Işık öğretmenlerinden zam protestosu: Kalemlerini bırakıp siyaha büründüler

Işık Okulları öğretmenleri yapılan zam oranından şikayetçi. Önce vakfın önüne kalemlerini bırakan öğretmenler, talepleri karşılanmadığı için her gün okula siyah renkli giysilerle gidiyor.

Gündem 8 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Artan enflasyon, maaşları her geçen gün eritiyor. Farklı birçok sektörde durum aynı seyrederken öğretmenler de ekonomik krizin kıskancında. Devlet okulunda ya da özel okulda çalışan öğretmenler maaşlarında iyileştirme talep ediyor. Işık Okulları öğretmenleri de yeni eğitim öğretim yılında maaşlarına yapılan zamdan şikayetçi.

Işık Öğretmenleri isimli sosyal medya hesabından yapılan açıklamada öğretmenlerin son birkaç yıldır maaşlarının giderek düşürüldüğü belirtildi. Bunun sebebinin ise Feyziye Mektepleri Işık Okulları Vakfı Başkanı Akın Süel’in okula iki kampüs daha ekleme projesinden kaynaklandığı aktarıldı. Açıklamaya göre; öğretmenler de buna tepki göstermek için Nişantaşı’ndaki vakıf binasına gitti ancak polisle karşılaştı. Öğretmenlerin amacı vakıf kapısına kalem bırakmaktı ancak vakıf yönetimi bunu engellemek istedi. Buna rağmen öğretmen ve polislerin uzlaşısı sonucunda kepenkleri kapalı olan vakfın önüne öğretmenler, kalemlerini bırakabildi.

10Haber’in edindiği bilgiye göre; önceki yıllarda öğretmenlerle kurum arasında güvensizlik yoktu ve bu nedenle öğretmenler her yıl, bir sonraki yılın ücretini bilmedikleri sözleşmeye imza atıyordu. Kurumun yaptığı zam oranı da enflasyon oranına denk düştüğü için bu düzen yıllarca devam etti. Ancak geçen sene yani 2022-2023 eğitim-öğretim yılında yine enflasyon oranında zam bekleyen öğretmenler yüzde 15 oranında bir zamla karşılaştı. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında ise daha iyi bir zam olacağı vaadi veren yönetime itimat eden öğretmenler yine zam oranını görmediği sözleşmeyi imzaladı. Geçen Mart ayında da iddiaya göre öğretmenlere iyileştirme yapılırken yüzde 50 zam sözü verildi. Bu durumda ise öğretmenler farklı bir tutumla karşılaştı. İddiaya göre; devletin öğretmenlere ek olarak verdiği eğitim ödeneği maaşlardan çıkarılarak yeni maaşlar hesaplandı. Maaşların yaklaşık yüzde 40’ına denk gelen bu ödenek çıkarıldığında hesaplanan oran öğretmenleri yine şaşırttı. Çünkü öğretmenler daha önce brüt maaşının tamamına zam alıyordu. Vakfın açıkladığı yüzde 117’ye varan zam oranı ise böyle hesaplanmış oldu.

Öte yandan velilere de vakıftan bir karar yollandı. Veliler diğer senelerden farklı olarak ‘etkinlik kalemi’ nedeniyle daha fazla kayıt ücreti ödedi. Yönetim bu fazla ödemeyi ise iddiaya göre ‘öğretmenlerimize maaş veremiyoruz’ diyerek gerekçelendirdi. Ancak bu, öğretmenlerin maaşına yansımadı. Ekstra çıkarılan ücretin ise 17 bin lira olduğu ileri sürülüyor. Ayrıca eski öğrencilerin ödemesi gereken ücrete de yasa gereği en fazla yüzde 68 zam yapabildi kurum. Ancak bu noktada da yine farklı bir tutum izlendi. Anaokulundan ilkokula geçen ya da ilkokuldan ortaokula geçen öğrenciye ‘yeni öğrenci’ kuralları işletildi ve istenilen zam uygulanmış oldu.

Öğretmenler kalemlerini kepenk indiren vakfın önüne bıraktı.

Bu uygulamalara karşılık öğretmenler de siyah giyerek okula gitmeye başladı. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü de öğretmenler, siyahlarla karşıladı. Pazartesi günü kendilerine vakıftan açıklama yapılacağı söylenen öğretmenler açıklamanın içeriğini ise bilmiyor. Bunlarla birlikte öğretmenlerle vakıf arasındaki gerilimin bir boyutu daha var. Çocukları, çalıştıkları okulda okuyan öğretmenlere verilen eğitim bursu da azaltıldı.

Daha önce de iş başvurusu yapan öğretmenlere insan kaynaklarının ‘2 yıl çocuk yapmama kuralı’ yönelttiğine dair duyumlar yine o dönem, öğretmenleri rahatsız eden dayatmalardandı.

Feyziye Mektepleri Vakfı ise öğretmenlerin tepkisinin ardından 2 Ekim 2023’te bir açıklama yaptı ve öğretmenlerin ‘gerçek dışı yorumlara ve yasa dışı tahriklere’ kapılmayacaklarına inandıklarını söyledi. Bu tahriklere ve yasa dışı olarak nitelendirdikleri eylemin ne olduğunu açıklamayan yönetim yaptıkları ücret artışını ise şu şekilde detaylandırdı:

“Eylül 2023 itibarı ile TÜFE yıllık enflasyon oranı yüzde 58 olarak açıklanmıştır. Yönetim Kurulumuz tarafından Mart 2023’ten bugüne kadarki 6 aylık süreçte Mart ayında yüzde 50, geçtiğimiz günlerde Eylül itibarıyla yüzde 45 ve kümülatif toplam yüzde 117,5 oranında personelimize ücret artışı gerçekleştirilmiştir.”

Okullar açıldı, fiyatı uçuşa geçen defter eylülün zam şampiyonu olduOkullar açıldı, fiyatı uçuşa geçen defter eylülün zam şampiyonu oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.