IŞİD’in dergisi Suudi prensi Atatürk’lü kapakla hedef aldı

Terör örgütü IŞİD’in Afganistan ayağı olarak bilinen radikal cihatçı Horasan örgütü, dergisinin son sayısını, Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman’ı, Atatürk gibi ‘tağut’ olmakla suçladığı kapakla yayınlandı.

Gündem 7 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede yaptığı saldırılarla binlerce insanın ölümüne neden olan Irak Şam İslam Devleti’nin Afganistan kolu Horasan örgütünün yayın organı Horasan’ın Sesi dergisinin son sayısında Türkiye’ye dair birçok detay bulunuyor. 

Dergi, kapağında  Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Selman’ı Atatürk’e benzetti, “Neo reformist ya da Arabistan’ın Atatürk’ü” diye başlık attı.

 

Ayrıca derginin giriş yazısı da Türkiye’ye dair. Abu Muhammed Al-Italy imzalı makalenin başlığı ise “Türk halkına çağrı: Erdoğan’ın cehennemini terk edin, İslam hilafetine katılın”

Yazıda, Türkiye’ye dair kapamlı bir analizde bulunan Abu Muhammed Al-Italy, Türkiye’nin dış politikada Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan ile olan ilişkilerine, ülkedeki LGBTİ hareketine kadar birçok konuya değiniyor. Erdoğan’a ‘Küçük Sultan’ sıfatının verildiği yazıda, Hakan Fidan hakkında da yorumlar bulunuyor. 

Dergide, Erdoğan’ın LGBTİ dernekleri hakkındaki söylemlerinin ‘gerçekçi’ olmadığı görüşüne yer verilirken Erdoğan’ın ‘aileyi korumaya çalışma’ girişimlerinin seçim vaadi olduğu vurgulanıyor. 

Erdoğan’ın LGBTİ karşıtı söylemlerini dönem dönem arttırarak seçmenini kandırdığı analizi yapılan yazıda, LGBTİ’lerin sivil toplum ve medya aracılığıyla Müslüman çocukları kışkırtmaya çalışmasına dair Erdoğan’ın somut olarak hiçbir şey yapmayacağı söyleniyor. 

Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya ile olan ilişkilerine dair de yorum yapılan yazıda, Erdoğan’ın NATO müttefiği Ukrayna’yı kandırdığı, ‘Çar’ olarak tariflenen Rusya ile ise flörtleştiği belirtilerek ‘Allah’ı kandıramaz’ deniliyor.

Türkiye hakkında bu kadar kapsamlı yazı yazan Abu Muhammed Al-Italy’nin kim olduğu bilinmiyor fakat Araştırmacı Çağatay Cebe, dergide hakkında Acta Fabula’ya yaptığı değerlendirmede, “Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarı olduğu dönemde Kürt olduğu sadece Türkiye içerisinde konuşulan lakin pek kimsenin bilmediği bir iddiadan başka bir şey değildi. Bakanlık görevine getirildiği Haziran 2023 tarihinde bu konu yine zayıf bir şekilde gündeme getirildi. Öte yandan derginin ilk sayfalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimler sırasında söylediği bazı cümleler, muhalefetin kendisine tepkisi ve 10. sayfada Türk istihbaratına değinilmesi derginin içerisinde bir veya birden fazla Türk’ün olabileceği yahut yazılar hazırlanırken Türkiye’deki örgüt üyelerinden destek alındığı ihtimalini öne çıkarıyor. Türkiye ile ilgili yazıyı örgütün dergisi için yazdığı söylenen Ebu Muhammed el-İtali de eski bir ama bilinen bir yanıltmaca üzerinden kurgulanmış şekilde birden fazla kişinin notlarından oluşturulan bir gölge yazar olabilir” diyor. 

Derginin Atatürk’e yer verilen bölümünde ise Suudi Arabistan’daki reformların Atatürk’ün reformlarıyla benzer olduğu belirtilirken “Sanki bir asır önce Türkiye’de Kemal Atatürk’ün oynadığı rolün aynısını oynuyor. Adım adım insanları lükse alıştırıyor. Ama Batı’nın bu kuklaları, Arap Yarımadası’ndaki Müslümanların dinlerini kirletme niyetlerini doğrudan teşhir etmeye asla cesaret edemiyorlar” deniliyor. 

Araştırmacı Çağatay Cebe, yine Acta Fabula’daki değerlendirmesinde IŞİD Horasan’ı şöyle anlatıyor: “Burada belirtilmesi gereken bir nokta ise IŞİD Horasan’ın Türkiye ile bağlantısı ve medya ekiplerinde Türklerin olabilme ihtimali. Taliban İstihbaratı, Ağustos 2022 tarihinde yakaladığı bir örgüt üyesinin itiraflarını yayınlamış, IŞİD üyelerinin İran aracılığıyla nasıl Türkiye’ye gönderildiğinden bahsetmişti. Türkiye, IŞİD’in Horasan grubu ile bağlantılı, yılbaşı gecesine özel eylem hazırlığındaki iki yabancıyı 2022 yılının son günlerinde yakalamıştı. Türkiye’deki IŞİD grupları ile Afganistan’daki IŞİD Horasan arasındaki bağlantı, tanınmış Afgan gazeteciler ve Türkiye’deki Selefi çevrelerle yaptığım görüşmelerde farklı tarihlerde birbirine yakın ifadelerle karşıma çıkmıştı” ifadelerini kullanıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.