İzmir’de ABD askerinin başına çuval geçiren 10 kişi tutuklandı, Beyaz Saray’dan açıklama var

İzmir'de ABD askerlerinin başına çuval geçiren Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 10 kişi tutuklandı. Reuters'a konuşan Beyaz Saray Sözcüsü olaydan 'rahatsız' olduklarını bildirdi.

Gündem 3 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ‘USS Wasp’ isimli amfibi hücum gemisi İzmir Limanı’na demirledi. Daha önce Filistin’de yaşananlar nedeniyle Kıbrıs’ta kimi çevrelerce tepkiyle karşılanan askerlerin yeni durağı İzmir oldu.

Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin protesto gösterileri yapması bekleniyordu. Ve yıllar sonra bir ‘çuval vakası’ daha oldu. Başrolde Vatan Partisi’ne bağlı Türkiye Gençlik Birliği (TGB) vardı.

TGB üyesi grup USS Wasp’ta görevli bir ABD askerine saldırdı. Paylaştıkları görüntülere göre önce Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyen adamın etrafını sardılar. Sonra “Yankee go home” sloganı atarak başına çuval geçirdiler. Polis olaya müdahale etti.

Grup resmi X (eski adıyla Twitter) hesaplarında yayınladıkları ‘ABD’nin en büyük taarruz gemisi USS Wasp’ta görevli ABD askerlerine çuval geçirdik’ başlıklı mesajda eylemlerinin gerekçesini şöyle açıklıyordu:

“Mehmetçiğimizin ve binlerce Filistinlinin kanını elinde taşıyan ABD askerleri ülkemizi kirletemez. Bu topraklara her adım attığınızda sizi hak ettiğiniz gibi karşılayacağız.”

İkinci videoda da iki farklı asker olduğu, birinin iki genç tarafından tutulurken ‘Help’ (Yardım) diye bağırdığı, bu sırada diğerinin başına çuval geçirildiği görülüyor.

10 kişi tutuklandı

Olaylardan sonra TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin’in de aralarında olduğu 15 kişi gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden sonra Alsancak Karakolu’na götürüldüler. Bugün itibariyle 10’u tutuklandı, beşi adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

ABD Ankara Büyükelçiliği resmi X (eski adıyla Twitter) hesabında paylaştığı mesajda saldırıya uğrayanların Amerikan askeri personel olduğunu teyit etti.  Askerlerin güvende olduğunu belirten elçilik Türk makamlarına olaya hızlı şekilde müdahale ettikleri için teşekkür etti.

Reuters haber ajansına konuşan bir Beyaz Saray Sözcüsü olaydan dolayı ‘rahatsız’ olduklarını ancak ‘polisin konuyu ciddiye almasını’ takdir ettiklerini söyledi.

Perinçek’ten destek

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’ten de TGB üyelerine destek geldi. “ABD’nin ve İsrail’in sözde Kürdistan, gerçekte İkinci İsrail planlarına meydan okunduğunu” ve “Hamas lideri Haniye’nin şehit edilmesine yanıt verildiğini” savundu.

Ayrıca partinin yayın organı Aydınlık gazetesi TGB’nin 2011 yılından beri yedinci kez bir Amerikan askerinin başına çuval geçirdiğini yazdı.

Neden çuval geçiriyorlar?

Amerikan askerlerinin başına çuval geçirilmesi 4 Temmuz 2003’te Irak’ın Süleymaniye kentindeki bir olaya gönderme.

Amerikan askerleri o tarihte Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı subayların karargâhına baskın düzenlemiş, Türk askerlerini başlarına çuval geçirerek sorgulanmak üzere Bağdat’a götürmüştü.

Askerler yaklaşık 60 saat göz altında kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Olay TBMM’nin ABD askerlerinin Irak operasyonu için Türkiye topraklarını kullanmasına izin veren tezkereyi reddetmesinin ardından yaşanmıştı.

1 Mart 2003’teki oturumda tezkerenin reddedilmesinin ardından ABD Irak harekatı planlarını değiştirmek zorunda kalmıştı.

İzmir'e gelen ABD askerinin başına çuval geçirdiler: Amerikan elçiliğinden Türk makamlarına teşekkürİzmir’e gelen ABD askerinin başına çuval geçirdiler: Amerikan elçiliğinden Türk makamlarına teşekkür

Türkiye’yle ortak eğitim tatbikatı yapmıştı

USS Wasp’la Türkiye’nin ilk amfibi savaş gemisi TCG Anadolu’nun (L400) 13-17 Ağustos tarihleri arasında Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatı yaptığı ortaya çıkmıştı.

U.S. Naval Institute tarafından 19 Ağustos’ta yapılan paylaşımda tatbikata USS Oak Hill (LSD-51) ve TCG Gökova (F496) gemilerinin de katıldığı bilgisine yer verilmişti.

Tatbikatla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) veya hükümet tarafından herhangi bir duyuru servis edilmemişti.

Haziran ayından beri Doğu Akdeniz’de

Wasp Amfibi Hazır Grubu 1 Haziran’dan beri Doğu Akdeniz’de bulunuyor. USS New York (LPD-21) ve USS Oak Hill (LSD-51) gemileri de eşlik ediyor.

USS Wasp, İran ya da Hizbullah’ın İsrail’e olası saldırılarına karşı Amerikan yönetiminin bölgeye gönderdiği iki Amerikan amfibik hücum gemisinden biri.

24. Özel Harekat Yetenekli Seferi Deniz Piyade Birimi’ni taşıyan geminin Güney Kıbrıs’ta bulunan Limasol Limanı’na demirlemesi tepkilere yol açmıştı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Şimdi bir de oraya, Gazze’nin açıklarına, İsrail’in açıklarına uçak gemisi, savaş gemisi göndermenin verdiği mesaj, buradaki şiddet-karşı şiddet kısır döngüsünü sona erdirmeye dair bir mesaj vermiyor. Oraya başka devletlerin gönderdiği her savaş gemisi, her uçak gemisi şiddet sürsün, şiddet bölgeye daha çok yayılsın diyenlerin işine yarayacak bir vesile sunmuş olacak” demişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.