle dedi:

“Suriye’deki güvenli bölge ile Irak’taki güvenli bölgeyi karıştırmamak gerekiyor. Irak çok dağlık bir alan. Giriş çıkışlar var. Dağlık olduğu için hakim bölgeyi alıp oraya üs kurarsınız. Bazı yerlerde daha derine gider, bazı yerlerde ise sınırın biraz içine girer oraya yerleşirsiniz. Harekatın Kandil’e gitmek gibi bir amacı yok. ABD Suriye’de özerk bir yapı kurmak istiyor ve bundan vazgeçmiş değil. Ancak Irak’ta böyle bir şey istemiyor. Irak’ta İran’ın gücünü dengelemek istiyor. ABD Suriye’de esas olarak İsrail’in güvenliğini sağlamak için özerk yapı kurmak istiyor. Özerk yapı konusunda Türkiye ile çatışıyor. Irak’ta böyle bir niyeti yok.”

Türkiye-Irak yakınlaşması, yeniden şekillenmeyi bekleyen Otadoğu’da denklemi değiştirir mi?Türkiye-Irak yakınlaşması, yeniden şekillenmeyi bekleyen Otadoğu’da denklemi değiştirir mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.