İstiklal saldırısında üç tahliye: Kim bunlar, neden bırakıldılar?

İstiklal caddesi saldırısı davasında üç kişi için tahliye kararı verildi. Bunlardan Bakar Carkes bombacı Ahlam Albashir'i evinde saklamıştı, diğerleri ise davanın firari sanığı Bilal Elhacmaos ile irtibatlı kişilerdi.

Gündem 22 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İstiklal saldırısı davasında 3 kişi tahliye edildi.

Taksim İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de altı kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili davada Ahlam Albashır dahil 36 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme tutuklu üç sanığın tahliyesine karar verdi.

Duruşma İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun yetersiz olması nedeniyle 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Sanık Ahlam Albashir dahil dokuz tutuklu sanık jandarma eşliğinde mahkemeye getirildi. Tutuklu diğer sanıklardan altısı ise duruşmaya SEGBİS aracılığıyla bağlandı.

Sanıkların savunmaları yeminli tercüman eşliğinde alındı. Sanık Ahlam Albashir savunma olarak bir şey söylemek istemediğini söyledi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Bakar Carkes, Hasan Aburas ve Muhap Ammari’nin atılı suç vasfının değişmesi ihtimali ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar verdi.
Mahkeme Ahlam Albashir ile diğer 12 sanığın tutukluluğunun devamına hükmetti.

Albashir onun evinde yakalandı

Tahliye edilenlerden Bakar Carkes davanın bir numaralı sanığı Ahlam Albashir’in bombayı İstiklal Caddesi’ne bıraktıktan sonra geldiği Kanarya Mahallesi’ndeki evde ailesiyle yaşıyordu. Polis eve geldiğinde Ahlam Albashir ile birlikte Bakar Carkes ve ailesi de gözaltına alınmıştı. Bakar Carkes’in kardeşi Ahmad Carkas ise Ahlam Albashir’i araçla İstiklal Caddesi’ne götürüp getiren kişiydi. Ahmed Carkes ayrıca davanın firari sanığı ve bombalı eylemi organize eden Bilal Elhacmaos’u araçla Edirne’ye götürmüş, yurtdışına kaçmasını sağlamıştı. İddianameye göre Ahlam Albashir’in telefonunu kırarak imha eden de Bakar Carkes’ti.

Firari sanıkla irtibatlılar

Tahliye edilenlerden Hasan Aburas ve Muhap Ammari ise davanın firari sanığı Bilal Elhacmaos ile irtibatları nedeniyle tutuklanmıştı. Olaydan 6-7 ay önce Bilal Elhacmaos Rehyanlı’da Hasan Aburas’ın evinde kalmıştı. Bu evde kalmasını sağlayan da dayısının oğlu ve davada sanık olan Muhap Ammari’ydi. Muhap Ammari Haziran- Temmuz 2021’de Suriye’den Antakya’ya gelmişti. Suriye’de Bilal Elhacmaos ile tanışmışlardı. Ammari’nin ifadesine göre Bilal Elhacmaos kendisinin Türkiye’ye kaçak yollardan girmesine yardım etmişti. Bilal Elhacmaos daha sonra Reyhanlı’ya gelip kalacak yer için Muhap Ammari’den yardım istemişti. O da Bilal Elhacmaos’u Hasan Aburas’ın yanına yerleştirmişti.

İstiklal saldırganlarını taşıyan sanığı deprem vurmuş: 'Beni tahliye edin, ailemin mezarını bulacağım'İstiklal saldırganlarını taşıyan sanığı deprem vurmuş: ‘Beni tahliye edin, ailemin mezarını bulacağım’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.