İstiklal Caddesi’nde sahte dolar dağıtan Onlyfansçılara ceza

İstiklal Caddesi'nde sahte dolar dağıtıp "Taksim'de muhtaçlara dolar dağıtalım dersek" yazısıyla sosyal medya üzerinden paylaşan 14 sanık hakkında karar çıktı.

Gündem 4 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Yüzü maskeli bir grup 6 Ağustos 2023 tarihinde İstiklal Caddesi’nde yürüyerek dolar dağıtmış, o anlar sosyal medyada paylaşmıştı. Konuyla ilgili incelemenin ardından şüphelilerin Büyükçekmece Alkent Mahallesi’nde kiraladıkları bir villada sosyal medya hesabı için videolar çektikleri iddiası üzerine operasyon düzenlenmişti. Operasyonda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen beş şüpheli “halkın bir kesimini alenen aşağılama” suçundan mahkeme önüne çıkmış, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Diğerleri savcılık ifadelerinden sonra serbest bırakılmıştı.

Savcılıkça hazırlanan iddianameye göre Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ve Güvenlik Büro Amirliği görevlilerince 9 Ağustos 2023 tarihinde sosyal medya üzerindeki “İstiklal Caddesi’nde bir grup şahıs bir dolarları havaya atıyor” paylaşımları üzerine yapılan araştırmalarda ‘Fergio House’ isimli sosyal medya hesabından “Onlyfans’tan kazandıklarımızı muhtaçlara dağıtmaya gidiyoruz” videosu yayınlandığı kaydedildi. Videoda yüzleri maskeli kişilerin 6 Ağustos’ta dolarları havaya atarak İstiklal Caddesi’nde yürüdüğü, vatandaşların da yere düşen paraları topladığı görüldü. Polis video görüntüsündeki şüphelileri ve videoyu kaydedip hesabında yayınlayan Serhat G’yi tespit etti. Serhat G. ifadesinde, ‘Fergio House’ isimli Instagram ve Twitter hesabının kendisine ait olduğunu, amacının Fergio House sayfasını markalaştırarak ünlü olan kişilerin uzun vadede bu sayfa üzerinden içerik paylaşmasını sağlamayı ve maddi kazanç elde etmeyi amaçladığını, ‘dolar atma’ sosyal deneyinin yaratıcısının kendisi olduğunu, eylemi yapan oyuncuların kendisinin yönlendirmesiyle sosyal deney gerçekleştirdiğini, halkın bir kesimini aşağılama kastı olmadığını söyledi. İddianamede Serhat G’nin de aralarında olduğu 14 şüphelinin “halkın bir kesimini sosyal sınıf farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçundan 6’şar aydan birer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İlk duruşmaya katılan para dağıtan sanıklar “Bize sosyal deney dendiği için katıldık, suç olduğunu bilseydik katılmazdık” savunması yapmıştı.

Türkiye'de OnlyFans’a erişim kapatıldıTürkiye’de OnlyFans’a erişim kapatıldı

Karar duruşması

İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmaya tutuksuz sanıklardan katılan olmazken sanık avukatları duruşmada hazır bulundu. Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasında sanıkların İstiklal Caddesi üzerinde bir dolarlık banknotlar saçtıklarını, civarda dolaşan vatandaşların parayı toplaması anının videoyla kayda alındığını, görüntülerin ‘Fergio House’ isimli Twitter hesabından paylaşıldığını kaydetti. Mütalaada sanık Serhat G.’nin, eylemi kendisinin planladığına ve diğer sanıkları bir araya getirerek olay anına ilişkin videoyu söz konusu hesaptan kendisinin paylaştığına dair beyanları bulunduğundan azmettiren olduğu kaydedildi. Mütalaada sanıkların para saçma eylemi öncesi hesaplarından önce “Onlyfans kazandıklarımızı muhtaçlara dağıtmaya gidiyoruz”  paylaşımı yaptığı belirtildi. Vatandaşların para topladığı ana ilişkin görüntüleriyse “Halkımızı dolara ezdirmeyeceğiz” başlığıyla paylaştıkları, sanıkların eylemi planlı olarak gerçekleştirdikleri anlatıldı.

Mütalaada ekonomik durumu iyi olmayan insanları aşağılama kastıyla hareket eden sanıklar Pedran V., Azranur V, Taha A., Zehra Ö. Kadir D., Musa A. ve Mehmet T.’nin “Halkın bir kesimini alenen aşağılama” suçundan altı aydan bir yıla kadar cezalandırılmaları talep edildi. Savcı sanık Serhat G.’nin de azmettirici olması gerekçesiyle aynı suçtan altı  aydan bir yıla kadar cezalandırılmasını istedi. Diğer sanıkların olay anında orada olmadıkları ve suçu işlediklerine dair delil bulunmadığı için beraatları talep edildi. Sanık avukatları da müvekkillerinin beraatını istedi.

Mahkeme sanık Serhat G’yi “Halkı aşağılama” suçunu işlediğinin sabit olduğu gerekçesiyle 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırarak hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Diğer sanıklarınsa üzerlerine atılı suçu işlemediği gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.

İstiklal'de sahte dolar dağıtanlar halkı aşağılamaktan hakim karşısına çıktıİstiklal’de sahte dolar dağıtanlar halkı aşağılamaktan hakim karşısına çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.