Deprem bölgesinde seçim sonuçları: Beklenilen büyük değişim olmadı
Marmara Denizi'nde yaşanacak olası bir depremin en fazla İstanbul'u etkilemesi beklenirken İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürü Rahmi Hızır, kentte 318 konutun 'çok acil' yıkılması gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul’un depreme hazırlıkları birçok vatandaşın ortak kaygısı haline geldi. Marmara Denizi’nde yaşanacak olası bir depremin en fazla İstanbul’u etkilemesi beklenirken İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürü Rahmi Hızır, yakın zaman içinde kontrol edilen 30 bin binadan konut olarak kullanılan 318’inin ‘çok acil’ yıkılması gerektiğini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine Kandilli Rasathanesi tarafından hazırlanan raporda İstanbul’da yaşanacak 7,5 büyüklüğündeki depreminin gece meydana gelmesi halinde, ortalama 14.150 civarında can kaybı meydana gelebileceği tahmin edilirken yaklaşık 2 milyon kişinin acil barınma ihtiyacı duyabileceği belirtiliyor.
İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün 2019’da ‘İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi’ başlığıyla yayınladığı rapordaki verilere göre İstanbul’daki ticari alanların, sanayi ve üretim tesisleri ile konaklama tesislerinin yüzde 60’dan fazlası, eğitim ve kültür kurumlarının, sağlık ve spor tesislerinin ve dini kurumların yüzde 50’ye yakını en büyük yer ivmesinin 0.2g’den büyük olacağı bölgelerde.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İBB’nin çağrısıyla binalar için yapılan sağlamlık testleri başvuruları oldukça yoğun. Konutlarda tespit yapan birim olan İstanbul Şehircilik Atölyesi’nin müdürü Rahmi Hızır, 10Haber’e yaptığı açıklamada, ekiplerin incelemelerin ardından konutta yaşayan vatandaşlara bilgi verdiğini söylerken 30 bin konuttan 318’inin ‘çok acil’ yıkılması gerektiğini söyledi. Hızır, “Kolon kesilmesi gibi bir durumla karşılaştığımız zaman bu ‘İmar Kanununa Muhalefet’ edildiğini, suç işlendiğini gösteriyor. Bu durumlarda ilçe belediyesine bildiriyoruz” dedi.
Şehir Plancısı ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, daha önce yaptığı açıklamasında, İBB’nin bina inceleme sayfasının kitlendiğini aktarırken “Bina incelemesine ilişkin sayfamız 2-3 gün kitlendi. Dakikada on bin tık aldığı dönemler oldu. Ve bir günde 17 bin küsur başvuru aldık ‘Evimi inceleyin.’ diye. Toplam 3,5 yılda 27- 29 bin başvuruya yanıt verebilirken evimi incele başvurusunu 17 bin küsur olarak bir günde alabildik. Ve şu anda vatandaşlarımız İstanbul Büyükşehir Belediyesinin evinin depreme mukavemetini bu anlamda incelemesi yönünde çok yoğun bir başvuruda bulunuyorlar” demişti.