Futbolda dolandırıcılık davası: Bankacı kadın, mağdurlarını suçladı
İstiklal Caddesi'ne bomba düzeneğini bırakan Ahlam Albashır, dün ikinci kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme, Zekerıya Muhammed Şemmomi, Mesut Hesso, Muhammed Şeho’nun tahliyesine karar verdi.
İstanbul İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022 tarihinde altı kişinin öldüğü, 99 kişinin yaralandığı bombalı saldırıda bomba düzeneğini bırakan Ahlam Albashır’in de arasında bulunduğu 27’si tutuklu 36 sanığın yargılandığı davada, üç sanık hakkında tahliye kararı verildi.
Sanıklar Mesut Hesso, Muhammed Şiho ve Zekeriya Muhammed Şemmuni’ye suç vasıflarının değişme ihtimali gerekçesiyle yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliyelerine karar verildi. Davada Ahlam Albashır ile birlikte toplam 24 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşmasına, Ahlam Albashır’ın arasında bulunduğu 12 tutuklu sanık hazır bulundu. 15 tutuklu sanık ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Duruşmada savcı, tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Bunun üzerine savunması sorulan sanık Ahlam Albashır, “Tutukluluk talebine bir diyeceğim yoktur. Sadece kız kardeşimle konuşmak istiyorum” dedi.
Ahlam Albashır ile eylem öncesinde Taksim ve Fatih’te keşif yapmaya giden 18 yaşından küçük tutuklu A.E.Ş., Ahlam ile iş yerinden tanıştığını, annesinin de aynı işyerinde çalıştığını, Fatih ve Taksim’e birlikte gittiklerini belirterek “Ahlam çok fotoğraf çekiyordu. Neden bu kadar fotoğraf çektiğini sordum. ‘Ablam burayı görmek istiyor. Onun için çekiyorum’ dedi” diyerek suçlamaları reddetti.
Ahlam Albashır’ın yakalandığı evde bulunan tutuklu sanık Hatice El Kurdi ise “Oğlumla birlikte geldi. Tanımıyoruz. Normal bir insan gibi bir gece kalıp ertesi gün gidecekti. İsmini dahi bilmiyorduk. Vefat edenleri öldürdü, mezara girdi ama bizi de cezaevinde öldürüyor. Biz zaten savaştan kaçtık. Bu ülkeyi sevdik hatta vatandaşlık için davet aldık. Suçumuz yok, tahliyemi talep ediyorum” şeklinde kendisini savunarak tahliyesini istedi.
Bilal El Hacmaos ile atölyede çalışan, Ahlam Albashır’i bir süre evinde konaklatan tutuklu sanık Ahmad Haj Hasan ise tahliyesini isteyerek “Keşke Ahlam paramparça olsaydı bu insanlar ölmeseydi” dedi. Tutuklu sanık Ahmed Alhaj Mwas, Bilal El Hacmaos’un kardeşi olduğu için diğer sanıklardan daha fazla suçlandığını belirterek “Zaten Bilal ile yazışmalarımı inkar etmedim. Olaydan 1 hafta sonra yakalandım. Bu süre içinde ne Bilal’in bana gönderdiği mesajları sildim, ne telefonumu kırdım. Bu olayı Bilal’in gerçekleştirdiğini ailemden öğrendim. 10 aydır tek başıma bir odada kalıyorum” dedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Ahlam Albashır’ın olayın hemen sonrasında kaçtıktan sonra Küçükçekmece, Kanarya Mahallesi’ndeki evde birlikte yakalandığı sanıklar Mesut Hesso, Muhammed Şiho ve Zekeriya Muhammed Şemmuni’nin suç vasıflarının değişme ihtimali nedeniyle tahliyelerine karar verdi. Üç sanık hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmasına da karar verildi. Duruşma, 13 Kasım 2023 tarihine ertelendi.