Işık öğretmenleri maaş eyleminde “kısmen” kazandı

Işık Okulları öğretmenleri yapılan zamları yetersiz bulup kalem bıraktı, derslere siyah renkli giysilerle girmeye başladı. Bu gelişmelerden sonra okulların bağlı olduğu vakıf toplantı yapıp öğretmenleri ancak bir ölçüde tatmin edecek kararlar açıkladı.

Gündem 15 Ekim 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Işık Okulları öğretmenleri artan enflasyonu karşılamayan maaş zamlarına tepki gösterip 10 gün önce okulların bağlı olduğu Feyziye Mektepleri Vakfı’nın önüne gitmiş, kalemlerini bırakmıştı. Nişantaşı’nda kapalı kepenklerin önüne kalem bırakarak taleplerini yineleyen öğretmenler olumlu sonuç alamayınca bu kez de okula siyah renkli kıyafetler giyerek gitmeye başladı.

İddiaya göre öğretmenlerin zam oranları daha önce brüt maaşlarına devletin ek ödeneği katılarak hesaplanıyordu. Ancak öğretmenlerin imza attığı sözleşmede ne zam alacakları yazmıyordu. Yine de öğretmenler bu sözleşmeleri imzalamaya devam ediyor, çünkü vakıf zamları her zaman açıklanan enflasyon oranına denk getiriyordu. Ancak geçen yıl ve bu yıl öğretmenlerin beklediği olmadı. İddiaya göre yeni maaşlar devletin ek olarak verdiği eğitim ödeneği düşülerek hesaplandı. Maaşların yaklaşık yüzde 40’ına denk gelen bu ödenek çıkarılarak hesaplanan oran beklentinin çok altında kaldı.

Öğretmenler talepleri karşılanana kadar siyah giyinme kararı aldı.

Feyziye Mektepleri Vakfı ise öğretmenlerin tepkisinin ardından 2 Ekim 2023’te bir açıklama yaptı ve “Eylül 2023 itibarı ile TÜFE yıllık enflasyon oranı yüzde 58 olarak açıklanmıştır. Yönetim Kurulumuz tarafından Mart 2023’ten bugüne kadarki 6 aylık süreçte Mart ayında yüzde 50, geçtiğimiz günlerde Eylül itibarıyla yüzde 45 ve kümülatif toplam yüzde 117,5 oranında personelimize ücret artışı gerçekleştirilmiştir” dedi.

Ancak öğretmenlerle vakıf anlaşamadı ve geçen pazartesi günü vakıf yönetimi bir toplantı yaptı. Söz konusu toplantıdan da öğretmenlerin taleplerini tam olarak karşılayan bir sonuç çıkmadı. Işık Öğretmenleri isimli sosyal medya hesabı toplantıdan çıkan sonucu şöyle yazdı: Mart ayında yapılan zam ocak ayına çekildi. Ayrıca brüt maaşlara da yüzde 45 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. 29 Ekim’de ise öğretmenlere 29 bin ikramiye ödemesi yapılacak. Öğretmenler sözleşme imzalanırken yapılacak zam oranını da öğrenebilecek.

10Haber’in edindiği bilgiye göre; mart ayı zammının ocağa çekilmesi olumlu karşılansa da öğretmenlerin esas rahatsızlığı devletin eğitim ödeneğinin çıkarılarak brüt maaşa yapılan zammın hesaplanması. Açıklamada ise söz konusu olan soruna değinilmedi. Bu noktada beklenti ise zam oranlarının daha önce hesaplandığı şekilde sürdürülmesi.

Ulaştığımız vakıf kaynakları ise bu sürece ilişkin konuşmayı önce kabul etse de daha sonra aramalara cevap vermedi. Vakfın resmi e-mail hesabına gönderdiğimiz görüşme talebi de yanıtsız kaldı.

Işık öğretmenlerinden zam protestosu: Kalemlerini bırakıp siyaha büründülerIşık öğretmenlerinden zam protestosu: Kalemlerini bırakıp siyaha büründüler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.