İzmir’de iki kişi sokakta elektrik akımına kapılarak ölmüştü: Gözaltılar artıyor

İzmir'de iki kişinin sokakta oluşan su birikintisindeki elektrik akımına kapılarak ölümüyle ilgili soruşturma genişledi. Hakkında gözaltı kararı verilen şüpheli sayısı 34 oldu.

Gündem 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İzmir’in kalbinde, Alsancak vapur iskelesinin hemen karşısında yer alan Enver Dündar Başar Sokak’ta yaşananlar üç gündür Türkiye gündeminin ilk sırasında. Trafodan gelen elektrik kabloları toprağın yeterince derininden geçmiyor, yüzeye çok yakın bir noktada duruyordu. İnsanlar aylardır elektrik kaçağı olduğuna dair ihbarlar yapıyor, ancak hiçbir şekilde önlem alınmıyordu.

Mahalle sakinlerinin “göz göre göre” dediği, Özge Ceren Deniz ve onu kurtarmak için yardıma koşan arkadaşı İnanç Öktemay’ın ölümünün perde arkasında anlaşılan o ki kimsenin sorumluluğunu almak istemediği büyük bir ihmal vardı.

Gdz Elektrik son açıklamasında genel olarak belediyeyi suçlamış, herhangi bir bilgi verilmeden, onay alınmadan yağmur suyu ızgaraları yapıldığını, bunun şebekeye zarar verdiğini ileri sürmüştü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi de ilk raporunu bugün paylaştı ve elektrik şirketini suçladı.

Bölgede kendilerinin yürüttüğü ve elektrik hattında oluşabilecek kaçakla ilişkilendirilebilecek herhangi bir altyapı çalışmasından bahsedilemeyeceğini savundu, vatandaşların Ocak 2024’ten bu yana iki defa arıza kaydı açtırdığını kaydetti.

Bilirkişi: Belediyenin de elektrik şirketinin de ihmali var

Tablo ancak bilirkişinin hazırladığı ön raporla netleşti: “İki kurumun da ihmali var.”

Raporda bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği, ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının neden olduğu anlatılıyor.

Bunların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği, neredeyse mazgalın kalınlığıyla aynı seviyeye geldiğine dikkat çekiliyor. Raporda ilgili yönetmeliğe göre bu derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiği vurgulanıyor.

“Kablo derinliğinin 15 santimetreye düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken; rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır. İZSU uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz. Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığındaki derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak GDZ Elektrik’in uygulamaları sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır.”

Gözaltı sayısı 22 oldu

Son olarak üçü İZSU, ikisi de Gediz Elektrik A.Ş. çalışanı beş kişi daha soruşturmaya dahil edildi. Böylece hakkında gözaltı kararı çıkarılanların sayısı 34’e yükseldi. Olayın ardından gözaltına alınan 22 şüpheliden ikisi işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Diğer 20 şüphelinin ise polisteki işlemlerinin sürdüğü bildirildi. 12 şüphelinin daha yakalanması için çalışmalar sürüyor. Soruşturma kapsamında beş bilirkişinin görev yaptığı öğrenildi.

İzmir'de sokak ortasında ölüm: Kablo yüzeye çok yakındı; belediye sorumsuz bir mazgal inşaatıyla kabloyu zedelediİzmir’de sokak ortasında ölüm: Kablo yüzeye çok yakındı; belediye sorumsuz bir mazgal inşaatıyla kabloyu zedeledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.