Mahkeme’nin ‘zorla getirilme’ kararına Kılıçdaroğlu’ndan tepki: Hodri meydan!
Gündeme bomba gibi düşen cumhuriyet tarihinin en ilginç vurgunlarından Çiftlik Bank davasında "Tosuncuk" hakkında 88 bin 302 yıl hapis cezası istendi.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ilginç ve en büyük vurgunlarından biri olan Çiftlik Bank davasında yeni bir gelişme oldu. “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın’ın da aralarında bulunduğu 20 sanığın yargılandığı Çiftlik Bank davasında savcı mütalaasını açıkladı.
Savcı Mehmet Aydın ile Fatih Aydın’ın ‘bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık’ suçundan 4 bin 414 kez ve ‘suç örgütü kurma’ ile ‘suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlarından (88 bin 302 yıl) cezalandırılmasını talep etti. Duruşma 11 Kasım’a ertelendi.
İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada tutuksuz sanıklar Osman Naim Kaya, Cafer Çolak, Serdal Dostdoğru ve sanık avukatları da hazır bulundu.
Sanık Serdar Dosdoğru savunmasında “Ne bir mal varlığı akladım, ne bir imzam var. Küçük bir çocuğum var, dolandırıcılık eylemlerine katılmadım, beraatimi talep ediyorum. Mütalaaya karşı savunma yapmak için ek süre talep ediyorum” dedi.
Sanık Cafer Çolak savunmasında “Ben bunların neresindeyim. Ben bir ay önce çocuğumu kaybettim. Ne gecem belli ne gündüzüm, kimsenin malını da çalmadım, alnımda açık. Herkes kaçtı gitti, bir ben kaçmadım. Mütalaaya karşı savunma yapmak için ek süre talep ediyorum” diye konuştu.
Sanık avukatı ise “Müvekkilimin kaçma şüphesi yoktur. Müvekkilimin tutuksuz yargılanmasını talep ediyorum. Mütalaaya karşı savunma yapmak için ek süre talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Mütalaasını açıklayan savcı Mehmet Aydın ile Fatih Aydın’ın ‘bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık’ suçundan 4 bin 414 kez olmak üzere ‘suç örgütü kurma’ ve ‘suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Her iki sanık için de toplam 88 bin 302’şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Savcı mütalaasında tutuksuz sanıklar Osman Naim Kaya, Cafer Çolak ve Serdal Dostdoğru’nun farklı suçlardan tutuklanmasına karar verilmesini istendi.
Ara kararını açıklayan heyet Osman Naim Kaya, Cafer Çolak ve Serdal Dostdoğru’nun tutuklanmasına hükmederek sanık ve avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarını hazırlaması için duruşmayı 11 Kasım’a erteledi.
14 tutuksuz sanık hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
2016 yılında Mehmet Aydın’ın başta internet oyunu olarak tasarladığını öne sürdüğü sistemde 132.000 kişi tarafından 1,13 milyar lira toplanmıştı.
Kamuoyunda “Çiftlik Bank” olarak bilinen ve gelir getirme vaadiyle çok sayıda kişinin mağdur olmasına yol açan sistemin kurucusu ve iki yıldan fazla süre firari olan Mehmet Aydın, Türkiye’nin talebi üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilmişti.
“Tosuncuk” lakabıyla tanınan Aydın 3 Temmuz 2021’de İstanbul Havalimanı’nda uçakta gözaltına alınmış, 102 mağdurun şikayeti üzerine hakkında başlatılan soruşturma kapsamında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık,” “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçlarından tutuklanmıştı.
“Çiftlik Bank” sistemine ilişkin soruşturma kapsamında “Bankacılık Kanunu’na aykırılık,” “suç işlemek amacıyla örgüt kurma,” “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama,” “bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçlarından firari olarak aranan Fatih Aydın Temmuz 2021’de Uruguay’da yakalanmıştı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında iadesi talep edilen Aydın 2 Kasım 2021’de Türkiye’ye getirilip tutuklanmıştı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan Çiftlik Bank sistemine ilişkin beş ayrı iddianamede Mehmet Aydın ile Fatih Aydın hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık” ve “ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” suçlarından 4 bin 582 kişiyi mağdur ettikleri gerekçesiyle 25 bin 699 yıldan 85 bin 646 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamelerde Aydın kardeşlerin yanı sıra 18 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları talep edilirken, sanıklara ilişkin yargılamayı yapan Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi dosyaların birleştirilmesine karar vermişti.
Mahkemenin önceki celselerde mağdurların zararının belirlenmesi için dosyayı gönderdiği bilirkişi raporunda, bazı müştekilerin zararının bulunmadığı, 4 bin 414 müştekinin toplam 70 milyon 514 bin lira zarara uğradığı kaydedilmişti.
İddianamede, oyunun işleyişine göre yatırımcı oyuncunun sanal olarak oluşturduğu çiftlikten elde ettiği sanal ürünleri paraya çevirebildiği, sanal hayvanların ömrünün bir yıl olduğu, para kazanmaya başlayan oyuncuların bu durumu sürdürebilmek ve gelirlerini arttırabilmek için daha çok yatırım yapmaya yöneltildiği, oyuncuları teşvik edebilmek için Çiftlik Bank oyununun ilk dönemlerinde referans sistemiyle üyelikler sağlanıp referans geliri olarak eski üyelere avantaj verildiği belirtilmişti.
Sonrasında referans sistemine son verilip bayilik ağı oluşturulduğu, ayrıca klan uygulamasının geliştirildiği kaydedilen iddianamede, bu yöntemlerle yatırımcı oyuncuların yatırımlarını arttırmaları ve sürekli yeni oyuncu katılımının devam etmesinin garantilenmek istendiği, önceki referanslı oyuncuların bir bölümünün bayi sahibi olarak faaliyetlerine devam ettiği, bayilerin klan oluşumunda öncü oldukları, böylece sürekli yeni katılımcıların sisteme dahil edilmesi, yatırılan paraların arttırılması yönünde piramit satış içerikli bir sistem oluşturulduğu aktarılmıştı.
İddianamede, para akışının daha yüksek olması nedeniyle ilk aşamada oyuncuların kar ediyormuş gibi göründüğü, oysa firmanın bir gelirinin olmadığı, sonradan oluşturulan çiftlik ve tesislerin gerçek yatırım yapılıyormuş izlenimi yaratmaya yönelik olduğu, şirketlerin zarar ettikleri vurgulanmıştı.
Soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporunda, sistem üzerinden 130 müştekinin toplamda 2 milyon 278 bin 393 lira zarara uğratıldığı vurgulanan iddianamede, şüphelilerin bilişim sistemleri araç olarak kullanılıp ticaret şirketlerinin faaliyeti kapsamında müştekilere yönelik nitelikli dolandırıcılık suçlarını işledikleri açıklanmıştı.
İddianamede, yine şüphelilerin internet oyunundaki sanal hayvanların ömrünü bir yıl olarak belirleyip, oyuncuların elde ettiği küçük karlar ve kar beklentileriyle oyunda kalmalarını sağlayıp daha çok oyuncunun daha fazla para yatırmasını hileli davranışlarla temin ettikleri, mağdurları zarara uğratarak eylemlerini süreklilik arz edecek şekilde devam ettirdikleri kaydedilmişti.
Bu nedenle şüphelilerin tüm mağdurlara karşı sorumlu oldukları vurgulanan iddianamede, en başından beri vaat edilen kar beklentisinin gerçekleşmesinin imkansız olduğunun şüphelilerce bilinmesine rağmen eylemlere devam ettikleri anlatılmıştı.
İddianamede, internette oynanan Çiftlik Bank oyunu aracılığıyla hileli davranışlarla oyuncuların katılımlarını, oyunda uzun süre kalmalarını ve daha çok yatırım yapmalarını sağlayan şüphelilerin, ekonomik çıkar amaçlı suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde nitelikli dolandırıcılık suçunu işledikleri belirtilmişti.
İddianamede, bu kapsamda Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 17 kişinin 130 mağdura yönelik “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçlarını işledikleri gerekçesiyle 784’er yıldan 2 bin 608’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.