Uludağ’dan İstanbullulara bayram hediyesi
İstanbul'a yıllar sonra 1/100 000 ölçekli plan geliyor. Oluşturulacak komisyon sonbaharda çalışmalarına başlayacak. Böylece 2009'da yapılan planın İstanbul Havalimanı ve Kanal İstanbul'la delinmesinden sonra kentin yeni bir yol haritası olacak.
İstanbul Belediyesi’nde hummalı bir çalışma sürüyor. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla İstanbul Planlama Üst Ölçek Planı çıkarılması için çalışmalara başlandı. Ali Müfit Gürtuna döneminde start alan, Kadir Topbaş’ın desteğiyle meşhur plancı Kaptan Hoca’nın başında bulunduğu ekip 2009’da İstanbul’un Üst Ölçek Planı’nı çıkardı.
Ancak 2011’de hesapta olmayan İstanbul Havalimanı ve Kanal İstanbul için hükümetin verdiği karar planı kadük hale getirdi. Aradan 13 yıl geçtikten sonra İstanbul’un uzun süreli yol haritasını yapmak için tekrar harekete geçildi.
İstanbul Büyükşenir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuyla ilgili açıklaması şöyle: “1 /100 000 planı bu sonbaharda başlatıyoruz. Bu bir süreç. Burada her şey tartışılacak. Bir şeyin altını çizelim. Yeni bir plan yapacağız demek bugün yapılmış şeyleri görmemek demek değil. Öyle bir şansımız kalmadı. Ama var olan ne varsa İstanbul’un en az hasarla ne varsa kurtarmak ve İstanbul’un bundan sonraki gelişiminde şefaf açık katılımcı bir plan yapacağı. İstanbul Sanayi Odası her seferinde sanayi alanları ne olacak diyor? Ben de ‘Planımız yok’ diyorum. Gelin beraber planı yapalım. Bir kaç sene sürer. İki üç yıl da bunun olgunlaştırabilirsek en azından bundan sonra kafasına esenin karar alacağı bir karmaşık ortamdan İstanbul’a kurtarırız. Akşamdan sabaha değil de anlamlı düşünerek kararlar alabiliriz.”
İmamoğlu’nun verdiği bilgiye göre İstanbul’da yaşananlar bununla sınırlı değil. İlk döneminde İstanbul Büşükşehir Belediyesi’nde azınlık olduğu için borçlanma yetkisi alamayan İmamoğlu, seçimlerden sonra harekete geçti. 2015-2019 yıllarını kapsayan İBB’nin stratejik planında bulunan imar, çevre, kentsel dönüşüm, toplu ulaşım gibi projelerinde kullanılmak üzere 950 milyon TL’lik iç borçlanma yapılabilmesi için Ekrem İmamoğlu’na yetki verildi. 2023 yılından beri bekletilen ‘Kirazlı-Halkalı Metro Projesi’ ve 2019-2020-2021 yılları arasında Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğü’nün bekletildiği iç borçlanma talepleri kabul edildi. Böylece toplam 4,2 milyar TL’lik iç borçlanma ile 250 milyon dolarlık dış borçlanma meclisten onay almış oldu.
İmamoğlu’nun verdiği bilgiye göre metro için alınan krediler bakanlıkta aylardır onay bekliyor. 550 milyon euro ön protokolü bulunan Beylikdüzü -Sefaköy hattı 18 aydır yatırım programına alınmadığı için ihaleye çıkarılamadı. Beylikdüzü -Sabiha Gökçen Havalimanı arasını 53 dakikaya indirecek ve 6 milyar dolar’ın üstünde malolması planlanan Hızray’la ilgili gelişmeler de yaşanıyor. İstanbul Belediye Başkanı, bu konuda şunları söyledi: “Beylikdüzü’ne en yakın metro Halkalı. Hızray Beylikdüzü’ne Sabiha Gökçen’e bağlayan dikey bir hat. 13 metro hattını kesen hat. Japonya bu konuyla yakından ilgileniyor. Japonya’nın en büyük kamu bankası beni ziyaret etti. 6-7 milyar dolarlık bir proje. Kendi maliyetini çıkaracak bir potansiyele sahip. Üç dakikada bir sefer yapacak. Ortalama hızı 80 kilometre. Çekmece Gölü’nün ve Boğaz’ın altından geçen çok değerli bir iş. Projede son noktaya geldi. Bakanlığa sunumu yapıldı. Hiçbir metro hattında ilave istasyon yapmayacağımız biri Sabiha Gökçen biri Beylikdüzü Tüyap üst tarafında ana istasyon yapacağımız bir proje.”
İmamoğlu, her metronun kendi rantını yarattığını belirterek “Ekosistemde bu yeni hatların duraklarında İstanbul halkının mal sahibi olacağı halka dönük kazanç getirecek bir imar planı da söz konusu” dedi.
İmamoğlu, Beyoğlu’ndaki Gezi Parkı’nın mahkeme kararıyla yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin olmasından sonra Galata Kulesi’nde benzer bir karar beklediklerini söyledi.
İstanbul Belediye Başkanı, Taksim Meydanı projesinin uygulanabilmesi Koruma Kurulu’ndan onay bekliyor. Haydarpaşa ihalesi, Okçular Vakfı’nın genel müdürlüğünü yapan 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder’e ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi’ne verilmişti. Belediyenin açtığı davayla ihale iptal edildi. İmamoğlu, “Dava açmasak şortlu bir çocuk alacaktı” diyerek konuşmasına şöyle devam etti:
“Dava açmamıza rağmen Kanal İstanbul’daki inşaatlar sürüyor. Kartal Maltepe’deki askeri alanda şu an hayatınızda görebileceğiniz en çirkin konutlar yapılıyor. Bu benim işim. 30 yıl ben böyle iş yapmadım. Bunların yüzde 85’i lüks konut. Eğer orada sosyal ortamda bir ihtiyaç varsa ve buna insan erişemiyorsa öğretemene hukukçuya hakime konut yaparsın. Ama metresi 100 bin liraya konut yapmazsın. 2016’da 15 Temmuz’dan sonra ‘Buraları halka açacağız’ diyorsunuz. Beşiktaş’ta Dikimevi’nde mesela hizmet eden insanlar öğretmenler, bu tür çalışana ucuz kiralama metoduyla sosyal adalet dağıtılabilir. Beşiktaş’taki öğretmene Halkalı’da kiralık ev tut demek ne kadar doğru.”