İstanbul’da kargo uçağı gövde üzerine iniş yaptı: Dakika dakika neler yaşandı?

İstanbul Havalimanı’nda FedEx’e ait bir kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı. Pilot ifadesinde iniş takımlarının hidrolik arızasından kaynaklandığını söyledi. Uçağın kalkışından iniş anına kadar yaşananlar dakika dakika haberimizde.

Gündem 8 Mayıs 2024
Uçak burun üzerine iniş yaptı

ABD merkezli hava kargo şirketi FedEx’e ait FX6238 sefer sayılı Boeing 767 tipi kargo uçağı burun iniş takımı açılmaması nedeniyle İstanbul Havalimanı’na acil iniş gerçekleştirdi. İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibinin (ARFF) hazır beklediği iniş sırasında uçakta hasar meydana geldi. Pilotların durumları ise iyi.

Korkutan olay sabah saatlerinde meydana geldi. Saat 07:55’te Fransa’nın başkenti Paris Charles de Gaulle Havalimanı’ndan İstanbul için havalanan kargo uçağı İstanbul Havalimanı’nın 16R pistine inmek istedi. Pilotlar iniş takımlarını açmak istese de burun iniş takımı açılmadı. Havadaki deneme olumsuz sonuçlandı.

Bunun üzerine durumu hava trafik kontrolörlerine bildiren pilotlar pisti pas geçti. Gerekli işlemlerin uygulanması için uçak beklemeye alındı. Bu sırada uçak iki kez pas geçti.

Uçağın inişten önce havada hareketi

Kulenin kontrolü için uçak alçaktan İstanbul Havalimanı kulesi üzerinden uçtu. Burun iniş takımlarının açılmadığı kontrolörler tarafından da gözle teşhis edildi.

İstanbul Havalimanı İtfaiyesi ekipleri pistte önlemleri alırken kontrolörler de pistin kapanma riski nedeniyle diğer kalkış ve iniş trafiklerini düzenledi.

Pilotlar ön iniş takımını açamadıklarını belirterek burun üstü inecekleri bilgisini verdi.

Saat 08:17’de 16R pistine arka tekerlerini koyan Boeing 767’yi bir süre ana iniş takımları üzerinde tutan pilotlar süratin düşmesi ile burnu pistle temas ettirdi. Bu sırada uçağın burun kısmının piste sürtünmesiyle kıvılcımlar oluştu, ancak bir yangına yol açmadı.

Uçak durduktan sonra ilk müdahale ARFF ekipleri tarafından yapıldı. İki pilot uçağın acil çıkışından tahliye edildi. İki pilotun durumunun iyi olduğu öğrenilirken pistte temizlik işlemleri başlatıldı.

Pist saat 15.00’a kadar kapatıldı. İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA da havalimanındaki diğer pistlerde uçuş trafiğinin sorunsuz olarak devam ettiğini duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Kaza Kırım Ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

İnişin ardından ekipler müdahale etti.

Pilot: Hidrolik arızası nedeniyle ön iniş takımları açılmadı

Olayın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı açıklama yaptı. Bugünkü olayda Fedex Havayolları’na ait N110FE tescilli Boeing 763 tipi kargo uçağının hidrolik arızası nedeniyle ön iniş takımının açılmadığına dikkat çekildi. Kazada ölen ya da yaralanan olmadığı belirtilirken bakanlık uzmanları görevlendirilerek olayın araştırma ve incelemesine başlandığı belirtildi.

İGA: Diğer pistlerde uçuş trafiği devam ediyor

Olayın ardından İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA da açıklama yaptı:

“Gövde üzeri kontrollü iniş öncesi pistte hazır bekleyen İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibinin (ARFF) uçağa anında müdahalesiyle hiçbir can kaybı yaşanmadan kaza kontrol altına alınmıştır. Olay sonrası sadece 16R pisti geçici süreliğine hava trafiğine kapatılmıştır. İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibinin (ARFF), uçağın güvenli bir alana taşınması ve pistin uçuş trafiğine açılmasına yönelik çalışmaları sürmektedir. Yedek pistler dahil olmak üzere tüm diğer pistlerde uçuş trafiği ve operasyon sorunsuz bir şekilde devam etmektedir.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.